Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Compact living är ingen konst för Magnus

/
  • Magnus Björklundh har delat av sitt enda rum med en fristående mellanvägg. Foto: LEIF JÄDERBERG

Han bor "compact living" utan att det känns vare sig trångt eller trist.
Tvärtom, den lilla ettan med kök på 45 kvadrat är spännande, trivsam och känns riktigt luftig.

Annons
Magnus Björklundh är både professionell inredare på IKEA i Valbo och konstnär. Han skapar uttänkta rum, på liknande sätt som sin konst.
-En idé med min konst är att den kan byggas ut och anpassas efter utrymme och plånbok, säger han. En tavla kräver sin plats. Den måste få leva sitt eget liv och är på det viset en del av inredningen.
Det gäller alltså att kunna se vad som passar i rummet.
Magnus enda rum fungerar utmärkt både som sovrum och vardagsrum. Han har byggt en fiffig mellanvägg, som "växer" rakt upp ur golvet. Den sträcker sig inte ända till taket, och inte mot någon annan vägg, den reser sig bara som en förlängning av sänggaveln. Skiljer av ordentligt, utan att stoppa ljuset i onödan. Mitt på skiljeväggen sitter en liten spot som skapar ett vackert mönster när den är tänd. I taket visar sig en skarp skugga, som en osynlig förlängning av väggen, mycket "Dogville-elegant".
På ena väggen i "sovhörnan" hänger en Andy Warhol-kopia på duk med Musse Pigg som motiv. På den andra, en äkta neonskylt, med slingriga bokstäver av glasrör fyllda med gas.

På andra sidan om dörren står nästa uppiggande möbel. En hel colakyl med hyllorna fulla av kläder. Precis som i den gamla klassikern, Levis-reklamen på bio, där den heta killen hämtar sina rykande nerkylda jeans i en colakyl.
På den andra sidan av mellanväggen finns ett helt vardagsrum inklämt. Utan att se inklämt ut. En mörkgrå soffa med rena linjer och oregelbundna kuddar står vänd mot en fondvägg målad i kulören "asfalt". Där hänger tre vita fyrkanter på en jämn rad. Som tre vise män, eller tre oskrivna blad att vila blicken på. Om man går närmare syns strukturen tydligt, ett fint mönster som finns där om man vill.
- Först tänkte jag att de inte var färdiga. Men nu tycker jag att de passar perfekt i sitt sammanhang. Visst är det intressant att det går att skapa konst av bara vita ytor?
Han tycker om en ren och enkel stil, nästan på gränsen till simpel, men som egentligen är mycket väl genomtänkt om man bara tittar lite närmare.
Det här med tavlor i "rutsystem" är något som Magnus tror på. Något han tänker jobba vidare med. Han har gjort många varianter, med starkare färger som blått eller rött i botten, och effektfulla skugglika mönster, som kan kombineras ihop efter behov. Han har haft tre utställningar på Galleri Profilen i Gävle, efter den senaste 2001 sålde han en hel del. Just nu hänger han på interiörbutiken Soffta, men söker intresserade gallerister på nya marker. Han har kontakt med ett par i Stockholm och med en i Australien, dit hans flickvän ska åka för att gå en fotoskola.

Magnus har gått en distanskurs i grafisk formgivning, illustration och reklamdesign, han har läst på RMI-Berghs i Stockholm, samt på konstlinjen i Gävle.
- Det var på konstlinjen jag kände att jag hade hittat rätt. Men att försörja sig som konstnär är inte det lättaste, därför jobbar jag som inredare också.
Det finns inte särskilt många sådana jobb i våra trakter. En period försörjde sig Magnus som personlig assistent. Han jobbade åt en liten kille och det jobbet glömmer han aldrig.
- Det var han som lärde mig mest faktiskt. Att det är inte längden på ett liv som är det viktigaste, utan hur man lever det. Han var alltid glad den killen, fast han hade det tufft.

Magnus har ritat sedan han var liten och nu skapar han fina rum på "världens minsta IKEA-varuhus", som han uttrycker det själv. Och han har en stor frihet att göra efter eget huvud. När han nyligen skulle inreda två barnrum, ett flickrum och ett pojkrum, kände han att han ville bryta det traditionella. Han ville undvika att göra ett rosa och ett blått rum. Ändå blev det ett blått rum.
- Flickrummet går i blått, men med ett rosa slott på väggen och det räcker med det som signal. Det kändes skönt med ett flickrum som inte var alltför sött. Pojkrummet fick gå i grönt med skogen som tema.
Han gillar IKEA:s möbler, men han vill gärna piffa upp dem, sätta sin egen prägel på det som hör till hans hem. GD:s fotograf känner igen badrumsskåpet från butiken. Men det finns inte att köpa. Det visar sig vara Magnus som dekorerat ett visningsskåp med ett rött "förbandslåde-kors", som ett göra-själv-tips. Precis lika som han har gjort i sitt eget badrum.

En Lack-hylla har han ställt i köket, med ben under långsidan fungerar hyllan som en stilren kökssoffa med förvaring under.
Det personliga köksbordet har han designat själv. Av stavlimmad björk i bordsskivan, som förlängts i rät vinkel och ersätter ena benparet, och ett rostfritt rör som bordsben på andra kortsidan. Enkelt, personligt och smakfullt. Köket ser fräsch och modernt ut. Kaklet över köksbänken har han klätt med glas, med frostad folie under så att inte kakelfogarna ska lysa igenom. En elegant förvandling med små medel.
- Jag måttbeställde glaset och det blev inte särskilt dyrt, runt femhundralappen ungefär.
På bänken står farmors gamla Elektrohelios-brödrost från början av 60-talet.
- Den använder jag fortfarande. Jag har satt en ny strömbrytare på den. Men man måste passa brödet noga, det är lätt att det blir bränt.
Väggarna i hallen går i knalligaste tomterött. Det fungerar perfekt, i det lilla utrymmet. Man blir på gott humör direkt man kliver in. Skohyllan har han byggt på höjden, för att utnyttja de små ytorna maximalt.
-På jobbet pratar vi allt mindre om kvadratmeter när vi inreder, vi säger kubikmeter i stället.

En kommande trend enligt Magnus är att måla på väggarna och inreda med färg. Leka med olika tekniker eller med nya färger som ändrar ton beroende på ljus.
Och till hösten tar världens minsta varuhus honom ända till Australien. Ett nytt IKEA ska öppna i Sydney och Magnus har fått i uppdrag att inreda där. Jobbet är på elva veckor, men han tänker passa på att stanna kvar längre, för att utöva sin favoritsport, kiteboarding. Då surfar han efter en flygande drake och gör hoppgrejer flera meter upp i luften. Här hemma kan det bli trångt, på Strandbaden i Årsunda brukar draken fastna i träden. En gång fick han skicka efter en skylift för att få ner den. Men i Australien finns det andra surfingmiljöer.
- Jodå, jag har en liten kontakt med en gallerist i Australien, men vi får se, säger han blygsamt. Jag hoppas få göra en utställning i Stockholm först.
Sin idé om utbyggningsbar konst tänker han fortsätta att utveckla. Och det ligger ju i tiden att bygga ut.

Helen Granditsky
026-159641
helen.granditsky@gd.se

Mer läsning

Annons