Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blev en rockig julafton

Annons

Man blir glad av kloka ungdomar. Som Joel Svensson som samlar på erfarenheter. Lika mycket hemma i egna lyan som ute i stora vida världen.

Projekten bara ligger där och väntar medan han förbereder sig så sakteliga. Han tänker lära sig baka matbröd och började med chokladbollar. Han vill bila genom USA och har sett till att klara sin uppkörning.

Nu är väl inte jag lika smart som en IT-företagare, men som Joel säger själv, man ska inte vara rädd för nya saker. Det kan bli rätt.

Under jullovet lyckades jag samla på mig i alla fall några nya erfarenheter. Jag upptäckte att tonåringarna börjar bli stora. Helt plötsligt VILLE de följa med på en långsam solsemester, alldeles frivilligt. Utan tillgång till shopping och nöjen, bara med konstig mat, vackert väder och varsin trave böcker. De hade till och med kunnat stanna en vecka till. Fast alla kompisar hemma hade jullov. Då håller de på att bli stora.

En annan ny erfarenhet var att träffa en kompisfamilj istället för släkten på själva julafton. Det blev en riktig hit. Alla fick var sitt paket med fina småsaker som djävulskrokar, klurig pusselboll eller roliga citatböcker. Vi festade till på risgrynsgröt och ett ljuvligt matbröd som värden hade bakat själv. Dessutom hade kompisfamiljen köpt teve-spelet ”Rockband” i julklapp åt sig själva.

Våra tonåringar var lika nöjda som på solsemestern. Det blev en brokig orkester med medlemmar i olika storlekar och julfina kläder, som Von Trapps i Sound of Music ungefär... Joodå, Mannen var också med. Nyss fyllda 50 och still going strong. Måste prova både trummor och elbas, barnen fick vackert vänta.

Själv när jag en dröm att lära mig spela piano och väntar bara på nästa tevespel. Tänk om det kunde komma något i stil med ”Konsertpianisten”. Risken finns att det närmaste blir sing-a-long med Robert Wells...

Jag har till och med upptäckt en ny råvara. Vi skulle göra en rotsaksgryta på älgbenet som låg kvar i frysen och hittade ett recept med ”persiljerot”. Vad är det? Jag tänkte att det aldrig skulle gå att få tag i, men lilla Ica Söder kan man lita på. Persiljerötterna påminde om palsternacka i både form och smak. Grytan blev lika god som vacker, med hela stjärnanisar som perfekt trettondagsdekor.

När vi såg filmen om Bullerbyn tänkte jag på deras farfar. Han som är blind men som kan känna på lukten hur röda äpplena är.

Jag blir lika rörd varje gång. Farfar i Bullerbyn har samlat på erfarenheter under sitt liv som han har glädje av när kroppen börjar ta slut.

Mer läsning

Annons