Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns knep

Som de här inredningsprogrammen på teve.
Genom att titta på Sommartorpet hela sommaren klarade jag mig jättebra utan att köpa en egen sommarstuga.

Annons
Jag tjänade minst 100 000 kronor på det. Dessutom behövde jag inte känna någon stress över att sy vita spetsgardiner eller dekormåla köksluckor heller. Jag kunde lugnt ligga där i tevesoffan och äta praliner.
Tevesoffan ja. Den har av förklarliga skäl blivit rätt sliten med åren och planen var att köpa en ny.
Men som sagt, det finns knep.
Jag hittade en virkad lapp-filt, i samma färger som gardinerna från 50-talet och simsalabim! Soffan blev som ny och jag hade plötsligt tjänat fem tusen kronor.
Efter så goda affärer tyckte jag att jag hade gjort mig förtjänt av en utlandsresa. Det blev en liten båtluff i Grekland till våren. Bara två veckor och två öar, men ändå.
Tur att det finns knep.
När jag var ensamstående småbarnsmamma kändes det extra viktigt med ett hemtrevligt hem. Samtidigt ville jag resa också, en ekvation som var svår att få ihop. Men vi fixade det på något vis. Vi blev uppfinnare. Målade om, klädde om och sydde billigt. Min dotter åt gärna potatis fem dagar i veckan, eftersom hon också ville resa. Dessutom är klyftpotatis, potatisgratäng och potatismos inte så pjåkigt, jämfört med vitt ris och svarta bönor varje dag.
Efter vår resa till Kuba dök det upp nya lekar där hemma. Barnen flyttade in under ett bord i vardagsrummet och hämtade ris och gryn i köket. De lekte att de bodde i ett annat land, de hade ont om mat och bodde i rostiga plåtskjul. Min dotter höll ett föredrag inför klassen om det orättvisa livet på Kuba och fick beröm av fröken. Och hon skulle aldrig komma på tanken att vi inte bodde fint nog.
Det finns billigare knep också.
Det går att bona om sin tillvaro utan mycket pengar. Se bara till att omge dig med rätt vänner. Jag har en bästis som till och med byter till röda mattor före jul. En verklig stålkvinna med bullplåten i ena handen och jobbmobilen i den andra. Det är bara att gå dit och hälsa på. Jag får massor med julfint omkring mig, och en stunds social samvaro på köpet.
Ett annat bra knep är att vänta ett tag innan man handlar. För då kan det gå över.
Jag läste att enligt en färsk undersökning går de flesta hellre till tandläkaren än att de julhandlar.
Folk får hjärtklappning och huvudvärk när de springer i affärer. Och jag tror inte det var så Gud tänkte att vi skulle fira Jesus födelsedag.

HELEN GRANDITSKY
026 15 96 41
helen.granditsky@gd.se

Mer läsning

Annons