Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egen härd guld värd

/

ANTIKFRÅGAN
Höganäskakelugn med stämpel, krona + bokstäver, som flyttades till oss tidigt 60-tal från ett gammalt hus i Sundsvall som skulle renoveras.

Annons
Ger en underbar värme och många trevliga stunder under vinterhalvåret. För oss är denna pjäs ovärderlig och det skulle vara intressant att få ett expertutlåtande angå ålder och eventuellt värde.
Eva

Svar: Att vi i Sverige i kakelugnen, sedan 1700-talets mitt och fram till oljeeldningen, har haft den kanske bästa värmekällan, då Cronstedt och Wrede hittade på att ha en slingrande rökgång i kakelugnen, är ett välkänt faktum.
Kakelugnar har varit en väsentlig del av inredningen och därav följt rådande mode. Att denna praktfulla ugn kommer från ett "gammalt" hus i Sundsvall innebär inte så hög ålder. Sundsvall har brunnit ett flertal gånger, senast 1888 då en förödande eldsvåda ödelade så gott som hela staden. Då stadskärnan återuppbyggdes bestämdes att bara stenhus fick uppföras därav namnet "Stenstaden".
Återuppbyggnaden började på 1890-talet och fortsatte in på 1900-talet. Arkitekturen präglas av de rådande historiserande stilarna såsom nybarock och nygotik. Den kanske vanligaste var nyrenässans. Inredningarna följde utsidan. Denna kakelugn är ett typexempel på en nyrenässanskakelugn med sin arkitektoniska uppbyggnad och klassiserande detaljer utförda i överflöd.
Intressant är att Höganäsfabriken 1889 för första gången gör polykrom, mångfärgad, glasyr.
Kakelugnen daterar sig således från tiden kring 1900.
Den infällda spegeln har säkerligen haft en förgylld ram som förkommit, vilket nog inte spelar så stor roll för värdet. Dessa lite maffiga ugnar kostar inte så mycket på auktion, som bäst kanske 15 20 000 kronor
Carl Barkman, Bukowskis

Tavla i helfigur
Jag och min fru har ärvt en tavla från mina föräldrar, som inskaffade den kring 1940. Tavlan, ett porträtt i helfigur, är målad av signaturen J B Jehu och den är märkt med årtalet 1916.
Enligt en gammal uppgift från mina föräldrar föreställer tavlan sångerskan Alma Kuula eller hennes syster Oili Siikaniemi.
Jag skulle vara mycket tacksam för ytterligare uppgifter och eventuellt värde.
Lennart Svensk

Svar: Signaturen J B Jehu har jag dessvärre ej kunnat finna i något lexikon. Porträttet ser inte amatörmässigt ut - kanske är signaturen misstydd? Nåväl den stiliga damen kan mycket väl vara ett porträtt av Alma Kuula. Hon var född 1884 och dog 1941. Alma Kuula var en framstående konsertsångerska och hon var gift med kompositören Toivo Kuula (1883-1918). Han ansågs på sin tid vara en av Finlands mest lovande tonsättare då han ljöt en bråd död.
Hans kompositioner bär ofta en nationell finsk prägel, det nationalromantiska var ju något som låg i tiden då.
Som sångerska tolkade och spred Alma Kuula främst sin makes kompositioner.
Ser vi på kostymeringen Alma Kuula bär på porträttet får man en känsla av Wagner, av att hon ska uppfattas som fornnordisk. Detta ligger helt i linje med hennes makes musik ( liksom den konst som målades av till exempel Gallen -Kallela ).
Att sätta ett värde på denna tavla är lite vanskligt då vi inte vet om konstnären låter sig identifieras. I alla hänseenden bör intresset vara störst i Finland och värdet, med reservation som okänd konstnär, bedömer jag till omkring 10 000 kronor.
Carl Barkman, Bukowskis

Mer läsning

Annons