Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ny chans för trötta möbler

/

Som möbelkonservator kunde han knyta ihop sina olika kunskaper och intressen. Nu har han öppnat verkstad på Brynäs och ser också till att konsten får sitt.

Annons

Roland Westling har alltid haft lust till konst och skapande och började med att utbilda sig till möbelsnickare. Så småningom sökte han sig till Konstskolan i Gävle och det var där han mötte läraren Lars-Rune Larsson. Ett möte som gjorde honom nyfiken på skiktmåleri och hur gamla saker är uppbyggda.

Han sökte praktik hos målerikonservator Per Mattsson i Gävle och fick vara med om att renovera altartavlan i Heliga Trefaldighetskyrkan.

– Det var ett spännande jobb, säger Roland med eftertryck när han tänker tillbaka.

Efter det började han fundera på hur han skulle kunna knyta ihop sina olika kunskaper och intressen. Då hittade han utbildningen i möbelkonservering på Carl Malmstens skola i Stockholm och kände att den var som gjord för honom.

I vintras öppnade Roland egen verkstad som möbelkonservator i Gävle.

– Men att konservera och restaurera möbler som jag oftast jobbar med, är inte samma sak som att renovera, förklarar han. Det innebär att bevara, inte bara möbelns ursprungliga material och utseende, utan också spår av tidens tand. Det går förstås inte att bevara möbler för all framtid, men man bromsar i alla fall upp åldrandet.

Rolands lagningar och åtgärder har inte heller obegränsad livslängd. Därför är det viktigt att allt som adderas ska vara reversibelt. Det betyder att allt han tillför en möbel ska gå att avlägsna utan att möbeln skadas.

Möbelkonservering är ett yrke som innebär mycket limning. Limmet är ett av de viktigaste hjälpmedlen och han använder ett starkt som kallas ”harlim”. Det löses i vatten och hålls varmt i vattenbad.

Verkstan ligger i ett källarplan på Brynäs med smala fönster som sticker upp precis ovanför trottoaren. Han delar lokalen med en tapetserare som han också kan samarbeta med när kunderna vill ha hjälp med både stomme och klädsel.

Dagen till ära är dottern Tindra med och visar runt i lokalerna, men hon tycker egentligen att djur är mycket roligare än möbler.

På arbetsbordet står ett par av Rolands senaste uppdrag. En stol designad av Carl Malmsten som har gått upp i limningarna och fått en trasig sarg. En klassisk modell som håller länge om den bara får rätt underhåll.

Intill står en annan klassiker, Laminofåtöljen i ek och fårskinn designad 1956 av Yngwe Ekström. Till den har han beställt en helt ny ram. Originalramen av fanér i många lager hade spruckit och den är svår att laga och måste tillverkas i en speciell fabrik.

Han visar också beslagen som sitter under sitsen.

– Det är inte alltid jättebra kvalitet bara för att en möbel är gjort av en känd designer. Beslagen var ganska svaga från början, kanske också att vi använder möbler på ett annat sätt nu än förr. Swedese som tillverkar fåtöljen i dag har i alla fall tagit fram nya, starkare beslag.

Roland samlar på verktyg och har tillverkat en del själv. Ibland när han behöver komplettera en möbel med en träbit måste han skära till nya ornament. En utmaning som han antar med lust. Han har gått en kurs i bildhuggeri och visar en spegelram som han har gjort med mönster i gustaviansk stil.

Han har alltid tyckt om gamla möbler och hemma i lägenheten har han flera pjäser som väntar på vård. I köket finns olika stolar från 1800-talet, en med fina former i Karl Johan-stil och en kaféstol med ögleformad rygg. I vardagsrummet står ett linneskåp från 40-talet i flammig björk och fanér med svartmålade detaljer för att likna ebenholts. En arbetad möbel som hade börjat krackelera i lacken och behövde behandling.

Att vara möbelkonservator handlar mycket om rengöring och konsolidering. Att rengöra sina möbler är bra eftersom smuts påskyndar åldrandet. Efter rengöring behandlas ytan ibland med vax som gör den vacker och tålig.

Konsolidering betyder förstärkning och det innebär att löst sittande fanér, färg och lösa delar limmas tillbaka på plats eller att man kompletterar med nytt trä där det saknas. Konsolidering kan också vara att stadga upp ett insektsangripet trä.

Rolands intresse för konst är fortfarande stort och han brukar längta efter att få tid till att måla. Men den konstnärliga ådran måste ändå få sitt och ibland tar han fram ett stycke trä för att skära till något vackert med kniven eller med bildhuggarjärnet.

Mer läsning

Annons