Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En sommarstuga till salu

/
  • På farstutrappen. Här brukar Monica dricka kaffe och lyssna på fågelkvittret.
  • Monica Westergren Hulth och Benny Hulth ska nu sälja sin sommarstuga som de ägt i 29 år.
  • Både Monica och Benny tycker det är vemodigt att sälja stugan. Men de känner att de snart är för gamla för att ta hand om den.De har haft sin sommarstuga i 29 år. Gästerna blir alltid varmt välkomna.
  • Det finns fullt av vindspel och vindsnurror i trädgården. Här en svartröd variant.
  • Hunden Nimbus lunkar runt i trädgården. Det här är hans hus lika mycket som Monicas och Bennys.

I 29 år har Monica Westergren Hulth och Benny Hulth målat, pyntat och vårdat sin sommarstuga i Axmar. Nu ska de sälja huset.

– Vi blir ju inte yngre hur vi än vrider och vänder på det. Det som förr tog en dag att fixa, tar nu tre, säger Benny.

Annons

När GD kommer på besök är det visning för spekulanter i sommarstugan. Monica Westergren Hulth och Benny Hulth tar därför med oss ner till en brygga i närheten av huset. Hack i häl lufsar grannens hund Frank och deras egen hund Nimbus.

– Vi fick honom som vuxen, men vi tror att han är döpt efter Harry Potters flygande kvast, säger Monica skrattande och serverar oss hemgjord flädersaft.

För 29 år sedan köpte de sin sommarstuga, byggd 1952. Då var taket nära på att ramla in och det mesta inne stugan var målat i samma ljusblå färg. Något som inte var så populärt hos paret.

– Jag avskyr ljusblått. Till och med lysknapparna var målade i den färgen, berättar Monica och ryser av minnet.

Så de började renovera sommarstugan från grunden. Deras son, som var ett år när de köpte stugan, har spenderat de flesta av sina barndomssomrar i huset. På senare år är det i stället barnbarnen som sprungit runt i trädgården eller badat och fiskat vid stranden intill. Att barnen kan ränna runt fritt och leka tycker Monica och Benny har varit det bästa med att ha en sommarstuga. Det har inte funnits några måsten. Vill man inte klippa gräsmattan i dag, kan man göra det imorgon. Sommarstugan blev också en räddning för Monica när hon sjukskrevs för fibromyalgi. Här ute finns det saker att göra, hon har något att gå upp till varje morgon. Om mornarna sitter Monica på trappen utanför stugan, dricker sitt kaffe och lyssnar på fågelkvittret.

Men i våras bestämde de sig för att sälja huset. Anledningen är att de känner sig för gamla. Dessutom vill de inte att barn och barnbarn ska tvingas ta hand om stugan när de själva går bort. Barnasinnet må finnas kvar hos paret, men ibland säger kroppen till.

– Vi blir ju inte yngre hur vi än vrider och vänder på det. Det som förr tog en dag att fixa, tar nu tre, säger Benny.

När spekulanterna har tittat färdigt går vi upp till stugan igen. Eftermiddagssolen gassar och hunden Nimbus lufsar in skuggan från gästhuset.

– Jag brukar säga att han ligger på spaning över Axmar, säger Monica och pekar ut mot havet.

Monica och Benny är inte oroliga för att få sommarstugan såld. Funkar det inte i år, så får det bli nästa. Vad de ska göra sedan vet de inte ännu. Kanske köpa en husvagn eller ett seniorkort, som gör att man åka tåg och buss billigt genom Sverige. Senast Monica var på utlandsresa var 1977. Då var hon i Gambia. Benny har aldrig flugit och säger att han inte har ett behov av det heller.

– Jag var sjöman som 15-åring, redan då fick jag nog av att fara och fläkta. Alla vill åka utomlands och se världen, men vi har ju så mycket här i Sverige som är värt att se först, säger Benny och ler.

Mer läsning

Annons