Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett husatt växa i

/

Annons

Hon hade sin mamma med på visningen och båda såg potentialen direkt. Högt utgångspris och sunkit kök avskräckte inte trots att Linda var gravid.

Hon tog med sig Magnus och han kände på samma vis. De räknade ut vad det skulle kosta att åtgärda kök och badrum, drog av summan från priset och la ett eget skambud. Men med 40 intressenter på samma objekt trodde de att chansen var liten.

De hade nästan glömt bort sitt bud när telefonen ringde och rösten frågade om de fortfarande var intresserade.

– Jag fick hus och barn på samma dag och det är ju inte illa, minns Magnus och ser nöjd ut.

De visste att de skulle ha en hel månad på sig att fixa det viktigaste. Men precis när de skulle hämta nyckeln kom lilla Alva till världen, en månad för tidigt.

– För att kunna komma hem till ett beboeligt kök fick de börja med att rymma till mina föräldrar i Småland, berättar Magnus.

Sedan dess har familjen fortsatt att växa. Alvas lillebror heter Einar och nu är ett syskon till på väg.

Magnus och Linda behöll kökets planlösning men bytte ut rör, luckor och bänkar. Köket fick en gammaldags stil med mycket vitt och detaljer i rött. De har fortsatt att renovera huset långsamt, bevarat mycket av det gamla och tillfört modern bekvämlighet. De två öppna spisarna och kakelugnen finns kvar och ett rejält skafferi att gå in i. De har byggt en praktisk grovingång med handduksvärmare att hänga blöta kläder på, stöveltorkare, mycket förvaring och en anslagstavla för familjens kom-i-håg. Nästa projekt är badrummet som ska få kakel, bastu och nytt fönster. Men det är inte bråttom.

– Jag måste samla ihop lite ny ork och kraft först, ler Magnus igen.

Han tycker att det är skönt att fixa och snickra efter jobbet. Både tilläggsisoleringen, ny ytterpanel, nya fönster i gammal stil och många fina detaljer invändigt har han hunnit med. Linda är intresserad av heminredning och står för nya idéer, färgsättning och möblering. Hon tycker bäst om milda naturfärger och att blanda gammalt med nytt. När de tog över var huset avdelat som tvåfamiljshus. I början hyrde de ut övervåningen, men nu bor de på alla 260 kvadratmetrarna själva och har installerat bergvärme för att få en bättre uppvärmningskostnad. Matrummet är så stort att familjen som bodde före dem använde det till innebandyplan. När de flyttade in var det många repor i parketten och bollhål i taket som vittnade om leken.

Alva pysslar hellre än hon sportar och Einar som gillar sport, spelar helst på sitt nya tevespel när han är inne. Men de har stora ytor att vara på. Einar har ett helt galleri på väggen i sitt rum där han hänger upp aktuella konstverk.

– Det där är en bro med räcken och bilar, säger han och pekar på ett stort papper med färgglada prickar.

I rummet hänger en boxarsäck och den kan man slå på om man blir arg. Men mest brukar Einar tävla med pappa och då är det alltid Einar som vinner. Men Alva har ingen lust att prova.

– Det är inte min grej! Säger hon utan att tveka. Jag vill hellre pyssla än boxas.

Hon visar några saker som hon har gjort. En rymdraket av en mjölkkartong och toalettrullar. En robot av klädda kartonger i olika storlek. Och en docka med säng av tygbitar, tejp och pinnar. Alva har ett draperi framför sin säng som blir som en koja när hon drar för. Utanför finns ett större allrum som de också kan leka i om de vill ha mera plats. Där brukar hela familjen samlas på kvällarna och titta på ”Sjukhuset” på tv. Programmet är inspelat på Akademiska i Uppsala och där Linda har jobbat.

I nästa rum står en fin gammal avlutat kökssoffa förvandlad till dubbelsäng. Sängen är ett arvegods och gaveln står mot en skön vägg av glesa vågräta plankor. Bakom planket finns ett fiffigt utrymme. En klädkammare stor som ett helt rum, med praktiska lådor och hyllor för kläder och skor att dras ut för att få full överblick.

I hallen i markplan hänger en tjusig takkrona som de ärvt efter Magnus mormor. Både klädhyllorna med krokar och den fina väggpanelen är original. Från hallen har man det pampiga matrummet i blickfånget och direkt åt vänster ligger vardagsrummet. Där står en gigantisk soffa med u-form. Minst tio personer har de varit i soffan, som även funkar att sträcka ut sig i några få. På ena väggen reser sig en fondtapet med en orkidé på svart botten och i motsatta hörnet står en öppen spis. Men väggen där emellan är vit och kal.

– Vi använder väggen som filmduk och tv, förklarar Linda. Bara för att jag tycker att det är så fult med tv-apparater, fortsätter hon och skrattar. För att slippa monterade vi en projektor i taket, det ger biokänsla och är särskilt mysigt när det är nöjesprogram. Jag hade invigningsfest med mina arbetskamrater i vintras. Då tittade vi på Melodifestivalen ihop och det var jättekul.

Annars hinner de inte se så mycket på film. Förutom ett tredje barn på väg har de både kanin och en hund. Boxerhannen trivs i huset men börjar bli gammal och hör inte längre så bra. Magnus minns när han var valp och de gick på promenad i Boulognern. Två äldre damer stannade till och ville klappa. De frågade förstås vad den gulliga hunden kunde heta.

– Di Leva, svarade jag och då sa tanterna direkt; ”Stackars hund”. Jag minns det så väl för jag blev lite paff.

”Vi använder väggen som filmduk och tv, förklarar Linda. Bara för att jag tycker att det är så fult med tv-apparater”

Mer läsning

Annons