Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett långsamt byggäventyr

/

Läraren Kurt Söderblom har tagit tjänstledigt i ett år för att bygga hus åt sonen Erick som är sjöman. Bygget är ett äventyr på många vis. Eftersom Kurt är en konstnärssjäl och Erick en tekniker tycker de olika om det mesta.

Annons

Det började med att Erick behövde ett garage. Han hade köpt en gammal militärbil som han ville modifiera till en äventyrsbil. Men då tyckte pappa Kurt att om han ändå skulle bygga borde han lägga till ett hus. Till sist gick Erick med på idén. Men i så fall skulle det byggas som han ville ha det. Det innebar så underhållsfritt som möjligt, med avancerat lågenergisystem, extra stort garage, sovloft en trappa upp och pool inomhus. Resultatet har blivit en mix av praktisk funktion och personlig formgivning. För när Erick tänker teknik är pappa Kurt en konstnärssjäl och visionär.

– Men jag har räknat ut det bra, säger Kurt och blinkar. När Erick är till sjöss och jobbar vet ju inte han vad jag gör. Sen ser han att det har blivit bra när han kommer hem.

Erick himlar lite med ögonen men nickar samtidigt och ser rätt nöjd ut. Han känner sin far väl men också sig själv.

– Vissa saker är jag stenhård med, ler Erick. Men vi har mycket diskussioner och det är bra. Några detaljer som pappa har envisats om är jag jättenöjd med nu. Som takhöjden och fönstren i vardagsrummet till exempel. Jag ville absolut inte ha det så men nu är jag glad att jag gav med mig. Det känns helt rätt med rymd och ljus där, som en kontrast till sovloftet som är lågt med sluttande tak.

Vi står i det halvfärdiga vardagsrummet och försöker föreställa oss hur det kommer att bli. En mysig soffa under collaget av djupa fönster kanske. Och en sprakande eld i den dubbelsidiga kaminen som ska få ”fusktegel” på väggen för en illusion av en hederlig gammal murstock. Kurt har hur mycket idéer som helst, lever sig in när han berättar och visar och pekar. Han sträcker ut armarna och ritar i luften var han skulle ha ställt möblerna OM han hade fått bestämma. Sen hoppar han upp i den djupa fönsternischen som en Kirchsteiger i högform och klappar ömt på sonens husvägg. Erick står stadigt med båda fötterna på betongen och berättar kunnigt om det genomtänkta energisystemet med avancerad ventilation, solpaneler, jordvärme och de dubbla vattentankarna.

– Kaminen som är vattenmantlad värmer upp vattnet varje gång jag eldar, därmed eldar man aldrig för kråkorna, förklarar han. Energisystemet är uppbyggt kring två ackumulatortankar med extra stor volym för att kunna lagra mycket energi. De är kopplade till solfångare på taket. Ventilationen är mekanisk med värmeåtervinning och har jordvärme som förvärme, eller kyla vilket man nu behöver.

Allting bygger och installerar de själva. Men de har kontakt med proffs som kontrollerar arbetet löpande. Därför går bygget långsamt men det tycker Kurt är en tjusning. De hinner känna efter vid varje moment och kvaliteten blir hög. Kurt är egentligen lärare på Vasaskolan, men var snickare som ung och två hus har han byggt tidigare, sitt eget och dotterns. Båda helt annorlunda jämfört med detta. Till hösten ska han tillbaka till skolan, men bara på deltid har han bestämt. En dag i veckan tänker han fortsätta bygga hus. Erick är förste fartygsingenjör och jobbar på tankfartyg åtta veckor i sträck. Han har en lägenhet i Göteborg men eftersom han ständigt reser i världen kan han bo var som helst.

– Det är ju rätt bra att pappa kan titta till huset och vara lite vaktmästare när jag är borta, säger Erick.

Tomten ligger i Finnböle söder om Gävle. Där byggde Kurt en sommarstuga en gång, som han vinterbonade och flyttade till på heltid. Här har Erick växt upp med skogen inpå knuten och det var här han fick sitt intresse för motorfordon på hjul. Inte en tanke hade han på att bli sjöman, när en kompis tog med honom på en informationskväll. Där upptäckte han att sjömansyrket innehöll alla de fyra kriterierna som han hade för sitt drömjobb; resor, långa ledigheter, tekniskt och lite pappersjobb. Hans pappa började fjällvandra med honom när han var tolv. Efter det fortsatte de mot nya resmål och Erick fick smak för att resa.

Bilar hade han byggt men aldrig något hus. Erick fick berätta hur han ville ha det och Kurt skissade ner önskemålen på papper. De valde att använda bestablock, en legoinspirerad teknik som är uppfunnen av Bertil Staffas i Gävle och som numera ägs av Fiskarheden. En lättbyggd teknik som passar utmärkt för lågenergihus och så kallade passivhus. Ericks hus har samma typ av system som ett passivhus, men är inte certifierat.

Från vardagsrummet kommer man rakt ut i poolrummet. Där är hela väggen mot söderskogen av glas och utanför ska det bli altan med liten gräsmatta och naturtomt. Erick skiner upp och ser faktiskt ut att kunna föreställa sig i en solstol efter ett dopp.

– Vi har pool på båten där jag jobbar och jag brukar hoppa i så fort jag får chansen. Jag tycker om att njuta i poolen.

Via en spiraltrappa i hallen kommer man till sovloftet med snedtak och taksidorna har olika vinklar för att huset ska bli så lågt som möjligt. Fönsterkarmar och dörrar går i en mörkare röd och fasaden av fibercement kommer att bli grå. Framsidan mot vägen ska också få mera utsmyckning i form av en förstukvist. Den gick Erick med på när han insåg att den blir en fiffig sluss mellan ute och inne. Kurt blev glad av en helt annan anledning.

– Jag tyckte att framsidan var för kal och ville egentligen ha fler fönster, säger Kurt. Erick vägrade av energiskäl. Men en förstukvist blir också bra. Den smyckar väggen och ger den liv, fortsätter han och sträcker ut sina händer framför den ofärdiga husväggen. Som en ivrig regissör.

Mer läsning

Annons