Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experimenthuset i Finnböle börjar att ta form

/

Nu har de byggt på huset i ett och ett halvt år och det mesta är klart utvändigt. Det långsamma lågenergiprojektet i Finnböle blev både intressantare och svårare än Erick hade trott och det mesta har han fått lösa själv.

– Han har aldrig kollat på väderleksrapporten så mycket som nu, ler pappa Kurt.

Annons

Ericks husbygge är ett experiment. Han jobbar borta i långa perioder som fartygsingenjör och behöver ett hus som är så underhållsfritt som möjligt. Men han är också intresserad av tekniska lösningar och lågenergiteknik, därför är hela huset ett personligt experiment.

Det finns redan ett antal lågenergilösningar på marknaden och Ericks idé är att kombinera flera av dem i ett och samma hus. Inget system har exakta uträkningar eller ritningar på hur det ska kopplas ihop med de andra. Det har blivit en hel del modifieringar av systemet under byggprocessen och det mesta har han behövt lösa själv.

– Rörmokaren blev lite chockad när han kom hit, berättar Erick. Han hade aldrig sett något liknande och jag fick beskriva hur han skulle göra. Det tog tio dagar att dra rören och så länge hade han aldrig hållit på i ett privathus. Det brukar ta mellan en och två dagar att koppla ihop ett hus energisystem.

Husresan började med att Erick behövde ett garage. Då tyckte pappa Kurt att han borde bygga sig ett hus när han ändå höll på. Erick gick med på förslaget, men under vissa villkor. Att bygga lättskött och energisnålt.

Men Ericks idé går längre än så. Om det går att undvika så ska ingen liten pump stå och gå för jämnan och målet är att behöva så lite el som möjligt för uppvärmningen.

– Normalt är det alltid något som är på, förklarar han. Men i mitt hus ska det inte bli så. Allt är gjort så att pumpar och aggregat bara går när de behövs. Därför är det här ett krångligare experiment. I första hand har jag FTX-aggregatet med jordslingan som håller temperaturen i huset, sedan har jag en vattenmantlad kamin i kombination med solpaneler som komplement. Just nu håller jag på och testar och ställer in systemen.

– Han har aldrig kollat på väderleksrapporten så mycket som nu, säger Kurt och ler.

Han har varit tjänstledig ett år från jobbet som lärare på Vasaskolan för att bygga tillsammans med Erick. Vi står utanför huset och tittar på skogen som reser sig omkring. De höga träden på södersidan tänker de ta ner.

– På hösten tar det längre tid innan solen kommer fram bakom träden, men från klockan elva är det fritt, säger Erick. När det är vackert väder förstås.

Det har ju varit lite si och så med solsken denna sommar. Just den här höstdagen är det uppehåll men en hel del moln. När det plötsligt spricker upp en stund senare, då spritter det till i Erick och vi förstår vad Kurt pratade om. Riktigt upprymd slinker Erick iväg till energirummet som är husets hjärta för att läsa på sina instrument. När han kommer tillbaka är han på gott humör. Temperaturmätaren har snabbt gått upp.

Det har hänt en hel del på utsidan sedan vårt första besök. Hela huset är klätt i grå panelbrädor av fibercement och på framsidan finns en förstukvist. Erick var länge motsträvig till den, men Kurt lyckades övertala honom om att den faktiskt fyller en funktion. Både som temperaturbevarande sluss och för förvaring av skor och ytterkläder.

– Helst skulle jag vilja ställa ett pelarbord där inne och göra lite fint, säger Kurt när Erick är på avstånd. Sånt är bra mycket roligare än detaljer i energisystemet.

Det är inte lätt att beskriva hur huset och systemen fungerar. Inte ens Kurt som är med och bygger förstår hur allt hänger ihop. Som far och son med olika intressen blir det ofta diskussioner och ibland retar sig Erick på att Kurt låtsas hänga med.

– Pappa är kaxig och tror att han kan, men han gör bort sig hela tiden, säger Erick och ger igen på Kurts klagan att inte få göra fint.

Men det mesta på utsidan är färdigt och nu ser Kurt fram emot att gå in och börja med inredningen. Målet är att få huset klart till den 3 juni 2013, två år efter att de fällde sitt första träd.

Enligt Boverkets normer bör ett nybyggt bostadshus inte dra mer än 100 kilowatt per kvadratmeter och år, både för uppvärmning och hushållsel. Erick har fått en uträkning på sitt hus som säger att det kommer att dra 6000 kilowatt totalt per år. Det motsvarar ungefär 20 kilowatt per kvadratmeter och år för både uppvärmning och hushållsel. Även om det skulle vara en glädjekalkyl, pekar siffrorna åt rätt håll. Projektet har varit svårare än han trodde, men också intressantare.

– Resultatet är hittills över förväntan! summerar Erick och skiner upp igen. Nu ser jag fram emot att få testa hur energibiten fungerar på riktigt.

Mer läsning

Annons