Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färgstarkt jubileum

Annons
Gillar du textilier i starka färger ochlivliga mönster? Missa då inte 10-gruppens jubileumsutställningpå Nationalmuseum, om du har vägarna förbi huvudstadenföre den 12 augusti. 10-gruppen bildades i början avsjuttiotalet av tio unga svenska textilare som hade svårtatt finna en marknad för sina modiga, färgglada mönster.Nu, trettio år senare, ligger deras alster i allra högstagrad i tiden.
 
Lättare för rörelsehindrade
 
o Boverket vill förbättra framkomlighetenför alla med någon form av rörelsehinder. Detska bli lättare att ta sig fram med till exempel rullstolpå gator, torg och i parker och allmänna lokaler somtill exempel restauranger och butiker. Regeringens önskanär att alla lätt avhjälpta hinder ska vara åtgärdadesenast år 2010. Det som anses kunna åtgärdasär till exempel trösklar, byggnation av ramper och markeringav trappsteg.
 
ooo Blir plantorna för långa ochgängliga och med en ljusgrön ton? Då fårde för lite ljus. För att driva upp kraftiga, mörktgröna plantor ska de ha ymnigt med ljus, helst i ett söderfönster.Det är också bäst om ljuset kommer uppifrån.Om det ändå verkar som om plantorna får förlite ljus kan du förstärka med växtbelysning.
 
Universell dammsugarpåse
 
o Har du stått i affären ochsvurit över att du inte vet vilka dammsugarpåsar sompassar till din dammsugare? Och svurit ännu mer närdu kommit hem och upptäckt att du köpt fel? Dåär du i gott sällskap. Sex av tio svenskar vet intevilka dammsugarpåsar de ska ha. Nu gör dammsugartillverkarnadet genidraget som dammsugaranvändare världen överväntat på i decennier: de försöker lanseraen dammsugarpåse som passar nästan alla dammsugare- om de är av märkena Philips, Elektrolux, Volta ochAEG. Mirakelprodukten kallas s-bag och beräknas finnas ihandeln inom kort.
 
Förnya stolsitsen
 
o Trött på stolsitsarna? Kläom dem, då. Det är snabbt gjort och ger omedelbartrummet ett nytt utseende. Men rusa inte ut och köp tyg, tittaefter först om du har något hemma som kan duga. Engammal bordsduk som fått en fläck eller reva, ellergamla kökshanddukar av lin eller bomull? Eller varförinte ett kasserat överkast? Det är busenkelt att kläom stolsitsar, bara att vända på dem och häftafast det nya tyget med häftpistol. Ofta behöver du inteens avlägsna det gamla tyget först.
 
Flytten går till storstan
 
o Att människor flyttar frånglesbygd till storstad har varit en trend en längre tid nu.Under de senaste fem åren hade 190 kommuner en störreutflyttning än inflyttning. 97 kommuner hade tvärt omen större inflyttning, och dessa kommuner ligger främsti storstadsområdena. Alla kommuner i Stockholms läntill exempel är inflyttningskommuner. Källa: SCB.
 
ooo Ska du odla lök i sommar? Väljdå så små sättlökar som möjligt.Små sättlökar ger nämligen större skördelökar.Dessutom går det fler per kilo i påsen, så detblir billigare.
 
Trendigt i vår
 
o Retron håller i sig ännu ettlitet tag och nu ska vi blanda 60-tal med 70-tal, kan man läsai inredningstidningarna. Den vita vågen väller in öveross som vårljuset självt, allt som går i vittär rätt. Den rosa-lila färgskalan hålleri sig, nu gärna i kombination med vårpigga färgersom grönt och gult. Gult över huvud taget är enstor färg, gärna i knalliga nyanser. Citroner ärheta, lägg en trave på ett stort fat så ärdu helt med på noterna. Kitsch och prylar från Asienblir härligt lekfullt tillsammans med stormönstrade,färgstarka textilier. Lekfullt, kan det kanske sammanfattas.
 
ooo Funderar du på att renovera? Gördet på prov först på datorn. En renovering börtänkas igenom grundligt i förväg, inte minst förekonomins skull. Annars finns risken att kostnaderna skenar ivägnär du väl har börjat och oförutsedda sakerinträffar. Om du går in på Svensk Byggtjänstshemsida kan du lägga golv, möblera och mycket annat,och på så sätt få en bild av ingreppet,både fysiskt och ekonomiskt. Adress: www. byggtjanst.se.
 
Vitlök skyddar rosor
 
o Den ena doftar gott, den andra doftarstarkt. Vitlök och rosor är måhända varandrasmotsatser, men de växer utmärkt i samma rabatt och precissom vi människor mår bra av några vitlöksklyftordå och då så gör rosen det. Någravitlöksplantor i rabatten skyddar rosorna mot bland annatsvampsjukdomar. Det är inte heller helt uteslutet att denockså skrämmer en och annan rosätare, som tillexempel rådjur, på flykten. Sätt vitlöksklyftornatidigt på våren så kan du skörda till höstenoch njuta av friska rosor.
 
Sallad på balkongen
 
o Har du balkong och funderar påatt odla grönsaker i vår och sommar? På en soligbalkong får du ofta till och med bättre resultat änpå friland. Inga rådjur eller andra djur kommer ochsätter i sig skörden heller. Välj stora krukor,gärna av plast som inte torkar ur så lätt, ochköp frön redan nu. Paprika, spansk peppar och gurkaär grönsaker som lämpar sig utmärkt förbalkongodling och som bör sås i mars månad. Andrabra balkonggrönsaker är blomsterböna, sallad, tomatoch squash.
 
ooo Vill du veta vad ditt hus är värt?Gå in på www.sbab.se så kan du få etthum om det. Statens Bostadsfinansieringsbolag SBAB har nu en gratisInternettjänst där privatkunder kan knappa in uppgifterom sitt hus och på så sätt få en ungefärligvärdering av sitt hus.

Mer läsning

Annons