Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkhem i ruiner

Annons
HOFORS

I förra veckan försvann de sista husen påKaserngatan för grävskopan. Nu har hela Hagaområdetändrat karaktär sedan totalt fyra kvarter, 324 lägenheter,försvunnit.

Björn Söderblom var nyfödd, 1942, närhans föräldrar köpte lägenhet i husen. Debyggdes av SKF, Hofors Bruk, och det var bara jobbarna som fickbo där.

- Det var faktiskt en hel del avundsjuka från de sombodde i de gamla husen, säger han.

Husen på Kaserngatan som stod färdiga 1942 varde första moderna hyreshusen i Hofors med bland annat toalettinomhus. Björn Söderblom tycker att det är vemodigtatt se sitt föräldrahem falla för grävskopan.Många minnen sitter kvar i väggarna. Själv toghan en bild precis när grävskopan gick igenom köksväggentill sin barndomslägenhet.

- Det känns tomt när husen försvinner. Mankänner verkligen hur Hofors tappat folk.

Miljön i området var annorlunda när han växteupp. Husen på Gärdesgatan, närmast Faluvägen,stod färdiga i mitten av 1959. Tidigare fanns det en åkermed en lekplats mellan Faluvägen och hyreshusen. Bollplanoch isbana fanns bakom Hagaskolan.

Ner på bruket

Uppåt, längs Hagagatan och Storgatan fannsstora hyreshus av samma modell som i dag kantar den västrasidan av Storgatan. Det var omoderna smålägenhetermed utedass.

Efter folkskolan gick Björn som så mångaandra industriskolan nere på Bruket och sedan 1958 har hanblivit SKF trogen.

Redan 1944 bildades bostadsrättsföreningar i detre husen. Föreningarna slogs sedan samman till Haga 2 somfanns kvar fram till konkursen häromåret. BjörnSöderblom växte upp på Kaserngatan och köptesjälv en lägenhet 1964. Där bodde han fram till1971 då han flyttade in i en av de nybyggda villorna påBönhusberget.

- Mina föräldrar bodde däremot kvar och sedanmamma gick bort bodde pappa i samma lägenhet fram till 1997.Han bodde alltså 55 år i samma tvårummare.

Lite kuriosa i sammanhanget är att det första husetbyggdes utan balkonger mot Faluvägen. Förvaltaren ansåg,påstods det, att det var stötande med barntvätthängande på balkongen.

I bostadsrättsföreningarna skötte medlemmarnasjälva vaktmästarsysslan och var tolfte vecka turadesde om att vara vaktmästare med ansvar för snöröjningoch annan skötsel.

Renoverades

- Det var lite si och så hur det sköttesibland.

De tre husen med sina 36 lägenheter renoverades förtotalt 18 miljoner 1990-91. Innan husen revs sparades mångainventarierna och återanväntdes vid renoveringen påKällarvägen i Torsåker. En del har ocksågått till Lettland.

Mer läsning

Annons