Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första lägenheten

Annons
Drömmar om frihet, oberoende och spänning.Att vilja och inte tordas, men ändå våga tillslut. Att äntligen stå på egna ben. Att flyttahemifrån.

- Till mina kompisar som vill skaffa en egen lägenhetsäger jag att de ska ta det lugnt. Det är bättreatt gå klart skolan först, skaffa sig ett jobb ochen stadig inkomst, säger Cathrine Karjalainen.

- Men jag har aldrig ångrat mig även om det harvarit tufft ekonomiskt ibland, tillägger hon snabbt och utanatt tveka.

Cathrine går tredje året på medieprogrammetpå Borgarskolan. Snart fyller hon 19 år. I slutetav november flyttade hon in i en tvårummare på Sätratillsammans med sin pojkvän Jonas. De har varit ihop i 11/2 år. På ett-årsdagen förlovade de sig.När Jonas skulle skaffa en egen lya tyckte båda tvåatt det var lika bra att Chatrine också flyttade in. Honskulle i alla fall vara där mest hela tiden.

Ett steg framåt

- Dessutom var det dags att ta ett steg framåtoch utveckla vårt förhållande. Ha någoteget tillsammans kändes helt rätt. Nu är det vitvå på allvar.

Men Chatrine säger att det är inte lätt attfå allt att fungera. Speciellt ekonomiskt.

Studiebidraget räcker inte långt men Jonas jobbarpå Ericsson och tjänar hyfsat. Pengar som ska räckatill mycket.

- Förut har jag inte förstått hur dyrt detär med mat, toapapper, tvättmedel och allt annat sombehövs i ett hushåll. Nu kan jag inte handla klädersom jag gjorde förr. Och det är inte kul, sägerhon och skrattar.

Att jämka ihop två viljor är inte heller heltlätt alla gånger. Ibland blir det diskussioner om vemsom ska diska eller städa.

- Vi kan irritera oss på småsaker. Men det händerför det mesta när vi är trötta eller närvi har umgåtts för intensivt med varandra.

Stärka banden

Även om det lätt blir att ett par spenderarför mycket tid ihop, tror Chatrine att det är viktigtatt göra saker tillsammans för att stärka banden.Eftersom Jonas har lite udda arbetstider äter de inte middagihop så ofta på vardagarna.

- På helgerna däremot brukar vi laga mat tillsammans.Han är en bättre kock än vad jag är och brukarge mig små råd om hur jag ska göra. Men iblandlägger han sig i för mycket.

Det är svårt att tro att Chatrine och Jonas nyligenhar flyttat in. Lägenheten är möblerad och inreddmed möda och färgskalorna matchar varandra. Smådetaljer går igen i tapeter, gardiner och mattor. Bådasfamiljer har varit engagerade i flytten och inventerat förråd,garderober och skåp i jakten på möbler och textilier.Tapeterna fick Chatrine och Jonas välja innan de flyttadein. Gulrandiga i köket, välkomnande grönt i hallenoch varmt terracottafärgade i sovrum och vardagsrum.

- Jag tycker om starka färger. Det lyser upp och manblir glad. Jag är övertygad om att färgerna påverkarhumöret.

Tiden står stilla

Och visst har hon rätt. När vi kliver övertröskeln in till köket möts vi av vårvinternsnyfikna solstrålar som försynt kikar in genom fönstret.Samtidigt sköljer en färgkaskad av sprakande gult ochgrönt över oss.

För en kort stund känns det som om tiden stårstilla. I nästa ögonblick sjunker färgerna in ihuvudet, ner i tårna och runt i kroppen. Ögonen blirglada helt enkelt och resten av kroppen också. Påena väggen hänger en stor tavla med tre, stora pampigasolrosor. Tavlan har Chatrines morfar målat och hon hittadeden i källaren hemma hos sin mamma. Nu har den flyttat inhos Chatrine. Till hennes första egna hem.

ELIZABETH FORSMARK

Mer läsning

Annons