Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från hockeyproffs till möbelhandlare

/

Annons

Två starka egenskaper har följt honom genom livet. Han har alltid varit en lagspelare som tänker på andra. Han är också en ”doer” som vågar hoppa på nya saker. Micke Lindholm har både spelat med världsstjärnor i NHL och tagit SM-guld i Luleå. Men redan som ung hockeyspelare i Brynäs la han grunderna till det som skulle bli hans stora livsprojekt. Ett eget möbelvaruhus som han driver tillsammans med sin stora ungdomskärlek Jill.

De tar emot i sitt nya hus. Vackert beläget på en liten höjd med hagar och stall på gården. Där kan Jills ridhästar bo nära familjen och det är lättare för Micke att rycka in.

– Jag rider inte själv, deklarerar han bestämt. Men vi har haft travhästar i släkten så jag är van att hantera dem, fortsätter han och ser nöjd ut.

– Egentligen hade jag drömt om att bygga ett hus men det tar för mycket tid. Och snart är pojkarna stora. När det här huset dök upp kändes det perfekt för oss.

De fångade ett tillfälle precis som de alltid har gjort. När Micke började i Brynäs 1986 jobbade han samtidigt på ett byggvaruhus. Av en tillfällighet fick han se en annons. Ett företag sålde ut 30 vattensängar till halva priset och Micke såg möjligheterna direkt.

– Som idrottsman var jag väldigt intresserad av hälsa på den tiden, förklarar han. Jag ville äta rätt, träna rätt och sova rätt och tänkte att det inte kunde finnas något bättre sätt att sova på än i en vattensäng. Jag visste redan att mina polare ville ha vattensängar och frågade byggfirman om de ville köpa in partiet. Men de sa nej och då tog jag ett privat lån istället. Sen låg vi hemma på golvet hos folk Jill och jag och monterade ihop dem. Jag sålde slut på alla 30.

De skrattar gott när de berättar. De var mycket nöjda själva och behöll sin egen vattensäng länge.

– Ända till 1997, erkänner Jill. Det var när det kom barn som ville sova i samma säng som det blev lite bökigt.

– Då hamnade man långt ut på kanten med huvudet rätt in i ramen, ler Micke.

I dag har utvecklingen av resårmadrassen kommit ikapp. ”Pocket spring” heter en ny typ av fjäder som formar sig efter kroppen. Den finns i de flesta sängbottnarna nu. Och i dag har Micke och Jill ett helt möbelvaruhus. Ingen av dem hade någon erfarenhet i släkten, från noll har de skapat ett företag som har blivit känt för sin familjära stämning.

– Det är jätteroligt att göra andra nöjda, både kunder och personal. Det är det som är vår största drivkraft.

När det första lagret med vattensängar tog slut fick Micke se en ny annons. ”Vattensängspecialisten” sökte en franschisetagare och nu gick det fort igen. De började med fem sängar i en liten lokal vid Morianen på Söder.

– På den tiden visste jag inget om NHL mer än att Salming och Gretzky spelade där, säger Micke. Det var otänkbart att man skulle kunna komma dit. Vi öppnade butiken i juni och Jill gick ner i arbetstid som undersköterska för att hjälpa till. En månad senare fick jag ett proffskontrakt.

– Då hade försäljningen i butiken redan tagit fart, minns Jill. Vi sålde 50 sängar den första månaden och allting snurrade fort.

De bestämde sig för att behålla företaget och anlitade folk som skötte affärerna. I USA fick de nya minnen för livet. Micke spelade med världsstjärnan Wayne Gretzky och Jill umgicks med hockeyfruarna i VIP-rummet där det drällde av hockeyintresserade kändisar som Sylvester Stallone, Goldie Hawn och John Candy. När Gretzky skulle fylla 30 var de bjudna på överraskningsparty hemma hos honom och Jill minns att hon grämde sig över att de inte hade köpt någon födelsedagspresent.

– Men vad skulle man köpa till honom? Det gick ju bara inte.

Ett av Mickes bästa minnen var när Gretzky slog poängrekord i Edmonton. Det var röda mattan med NHL-legenden Gordie Howe ut på isen och folk var helt hysteriska. De applåderade, skrek och grät i flera minuter.

– Det var en obeskrivlig upplevelse. Jag är glad att jag var där och fick uppleva det på riktigt.

Jill såg också till att ordna för sig. Hon hade fått sin första ponny när hon var sju och ridit sedan dess. Hon fick veta att Molly Hedqvist från Gävle var i Los Angeles för att jobba med hästar. Jill tog kontakt och började rida flera hästar om dan.

Efter USA döpte de om sin firma till ”Sjöhästen”, bytte till större lokaler och utökade sortimentet med rottingmöbler, bäddsoffor och en del furu. Det blev finanskris i Sverige och jättetuffa år men Jill och Micke gav inte upp.

– Vi gillar utmaningar och det här med möbler har alltid varit något speciellt, förklarar Micke. Jag kommer från Hedesunda där det finns mycket snickarkultur. Dessutom är jag snickare i grunden.

Med eget företag har det aldrig blivit någon dötid. När Micke spelade med Luleå satt han och tjuvringde på bussen för att beställa annonser. När bussen stannade till vid någon restaurang smög Micke in och lånade en fax för att kunna läsa korrektur. Då, i mitten av 90-talet hade företaget växt till 700 kvadratmeter och fyra anställda. I dag har Lindholms möbler 3 000 kvadratmeter butiksyta och 19 anställda.

– Folk har blvit medvetna på ett nytt sätt med alla inredningsprogram och det är jättekul. Förut köpte de en soffgrupp med en trea, en tvåa och en fåtölj. Nu inreder man med mer fantasi och kombinerar gärna udda möbler.

Micke och Jill träffades på Wictoria redan 1984 och har hållt ihop sedan dess. Micke bjöd på en Whisky Bailys och Jill föll direkt. Nu driver de sitt företag tillsammans och hemma njuter de av att ha fått öppen spis. De har gjort om lite på insidan, tagit bort några väggar för att få mera rymd i köket, kaklat om ovanför bänken och unnat sig en ny, modern soffa.

– Vi tog hem fyrkantiga soffor till butiken redan för sex år sedan, berättar Micke. Men då var det ingen som vågade köpa dem. Men det brukar ta några år och nu är de jättepopulära.

De satsar medvetet på sin personal och har haft uppskattade workshops om företagets värdegrund. Många nya idéer är på gång, som tävlingar och handel via hemsidan och en miljödag till våren. Då kommer möbelleveranserna att köras ut på gammalt hederligt vis med häst och vagn.

– Ett viktigt mål för oss just nu är att utveckla Lindholms till Sveriges bästa möbelaffär, säger Micke. Jag har aldrig fått något gratis och har haft många motgångar i mitt liv. Men jag vet hur man lyckas. Det är bara att bestämma sig och fullfölja drömmen.

Mer läsning

Annons