Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles finaste magasin har fått nytt liv

/

Han förverkligade en dröm och köpte ett magasin. I markplan ligger redan Kafé Vinyl och nu tänker han fortsätta att fylla sitt hus med liv.

Annons

Per Holmqvist var i behov av ett nytt kontor. Samtidigt var hans son med flickvän på jakt efter lokaler till sin nya verksamhet. Då fick Per veta att Amicitia, paradmagasinet på Alderholmen precis var till salu.

– Jag som hade gått och sneglat på det redan när jag var ung! säger Per och skiner som en sol. Han är på gott humör och vill gärna berätta.

– Jag tänkte att det vore en dröm att någon gång få äga en sådan byggnad. Nu hade jag att välja på om vi skulle hyra två skilda lokaler eller köpa en. Jag bestämde mig för att köpa och ångrar mig inte en sekund. Jag går med lätta steg till jobbet varje dag. Och du skulle se när ungdomarna fixar och håller på. De har varit helt fantastiska.

Vi sitter på Kafé Vinyl, Gävles nya musikkafé. Kvällen innan har det varit en lyckad konsert. Alexander Holmqvist och Madelene Hansen går omkring och dukar av med ett leende på läpparna. Per har egentligen sitt kontor en trappa upp, men har kommit ner för ett möte med kommunantikvarien Lena Boox. Musiken flödar från vinylspelaren och Per bjuder på te i snygga retrokoppar.

– Per kontaktade mig redan i vintras, berättar Lena. Han ville informera om köpet och sina planer, men också veta vad som gäller när man äger en kulturhistorisk byggnad. Det var föredömligt gjort. Då slipper det bli misstag som inte går att rätta till.

Per har massor med idéer och tänker fortsätta att fylla magasinet med liv. Men om det ska bli möjligt måste han göra en del förändringar.

– Det är ingen enkel sak att anpassa en sån här lokal till något nytt, men det är otroligt spännande, säger han. Tänk bara på kafégolvet. Det var i princip stampat jordgolv när vi tog över och nu är det ett nytt och lättstädat betonggolv med värmeslingor i. Som ändå ser gammalt ut. Men det fanns ingen som visste hur vi skulle lösa frågan och vi fick experimentera oss fram.

Betonggolvet ser rått och ruffigt ut men är både varmt och behagligt. För att få en yta med rätt look är betongen blandad med svart pigment, sen har topparna på skrovligheten slipats av och slutligen har golvet behandlats med linoljevax. Varenda trädetalj i lokalen, hela taket, alla bjälkar, pelare och foder har de målat med linoljefärg. Per kontaktade Centrum för byggnadsvård i Gysinge för att få råd. Två dörrar och några fönster är nytillverkade. Från början var det järnluckor i öppningarna och i vintras stod de inomhus och skottade snö. Snickeri Service i Strömsbro antog utmaningen att tillverka välvda dörrar och fönster i gammal stil. Detaljer är målade i en engelskt röd, den kulör som konservator Per Mattsson redan tidigare hade skrapat fram. Känslan i lokalen är unik. Man känner historiens vingslag och en framtidstro på samma gång.

– Det har blivit fint här, säger Lena. Hantverksskickligheten från när magasinet byggdes syns på ett nytt sätt när man tar in en kulturell verksamhet. Förr i tiden, när det här var ett ställe där man arbetade hårt, tänkte man nog inte på hur det såg ut. Nu kommer byggnaden fram på ett helt annat sätt. Det är en väldigt lyckad kombination.

Det är inte precis några små ytor som Per och hans unga kompanjoner har att förfoga över. Nu äger han bara en tredjedel av Amicitia, det betyder ändå 180 kvadrat i fyra våningar och han tänker inte låta någon del stå oanvänd. I markplan fortsätter Alexander och Madelene att utveckla sitt kafé. En second hand-butik ska det bli, och fler konserter och work shops på kvällarna. På våningen ovanför ligger en av Gävles läckraste arbetsplatser. Med flera kontor, konferensrum, kök, toaletter och en större lounge.

– Man kan inte ha en bättre utsikt, säger Per och pekar mot småbåtsbryggorna som guppar i Gavleån. Synd bara att man inte får bo här. Det sägs att det beror på bullret, men jag jobbar ofta sent på kvällarna och jag har aldrig blivit störd. Det kan ju inte vara mer buller här än det är i Fullriggaren.

Lena håller delvis med. Hon berättar att kommunen vill att området levandegörs och att det finns en ny detaljplan som pekar ut i vilka magasin man skulle kunna bygga bostäder.

– Ingen vill ha en död passage mellan Centralstationen och Gävle Strand, säger hon. Då ökar riskerna för förstörelse. Men det är viktigt att det som kommer fungerar i miljön.

Våning tre och fyra väntar ännu på att tas om hand. Längst upp under taket hänger en gammal travers kvar, den styrs med ett snöre och har använts till att hissa upp tunga säckar. På några ställen i det sviktande trägolvet finns uppsågade hål. Där hällde man ner kaffet för att slippa bära ner. Just nu grubblar Per över hur han ska få till fler utgångar. Om han ska kunna använda lokalerna till events som konstutställningar och bröllop måste han ha mer än en väg ut. Lena föreslår att han bygger till spiraltrappor på utsidan.

– Norrsidan är bra för tillägg, påpekar hon. Då behåller man framsidan som vetter mot ån. Har ni tänkt på det någon gång? När man kommer med tåget till Gävle och tittar mot raden av magasin då ser man vilken fin silhuett stenmagasinet har.

Mer läsning

Annons