Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles första klimatsmarta villaområde

/

Han växte upp i natursköna Järvsta och har väl egentligen aldrig riktigt flyttat därifrån. Bara de år då han studerade i Göteborg bodde han på annan ort. När Lisa var liten var det praktiskt att kunna göra äventyrliga utflykter bakom husknuten och i dag går han bara rakt ut när han vill ha kantareller till kvällsomeletten.

Annons

Nu har han bestämt sig. Anders Mellin tänker anlägga ett villaområde i sin skog. Med stor hänsyn till naturen och miljön blir det Gävles första villaområde med lågenergihus.

– Det är en fantastiskt vacker plats med gamla tallar och sköna berghällar, säger Anders lyriskt. Jag vill att fler ska få uppleva det här. Jag kallar platsen för Järvstahöjden.

Med storstövlarna på traskar han rakt ut från sin egen tomt med bestämda steg. De sköna berghällarna tittar snart fram som blanka korridor-golv, delvis täckta av mossor i olika färg som mjuka mattor med konstnärliga mönster. Hen pekar glatt på sina bästa svampställen, rundar varsamt stora tuvor med blåbärsris och saktar in vid en hög med bruna kulor.

– För några år sedan försvann älgarna härifrån men nu har de kommit tillbaka. De är fina att se på nära håll.

I händerna har han en karta och ibland håller han upp den och pekar. Han känner sin skog utan och innan och vet precis var vi är.

– Här kommer vägen att gå, säger han och nickar mellan träden. Och den ska byggas med hänsyn till naturen. Den kommer att gå runt vissa träd och på sidan om berghällarna, så varsamt det bara går. Varje tomt ska till största delen ha en lättskött naturtomt. Jag förstår inte hur man kan skövla naturen när man bygger nytt, då mister ju läget sin charm.

Nu hajar vi till igen. Mitt i skogen har någon inrett ett litet rum med hopfällbara stolar. Några sittunderlag hänger i ett snöre och en klotgrill med lock står bredvid. Det finns uppenbart fler som tycker som Anders. Att det är en särskilt vacker plats.

Tanken har funnits där länge och nu ska den bli verklighet. Redan nästa år kan de första husen börja byggas. I villaområdet med lågenergihus anpassade efter miljön.

– Jag har varit på flera möten med bygg och miljö på kommunen och de är mycket positiva. Förhoppningsvis blir det sista klart nu i december.

För 30 år sedan ärvde Anders ett skogsskifte efter sin pappa och han och Eva som bodde i lägenhet hade redan pratat om att bygga hus. De hämtade inspiration från utflykter som de gjorde i Dalarna och tyckte att det skulle passa bra med ett timmerhus på en skogstomt. Anders fällde stockarna själv och fick dem tillsågade på Alborga ångsåg i Valbo. Placeringen av huset var noga, det skulle stå så att solen stannade på uteplatsen så länge som möjligt. En flispanna gav relativt låga energikostnader. När det några år senare blev billigt med pellets bytte han bränsle och för ungefär tio år sedan installerade han en solpanel och kombinerade den med ved. Nu för tiden hämtar han sin energi både från sol, vind och berg.

Solfångaren har han kvar men kombinerar den med bergvärme och vindkraft. Han köpte andelar i ett vindkraftverk och får i dag nära hälften av sin energiförsörjning från vinden.

– Men det finns många sätt att se om sin energiförbrukning. Eftersom energin knappast kommer att bli billigare med åren har allt som byggs i dag någon form av smarta energilösningar.

Det finns ingen tydlig definition på vad som räknas som ett lågenergihus. Enligt Anders räknas alla hus som drar mindre än 75 kwh per kvadratmeter och år som lågenergi. Det tycker han kan bli missvisande, eftersom spannet mellan den övre gränsen och vad som är möjligt i verkligheten blir väldigt brett. De så kallade passivhusen, som värms upp av sig själva och som det finns en hel del av i dag, har en förbrukning på under 20 kwh/kvm och år. Anders ligger på 35 kwh i sitt timmerhus som han byggde för mer än 30 år sedan.

Att bygga på en tomt med mycket berg ska inte vara något problem. Snarare finns det fördelar med tanke på vattenavrinningen. Avloppet kan vara knepigare, men det har Anders tagit fram en lösning på. Det finns ett modernt avloppssystem med en inbyggd kvarn som gör att rören kan hålla en mindre dimension.

Själva husen tänker han dock inte bygga. Det blir upp till var och en vad man vill ha på sin tomt.

– Jag vill gärna se en blandning av hus, säger Anders. Det blir mycket charmigare så. Jag unnar verkligen fler att få bo så här. Det är bara fem kilometer till Stortorget och ändå mitt i naturen.

Mer läsning

Annons