Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gittan – en färgstark volontär

/

Steget från en modeaffär med nytillverkade kläder till en ­second handbutik med bara begagnade varor behöver inte vara särskilt stort. Kan kanske till och med vara en naturlig utveckling.

Annons

Gittan Vagerstam började som resemannekäng åt Jönssons klädaffär i Sandviken när hon var 21 och 40 år senare sålde hon sin egen klädbutik Vero Moda i Gävle. I dag ansvarar hon för skyltningen på Erikshjälpen i Gävle och ibland på lördagarna står hon i kassan.

Hela helgen har hon bländat med sin utstrålning på återbruksmässan i Gävle och gett Babsan konkurrens om uppmärksamheten. Gittan hade fått i uppdrag att inreda Erikshjälpens monter med inspiration av 60-talet och var själv på plats.

– Det är mycket roligare med second hand än med nytt, säger Gittan utan att tveka. Särskilt när det gäller kläder. Nyproduktionen till kedjorna är ofta mycket enklare gjord än kläderna från förr. Titta bara på den här orange klänningen från 60-talet. Vilket arbete! Titta på skärningen, dekorsömmarna, tyget, den har till och med foder!

Det är söndag eftermiddag och mässan börjar gå mot sitt slut. Gittan är mer än nöjd. Det har varit långa köer för att komma in och många prylar har fått nya ägare. De hjälporganisationer och företag som har ställt ut har också inspirerat varandra. Varje utställare hade ett bestämt tema och från början var idén att spegla olika årtionden. Det ändrades dock under resans gång, men då valde Erikshjälpen att behålla sin idé.

– Jag ville visa ett rum från när jag var ung, förklarar Gittan. Men det är inte bara 60-talsprylar i rummet, det är en del från 50- och 70-talet också. Jag hade tänkt inreda med OP-stilen först, med mycket plast i svart och vitt. Men det blev svårt att få ihop grejer till det. Därför bytte vi till den här stilen med mycket orange.

En av Gittans favoritprylar är den klotrunda röd-svarta teven med visir. Många har kommenterat den och tycker att den liknar en motorcykelhjälm. En annan personlig 60-talsfavorit är snurr-stolarna med bara ett ben.

– Det är så bra med snurr-stolar för de tar inte stor plats på golvet och det är lätt att komma åt och torka runt. Sen är det härligt också att kunna sitta och åka runt med hela stolen när man vill titta åt andra hållet.

I dag bor Gittan med sin man Ove Jönsson i en arkitektritad villa i Bomhus. Men hennes första egna hem var en hyreslägenhet i en gammal skola utmed Hedesundavägen vid sjön Flaten. Där fanns det bara kallvatten och dass på gården, men den var på över 200 kvadratmeter och kostade bara hundra kronor i månaden.

När hon fick sitt första barn 1966 cyklade hon med henne hela vägen in till stan.

– Tänk vad mycket man klarade av! säger hon och ler. Jag minns också mina första möbler. Det var ett runt vitt bord med ett pelarben i mitten och snurrstolar i formgjuten plast med hög rygg. Allt var vitt utom dynorna som var svarta. Det var jättesnyggt och jag önskar att jag hade haft det kvar. Jag köpte också en hörnsoffa i sammet redan på 60-talet som jag fick ta lån för att kunna betala. Jag ville egentligen ha en röd, men alla sa att jag skulle tröttna och därför tog jag en grön. Det har jag ångrat många gånger. Det var en Dux från MP och den har hållit länge. Jag har den kvar än och just nu står den i växthuset. Men den börjar bli blek i tyget.

Gittan började tidigt med mode. Vid 21 blev hon resemannekäng åt Jönssons klädbutik i Sandviken. Hon reste runt i landet, körde bil, visade kläderna och var sin egen assistent. För att fylla ut arbetstiden mellan modellresorna började hon att stå i butiken som säljare. Så småningom blev hon och Ove Jönsson ett par och i den vevan, i början av 90-talet köpte hon en egen Vero Moda-butik i Gävle. Att samla på kläder har alltid varit ett av hennes största intressen. När yngsta dottern Diva behövde en praktikplats fick hon hjälp att ordna en tillfällig butik. Hennes pappa hade en ledig lokal i Hofors och Gittan som hade en klädsamling som hette duga rensade ur sin garderob. Diva öppnade en second handbutik men när praktikperioden var slut hade hon tusen klädesplagg kvar. Och dem ville inte Gittan ta hem igen. I stället åkte hon med hela partiet till Erikshjälpen som gärna tog emot. Gittan fick bra kontakt och frågan om hon ville hjälpa till. Hon hade precis sålt sin butik och tyckte att det lät perfekt.

– Skyltning kunde ju jag och nu sköter jag den på Erikshjälpen. Och så brukar jag stå i kassan ibland på lördagarna. Jag hjälper till som volontär, men de kallar mig för deras konsult!

Gittans man är motsträvig men det händer att hon köper möbler på second hand. Varje vår köper hon hem ett gäng mattor.

– Jag köper begagnade rya-mattor som jag lägger ut i växthuset. För att få den där fluffigheten. Där ute är det jättebra med begagnat som är lätt att byta ut.

Nu hoppas hon att det blir en fortsättning på den gångna helgens mässa. Men nästa gång vill hon se mer än inredning.

– Då hoppas jag att det blir kläder också. Med en cat walk i mitten och en riktig modevisning. Det vore så kul! Jag tror faktiskt att det redan är på tal.

Mer läsning

Annons