Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goda grannar i norr

Annons
Norrlänningar umgås mest med sinagrannar. 57 procent av hyresgästerna i Mellersta Norrlanduppger att de umgås med varandra en gång i veckaneller oftare. Det visar en undersökning som SCB gjort påuppdrag av Hyresgästernas Riksförbund. Totalt 912 hyresgästerhar svarat på frågan om sitt grannumgänge.
I hela landet uppger 37 procent av hyresgästerna attde träffar sina grannar minst en gång i veckan. Minstsällskapliga är grannarna i Sydsverige. 23 procent avhyresgästerna umgås aldrig med grannarna. Främstär det yngre hyresgäster, upp till 34 år, somhar litet grannumgänge.
 
ooo Svårt att få ren skärbrädoroch träbänkar i köket? Prova att skrubba dem medsalt, varmt vatten och rivig borste. Skölj däreftermed kallt vatten. Ytorna blir alldeles lena efteråt ochdessutom har saltet en bakteriedödande effekt.
 
Postfack i entrén
 
Posten har funderingar på att införapostfack på entréplanet i flerfamiljshus. Föratt få veta vad människor tycker om idén lätde Sifo genomföra en undersökning. 72 procent av deboende i flerfamiljshus är positiva till, eller accepteraridén. Något fler kvinnor än män tyckeratt postfack i entrén är okej, och mest positiva ärunga människor. De som är över 65 år villhelst slippa att gå och hämta posten på bottenplanet.Bland dem säger 59 procent nej.
 
Tung väger tyngst
 
Utnämnelsen "Bästa inredning2000" gick till IT-företaget Dobedos kontor i Stockholm.Den vinnande inredningen valdes ut bland 54 andra kommersiellainredningar. Stilen karaktäriseras av tyngd och stabilitet,och bland annat är kontoret smyckat med betongkuber som detväxer havre i. Företaget säger självt attdet behövs en "tung" inredning för att balansera deras"lätta" produkt, som bland annat är en serietidningpå nätet.
Inredningskontoret Koncept, med Nils Nilsson och Ulf Maxei ledningen, ligger bakom utformningen som är en grå,svart och vit skapelse med mycket kalksten, betong och plastlaminat.Jury var tidskriften Forum, ägd av SIR, Sveriges inredningsarkitektersriksorganisation.
 
ooo Från England ryktas det att denimär det allra senaste. Men denna gång inte påfolks rumpor och ben, utan i hemmet. Det kommer väl inteatt falla alla i smaken, men snart lär inredningsbutikernasvämma över av kuddar, stoppade möbler, sängkläderoch till och med ramar i jeanstyg.
 
ooo En ung vuxen som ska få besök ochbara hinner göra en enda städningsåtgärdinnan gästerna kommer väljer i de allra flesta fallatt städa toaletten. Källa: Temo.
 
Vedeldning en hälsofara
 
Vedeldning är ett billigt uppvärmningsalternativför den som har egen ved. Men det är ofta ocksåhälsovådligt, och vissa forskare menar att vedeldningenorsakar tusentals cancerfall i Sverige varje år. Vid ofullständigförbränning bildas både allergiframkallande partiklaroch cancerogena element, som sprids i bostadsområden därvedeldning förekommer. Boverket påpekar att lägetskulle förbättras om bättre pannor användes.Många äldre pannor fungerar mindre bra, och 10 procentav dagens pannor är direkt olämpliga.
 
När tvätt luktar svett
 
Har du varit med om att nytvättadeträningskläder börjar lukta svett redan under uppvärmningen?Det kan bero på att du har tvättat dem i 30 eller 40grader. Att tvätta kläder i låga temperaturerhar ofta rekommenderats av energibesparingsskäl, men räckerinte alltid till för att lösa upp svett, fett och smuts.Många klädfabrikanter märker avsiktligt klädermed lägre temperaturer än plagget egentligen tålför att slippa reklamationer. Till exempel märks bomullofta med 40 grader, men ska klara minst 60 om inte kvalitetenär usel. Allt detta hävdar Estrid Bengtsdotter i boken"Städa!".
 
ooo Nu blir dagarna längre igen, ävenom det är långt kvar till fågelsång ochljusa kvällar. Men krukväxterna har redan märktav det och ökar snart aktiviteten igen. Senvintern ären bra tid att plantera om och pyssla med gamla trogna krukväxter.Redan nu kan du ta sticklingar från till exempel pelargoner,som är enkla att driva upp. Två-tre sticklingar frånvarje planta och du har mångfaldigat blomsterglädjentill sommaren - helt gratis.
 
Gamla maskiner dyra i drift
 
Att gamla hushållsmaskiner som kylskåpoch frysar drar mer elektricitet än nytillverkade har flitigtanvänts som försäljningsknep de senaste åren.Och visst är det sant att gamla apparater slukar el. En 15år gammal tvättmaskin drar i genomsnitt 150 liter vattenoch nästan fem kilowattimmar el per tvätt. Bättrevarianter av dagens tvättmaskiner drar mindre än enkilowattimme och förbrukar inte mer än 40-60 liter vatten.Det skriver tidningen Hem Ljuva Hem som konstaterar att det kanlöna sig att byta ut sina gamla tvättmaskin.

Mer läsning

Annons