Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Gävles bästa park

/

Jungfruparken på Gävle Strand är Gävles bästa park. Det har studenterna Alva Egebrand och Sandra Höglund räknat ut. De fick uppdraget av Gävle kommun och nu har de tagit fram en ny, vetenskaplig metod för att ranka grönområdena i en stad. En metod som är helt unik.

Annons

Det är två lyckliga tjejer som bara har några timmar kvar på utbildningen. Sen är de färdiga samhällsplanerare, redo att ta sig an våra offentliga rum i staden. Det har varit extra tufft det sista året, när de har jobbat med sitt examensarbete om parkerna. Vännerna och idrotten, för båda är aktiva sportkvinnor, har fått stå en smula åt sidan och när vi träffas är det bara presentationen kvar. Alva Egebrand börjar sommarjobba direkt. Hon har fått ett vikariat på Trafikverket och längtar efter att få prova sina kunskaper i verkligheten. Sandra Höglund börjar med en semester i USA, men så fort hon kommer tillbaka ska hon också börja jobba. Båda vill vara med och påverka utvecklingen i vårt samhälle.

Och de har redan börjat. Inför examensarbetet kontaktade de Gävle kommun för att ta reda på vilka behov och önskemål som finns i verkligheten. På kommunen efterlyste man ett verktyg att mäta kvaliteten på stadens parker med och tjejerna antog uppdraget med glädje. Parker är något som berör oss alla. De utvecklade en metod för att redovisa grönområdenas kvalitet. I sin analys kom de fram till att Jungfruparken på Gävle Strand är Gävles bästa park, snäppet före Stadsträdgården.

– Vi trodde nog att Stadsträdgården skulle vinna, säger Sandra.

– Men den högtrafikerade leden längs Stadsträdgården och avsaknaden av skolor eller dagis utan någon trafikbarriär emellan drog ner poängen, förklarar Alva. Jungfruparken har öppna ytor och fri sikt, ungefär som en öppen planlösning i en modern bostad. Det kanske passar människor av i dag. Våra behov ändras ju med tiden.

Men där finns så lite träd. Är inte träd viktiga i en park?

– Absolut, men inte alltid det viktigaste. Den totala inre karaktären och tillgängligheten väger tyngre. I Valls hage finns det mycket träd men det är inte säker att det är fler besökare där. Nu har vi inte tagit med aspekten träd i vår analys. Våra kvaliteter grundar sig på forskning och vi kunde inte få fram uppgifter om antalet träd. Men vår metod är ett verktyg som är enkelt för användaren att komplettera med fler aspekter om man vill.

De bestämde sig för att mäta tio parker inom en radie på 2,5 kilometer från Stortorget och med en yta större än 0,75 hektar. Därför gick mindre parker som Strandparken vid Gammelbron bort.

I sin analys använde de sig av geografiska informationssystem, GIS. Det betyder kort att man med datorns hjälp lägger flera kartlager på varandra för att få mycket information på samma ställe. De studerade tidigare forskning i ämnet och skapade utifrån den en helt ny metod att mäta. De valde 16 aspekter på kvaliteten i en park och värderade varje aspekt mellan ett och tre där tre betyder bäst.

Anlagda aktiviteter som minigolf, bollplan eller grillplats höjer kvaliteten på en park. Viktigt är att den fungerar som en mötesplats där många människor samlas för att umgås. Belysning i en park ger trivsel och trygghet, aspekter som har stor betydelse. Även yttre aspekter, som tillgängligheten väger tungt medan barriärer som högtrafikerade vägar och järnvägar drar ner poängen.

– Enligt forskning är vi människor villiga att gå 300 meter för att komma till en park, berättar de.

Alva och Sandras metod är helt unik och nu hoppas de att den ska fungera som ett verktyg både för Gävle kommun och andra. Båda växte upp i Gävle och läste teknikprogrammet på Polhem. Där fick de prova på det här med GIS som de tyckte var intressant och sökte sen till Geomatrikprogrammet med inriktning samhällsplanering på Högskolan i Gävle.

– Jag vill vara delaktig i samhällets processer och jobba med att utveckla samhället, säger Sandra.

Ett drömuppdrag för båda vore att planera en anläggning med anknytning till idrott. Sandra har fyra hästar och tävlar i hästhoppning för Gävle Ryttarsällskap, att planera en ridsportanläggning vore så klart något extra. Även Alva är aktiv idrottskvinna. Hon spelar fotboll i damtvåan med IK Huge och tycker att arbeten som utvecklingen av Strömvallen vore särskilt spännande att delta i.

– All stadsplanering är intressant, säger Alva. Jag vill jobba med att göra livet lättare för människor. Att få vara med och planera helt nya bostadsområden vore också jätteroligt.

Även om Jungfruparken är den bästa parken i Gävle just nu, var det Stadsträdgården som fanns när de växte upp. Det var där de hängde med kompisar och träffades för lekar och spel.

– Jungfruparken är så ny. Men många brukar vara där, ligga och sola eller hålla på i skejtparken, berättar Sandra.

– Stadsträdgården har funnits så länge och den parken har man verkligen tagit tillvara, säger Alva. Där finns mycket att göra, stora grönytor, man kan ha picknick, träffa folk, gå hälsans stig och spela minigolf.

– Den är en fantastisk mötesplats, fortsätter Sandra.

– Där var man jämt när man var yngre, minns Alva.

– Just det, kommer Sandra på. Det kanske ändrar sig nu när vi ska bli vuxna. Båda skrattar till och strålar. Som blommor i en park.

Mer läsning

Annons