Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helene har största tomten på tomten

/

En kväll när Helene Howie var på väg hem lyste det rött i hela kvarteret. När hon kom närmare såg hon att skenet kom från hennes egen trädgård.

Annons

– Det var maken som hade varit på konferens i Florida och köpt en uppblåsbar tomte med sig hem. Han tänkte att den skulle passa till våra renar. Yngsta dottern var med på resan och hon tyckte tomten var jättekul och det är många barn som kommer hit och tittar. Men visst är den hemsk, fortsätter Helene och skrattar hjärtligt.

Trots att Helene växte upp i Ångermanland är hon långt ifrån någon tystlåten norrlänning. Hon har ett obekymrat sätt och sprudlar av lust och energi. När hon pratar och skojar smittar det av sig och man blir på gott humör.

Hennes hus skäms inte heller för sig. Det byggdes 1914 i jugendstil av Erik Boberg, grundaren till Bo Fajansfabriken som låg där Lantmäteriet ligger i dag. På senare tid har vår egen konstnär Gunnar Cyrén med familj också bott i samma hus, innan han flyttade till Gamla Gefle.

– Det var Urho Brinne, min chef på sjukhuset som tipsade om att huset var till salu, berättar Helene. ”Det finaste huset i hela stan,” sa han och då måste jag så klart åka och titta. Jag slog till direkt. Åtta rum med tre små barn kändes perfekt. Men i början var det kallt. Det var direktverkande el och dyrt att värma upp. Barnen fick ha koftor och sockor på sig inne, utom i badrummet där vi lät det vara varmt. Så att de kunde gå upp och sminka sig och vad de gjorde på morgnarna, utan att frysa. Nu har vi installerat fjärrvärme och det är varmt och skönt överallt.

Helene har mycket att stå i. Hon har egen gynekologmottagning mitt i stan och är fullbokad hela veckan när vi vill träffa henne. Men hon ställer upp ändå och vi ses över en snabb lunch i hennes hus. Vi kastar i oss en utsökt hämtsallad från kafé Spegeln för att hinna gå husesyn innan hon ska tillbaka till jobbet. Fönstren med runda bågar och smårutor upptill är nästan ännu finare från insidan än från utsidan. I biblioteket står en jätte-kattpelare i teddyklädsel framför en tavla med guldram i jugendstil. En befriande stilkrock som påminner om den plastiga tomten utanför det eleganta huset. Helene älskar att gå på loppisar och tavlan köpte hon för att den skulle passa till husets jugendstil. I fönstret står det fler loppisfynd och på golvet en supermodern massagestol. Den köpte hon alldeles nyss och demonstrerar gärna hur den masserar ända ner runt vaderna.

– Jag brukar tänka att jag bara ska unna mig en kvart och så vaknar jag efter en timme ändå, säger hon och skrattar igen. Man måste ordna det lite skönt för sig, vill ni prova?

Köket har hon byggt ut till dubbel storlek och måttbeställt inredningen som löper i sicksack längs de oregelbundna väggarna. Det var på NK i Stockholm hon såg de snygga skåpen från Edsbyn finsnickeri. En trappa upp hänger tavlor med nakenmodeller som hon har målat själv. Hon tycker om att teckna kroki, helst kvinnokroppar som har mjukare former och brukar gå på Konstskolans krokikvällar. Både piano och filmduk ryms gott och väl och i sovrummet hittar vi en spikmatta.

– Spikmattan är en julklapp till mig själv. Jag köpte den alldeles nyss och har inte hunnit prova än men man ska ligga på den naken. Om man har smärta någonstans ska den bli lindrad.

Det var tolv år sedan Helene flyttade till Gävle. Hon blev värvad från Sundsvall av Urho Brinne och tyckte det kändes lockande att prova en ny stad. Efter några år fick hon nys om att Nöjesmix lokaler skulle bli lediga och hon tänkte direkt att de kunde vara något för henne. Hon flyttade dit och öppnade en egen mottagning för kvinnor. I början köpte hon reklam för att visa att hon fanns och det var hennes man som kom på den slogan som etsade sig fast; ”Om du har problem mellan dina ben, kom till Helene.”

– Fast min dotter tyckte inte att man kunde säga så.

Nu har hon kunder i alla åldrar, men kanske mest äldre och medelålders kvinnor i karriären. Problemen är samma som förr, men en skillnad är att i dag törs kvinnor prata mer om sex och samliv. Hon brukar passa på att fråga också, annars är inkontinens hennes specialitet. Helene vet vad som är viktigt för en kvinna.

– Har man bara ordning på ryggen och kissningen, kan det mesta ordna sig, säger hon. Kvinnor ska inte lyfta tungt, de ska träna sin rygg och de ska kissa som folk. Varken för mycket eller för lite, sju gånger per dygn är bra.

Själv tycker hon mycket om att sporta och åker både skidor och tränar på Korpen. Varje morgon promenerar hon med sina hundar. Då brukar hon ta kaffekoppen med sig ut.

– Kaffe gör att man ”speedar” förbränningen av fett, ler hon. Då tar det av kroppen när man rör på sig och man blir smalare.

När barnen flyttade hemifrån tyckte Helene att det blev lite tomt. Då fyllde hon på med fler djur och nu har hon två hundar och två katter. Två av barnen har börjat läsa medicin, fast den ena vill bli ortoped och den andra plastikkirurg. Den yngsta däremot har valt en helt annan bana. Hon jobbar som skoförsäljare och tycker ibland att det brukar bli lite väl mycket medicinprat när hela familjen samlas.

– Hon har jobbat på Din Sko i Gävle men nu har hon blivit ”Shoe responsible” i butiken Zara vid Piccadilly Circus i London, berättar Helene och ser inte särskilt ledsen ut för det.

I hallen har hon långa rader av högklackade skor, några i ormskinn, andra i knalliga färger.

– Jag älskar ju skor också, säger Helene.

Mer läsning

Annons