Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemma i palatset

/

Ferdinand Boberg var inte den som drog sig för bulliga former. Centralpalatset i Gävle är en arkitektonisk pärla med borgliknande silhuett och som fortfarande sjuder av liv. Drömmen om att öppna saluhallen i källaren lever än och just nu anläggs ett nytt torg mellan palatset och gamla Grand. Folklivet i kvarteret kommer sannolikt att blomma upp.

Annons

Ulrika och Daniel var egentligen på jakt efter en trea. De visste att de trivdes på Norr, eller möjligen nära centrum. Då fick de tips om en ledig lägenhet med kanonläge mitt i stan och granne med Centralstationen.
Ulrika ringde fastighetsägaren och fick veta att det var en fyra, dessutom stod ett annat par i kö före dem. Daniel var skeptisk, han tyckte 104 kvadratmeter lät alldeles för stort. Men Ulrika ville titta ändå och det är han tacksam för i dag. När de kom in i lägenheten blev båda lika förtjusta.

Takhöjden var hisnande, det fanns en öppen spis och balkong mot innergården med utsikt över takåsarna i grönärgad kopparplåt. I det största rummet flödade ljuset från två håll. Det fanns till och med en diskmaskin, en ny lyx för dem båda. De kände attraktionen men insåg samtidigt att det skulle det andra paret också göra. Därför blev de överraskade när fastighetsägaren ringde och sa att lägenheten var deras. På inflyttningsfesten kom det 30 personer och alla rymdes hur bra som helst.

– Då hade vi inte mycket saker här, säger Ulrika och skiner upp. Men en soffa och musik. Och det nya matbordet fungerade perfekt som buffébord, det var så himla roligt!

Ulrika som alltid har varit inredningsintresserad började skissa på möbleringen direkt när de fått beskedet. Hon gick in på auktionssajter och spanade efter möbler värdiga den nya våningen. Hon hade alltid drömt om en matsal med plats för många gäster och de behövde ett matsalsbord, gärna ett med stil. På Bukowskis Market hittade hon precis vad hon letade efter, en tung 1800-talsmöbel i nyrokoko med organiska former på benen och två iläggsskivor. Hon såg till att vinna budgivningen och i dag kombinerar hon den antika pjäsen med stolar i ett helt annat uttryck. Formpressade med hög rygg och ben i krom, från Ikea.

– Jag skulle aldrig drömma om att ha stolar i samma stil! säger hon bestämt. Det blir för mycket med bara gammalt och tungt. Som hemma hos en äldre släkting. Om man kombinerar antika möbler med modernt får man en helt ny känsla. Det blir också mer personligt.

Det är mixen och kontrasterna hon vill åt. Mellan två näpna Emma-fåtöljer i sammet står Kartells barockinspirerade lampa Bourgie av kaxigt plexiglas. Två andra snirkliga stolar ska få nytt designtyg av modeskaparen Missoni. Ulrika har gått en möbeltapetserarkurs och vet hur man fäster djuphäftade knappar.

En annan nöt att knäcka var möbleringen av vardagsrummet. De hade bestämt sig för att behålla Ulrikas gamla soffa och började precis som alla andra, med att ställa den mot väggen.

– Det blev som en balsal framför soffan, varken mysigt eller funktionellt. Det tog ett tag innan jag kom på det. Varför inte ställa den mitt på golvet, med skrivbordet bakom? Jag som jobbar mycket hemifrån behöver en bra arbetsplats och nu blev det jättebra!

Vardagsrummet är lägenhetens hjärta. Här kopplar de av på kvällarna och på helgerna förvandlas rummet till en lounge. Ibland blir det festsal, för möhippor, sportbar eller afternoon-tea.

Soffan som är Daniels favoritplats har fått sällskap av två mjuka sittmöbler. Schäslongen i Howardstil sträcker ut sig som en divan och där trivs Ulrika, med skaparkorgen nära. Hon har alltid tyckt om att brodera och roligast är det att göra presenter. I korgen ligger ett flaggspel med knappnålar i kanterna och sköna linnehanddukar från Växbo ska märkas med ”bröd” i korsstygn.

– Det är jättekul att skapa tycker jag. Men det är inte så konstigt, båda mina föräldrar är duktiga på hantverk. Jag har en hel resväska full med barnkläder som mamma har sytt och stickat. Pappa snidade i trä, han har gjort trärosetten ovanför dörren.

Det var när hon läste juridik i Uppsala som hon kände en längtan efter något mer. Hon hade redan ett intresse för antika möbler och var bara 24 år när hon kom på att hon ville bli värderare. Hon kontaktade Bukowskis och fick veta att hon skulle behöva en fil kand i konstvetenskap. Det har hon en nu, men framför allt har hon fått upp ögonen för konsten.

– Många tror att det är svårt att förstå konst, men om man gillar färg och form ligger konsten väldigt nära. Jag trodde också att det var tråkigt från början, men nu vet jag att det är jätteroligt.

På väggen i vardagsrummet hänger en tavla som inte gör mycket väsen på håll. Men lite närmare ser man den skönhet som betyder mycket för Ulrika. Bilden av Lofoten är målad av Anna Boberg, som också var gift med arkitekten Ferdinand.

– Jag tycker mycket om henne, hon var en tuff kvinna på sin tid som gjorde roliga saker, reste och skapade.

Resor betyder mycket både för Ulrika och Daniel och i mars bär det av till London. Någon musikal och besök på engelska pubar står förstås på programmet. Men också att strosa bland antikviteterna på Portobello Road och gå på Victoria&Albert Museum.

Ungefär lika smidigt var det att flytta ihop. När de tycker olika turas de om, eller försöker hitta på något annat. Eftersom Ulrika är mer intresserad av inredning brukar hon presentera sina idéer för Daniel så att han får säga sin mening. När hon föreslog en kristallkrona i köket, då var han stenhård. Det tyckte han inte var någon bra idé. Däremot tycker han om den stormönstrade sovrumstapeten i vitt och svart, som har fått sitta kvar trots att Ulrika nästan mår illa av den. När hon visade honom sin senaste fåtöljdröm och ville ha den i knalligt cerise, kom plötsligt Daniel med ett eget förslag.

– ”Ta en lila då!” sa han och då gjorde jag det, cerise blev nog lite för mycket för honom. Han är mer återhållsam än jag och jag som är ensambarn och van att bestämma har fått lära om mycket. Men då kände jag att han litade på mig och ville våga mer och det var jättekul. Det blev riktigt fint med en lila!

Mer läsning

Annons