Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtrevligt i filmens värld ingen slump

Om du tror att det är en slump hur ditt hem ser ut, så har du kanske inte helt fel. Det kanske bara blivit som det blivit, med ärvt och hittat och köpt. Men det är aldrig en slump hur ett hem ser ut på film.

Annons
Där finns det alltid en anledning till hur heminredningen är komponerad. Möbleringen kan vara bättre eller sämre utförd, men resultatet av en slump är den aldrig.
Ta till exempel Lukas Moodyssons "Tillsammans" med en mycket känslig 70-talsinredning, inte för mycket och inte för lite. Carl-Johan De Geer var art director för filmen och han var ju själv en del av 70-talets dekorationsidéer, så han vet vad han gör. I kollektivet dekorerar man med affischer och tygstycken som man ofta gjorde i såna kretsar, medan Michael Nyqvists hem ser helt annorlunda ut. Där finns bara några få fega 70-talselement, medan det mesta av inredningen lika gärna kunde vara 60-tal.
Placeringen i tid är en sak, men man ska också visa vilken slags människor det handlar om och dessutom en föraning om vad som ska hända.
Ju gulligare och mysigare inredning, desto värre saker kommer att hända. Det är regeln.
Ta till exempel "Farlig förbindelse" där Michael Douglas är ute och vänstrar med Glenn Close, medan söta frun Anne Archer är hemma med deras barn i en supermysig villa i förorterna. Man riktigt känner doften av bullbak.
Denna mysighet tar ett mycket abrupt slut när Glenn Close stoppar dotterns kanin i en gryta på spisen.
Det är vad som händer om man har det för hemtrevligt.
Å andra sidan kan man också ana ugglor i mossen av motsatsen också. Ta till exempel "Ett perfekt mord". Också här spelar Michael Douglas och hans motspelerska är Gwyneth Paltrow. De båda planerar att mörda varandra och att det är farligt i deras lägenhet avslöjar redan deras smak för heminredning. Det är en kylig och modern stil med marmor och stål.
Ibland slår inredningen fel, i det här fallet om man kan sin Ikea-katalog på sina fem fingrar. I "Fight-club" med Brad Pitt bor Edward Norton i en modernt och smart inredd lägenhet, men närvaron av Ikeaprylarna förtar för en svensk på ett snöpligt sätt intrycket av snobbighet.
Hur man inreder sitt hem visar alltså inte bara vem man är utan också vad som kommer att hända i ens hem - om man ska tro filmindustrin alltså. Och det ska man ju, det gör i alla fall jag. Det medför att jag aldrig skulle tänka mig att inreda mitt hem som de gör i alla heminredningstidningar. Där är det funktionalism som gäller. Det är 7:anstolar och PH-lampor, det är nakna golv och vita väggar. Gardiner är lika bannlysta som i öst-laestadianska hem.
Aj, aj, aj, vilka hemska tankar som tänks i en sådan inredning, vilka intriger och illdåd som planeras.
Det är tur att vi har blandat både det ena och det andra hemma hos mig så ingen kan ana vad vi håller på med.

Christina Hygge
Filmrecensent

Mer läsning

Annons