Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Het kurs i nytt hus

/

Annons

Familjen Lind kan känna sig trygga i sitt fina hus i egen design.

Hela familjen har gått på brandsäkerhetskurs.

För Kenneth har det alltid varit en dröm att bygga eget. Han växte upp i Hagaström och Madeleine i Valbo så båda kände sig hemmastadda västerut. När de fick erbjudandet om en tomt var de snabba att haka på.

Kenneth, som jobbar med försäkringar och fastigheter, är intresserad av skadeförebyggande. När han fick tipset av sin kollega, riskingenjör Ola Käll, att man kan certifiera sitt hus som ”Brandsäkert hem” var Kenneth snabb igen.

Nu har Sigge Göthe från Räddningstjänsten varit hemma och hälsat på och hållit en tvåtimmars kurs i brandsäkerhet. Därför vet även Wilma, 10, och Othilia, snart 14, hur det känns att släcka en rejäl eld.

– Det var lite pirrigt först men det var inte svårt, säger Wilma som tvekade länge innan hon vågade prova.

– Men brandsläckaren var lite tung, fortsätter hon och ser nöjd ut ändå.

Sigge från Räddningstjänsten ser ännu nöjdare ut. Han har ställt ut ett stort kar med lättbrinnande vätska på tomten och tänder nya brasor på löpande band. Alla i familjen måste prova att släcka.

– Hemmet är den vanligaste brandplatsen, berättar Sigge. Därför är det så viktigt att veta hur man ska göra om det börjar brinna. Det räcker inte att man har satt upp en brandvarnare, man måste kunna agera också. På jobbet och i skolan får de flesta göra brandövningar, men hur många har tränat hemma?

Brandskyddsföreningen har tagit fram ett koncept som kallas ”Brandsäkert hem”. I det finns en lista med kriterier som ska uppfyllas för att man ska få certifikatet som också är en kvalitetsmärkning av fastigheten.

Linds är den första privatfamiljen som har uppfyllt alla kriterierna. Direkt innanför dörren hänger pulversläckaren, det mest effektiva medlet som klarar oljor och brinnande vätskor. Ovanför hänger en brandfilt med det rekommenderade minsta måttet 120 gånger 180 centimeter.

– Den fick jag i julklapp från Länsförsäkringar för två år sedan, säger Kenneth. Det var väl en bra julklapp?

De har flera brandvarnare och ett brandlarm. I köket finns en så kallad ”spisvakt”. Med den slår spisen av sig själv om den skulle stå på i mer än två timmar eller om någon skulle råka glömma en kastrull så att det kokar torrt.

Kenneth och Madeleine flyttade in i augusti. De har placerat köket centralt med utsikt över den öppna planlösningen, mot gatan och entrén. Det mesta av inredningen går i vitt, utom fondväggen och köksstolarna som har en mild grön ton. Mitt i vardagsrummet sitter ett vackert tyg uppspänt på en ram. Det är drömlika ”Iso Satakieli” med fåglar och människor av Maija Louekari från Marimekko. Diskhon under fönstret påminner om en balja.

– Från början var jag motståndare till diskhon, ler Madeleine. Jag trodde att den skulle bli för stor i proportion till det lilla fönstret. Men nu är jag glad att jag gav mig, den är jättepraktisk och allting ryms, både plåtar och stekpannor.

Hon tycker att det blev lyckat att ha kontakt med de andra när man lagar mat.

Nu slipper hon stå med ryggen till och ser ända till ”loungen” i hallen. Den blev också bättre än hon hade trott.

– Från början visste vi inte vad vi skulle ha rummet till. Men där sitter vi ofta och bara umgås. Det är jättemysigt efter maten att sätta sig där och prata eller lyssna på musik utan någon tv.

Loungen sitter ihop med hallen, som ett smycke i husets hjärta. Man hälsas välkommen direkt av sköna fåtöljer med ett pampigt panoramafönster och utsikt mot en ljuvlig granskog. En av granarna har för tillfället fått belysning.

De har ritat sitt hus själva. De bläddrade i många huskataloger men hittade inget som stämde. De visste att de ville ha en rappad fasad, modern stil och entré, kök och altan mot framsidan åt söder. För att få kontakt mot gatan, se folk som går förbi, kunna vinka och hälsa.

I markplan har de dagvåningen och en trappa upp ligger bad- och sovrum och ”barnens lounge”. I den tycker Othilia om att vara, att ligga i soffan och mysa och läsa.

– Jag är nästan hellre där än inne i mitt rum. Jag tycker att det är svårt att få det mysigt i rummet men det är ju så nytt ännu.

Othilia och Wilma har stora rum och de enda rummen där det sprakar av färg. Othilia har en grön tapet med glänsande mönster och Wilma har en randig i massor av olika starka färger, nästan som en skål med godis.

Vuxensovrummet har fina långsmala fönster som ramar in sängen. Vägg i vägg ligger badrummet. Förutom två liggplatser i bubbelbadkaret finns både tv, en bastu på gång och inbyggda högtalare i taket.

– Jag har installerat högtalare i fyra zoner, säger Kenneth. Det blev väldigt bra. Nu kan vi lyssna på musik var vi vill.

Mer läsning

Annons