Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög ålder inget hinder

/
  • Foto: Gomer Swahn Fin finare finast. Det här tre lamporna som heter Flowerpot visades upp på mässan och är ett tecken på att 70-tal är rätt. Designen är gjord av Verner Panton.

En perfekt kristallkrona för en halv miljon eller en trälåda för en hundring. På Antikmässan i Älvsjö utanför Stockholm finns något för både ruinromantiker och antiksnobbar. Fin, finare, finast är temat.

Annons
Temat leder tankarna till ursprung, tillverkare, ålder och inte minst prislapp. Men många av utställarna menar att vad som är finast ligger i betraktarens öga.
Claes Moser, konsthandlare, visar ett exempel på hur en tavla på många sätt kan vara mer intressant i skisstadiet då den är värd relativt lite pengar, än när den är färdig och kostar mer. Handgjorda föremål har generellt alltid ett högre värde än industritillverkade.

Men Björn Gremner, antikhandlare, visar hur svårt det är för en lekman att veta vad man betalar för, när han visar en nytillverkad kinesisk vas för ett par tior, och sedan en betydligt mer exklusiv vas daterad 1650. Säkrast är det att vända sig till en seriös antikhandlare.
Hos många antikhandlare är prislappen högre ju mer sliten varan är, bortsett från de mest exklusiva sakerna som ofta är helt intakta. Det råder en evig diskussion om man ska renovera slitna antika möbler för att kunna använda dem. Å ena sidan finns de som förespråkar det, å andra sidan finns de som tycker att man ska låta de trasiga föremålen vara och njuta av dem trots att den inte går att använda.

Föremål blir generellt sett mer värda ju äldre de är. I dag är suget enormt efter gamla saker.
- Vi lever i ett postindustrialistiskt samhälle och folk söker sina rötter och vill ha något från tidigare generationer, säger Winston Håkanson, chefredaktör Antikbörsen.
Men även lite nyare föremål är populära. En avdelning på mässan är ägnad 1900-talets design.
- Föremål från 60-talet blir snabbt mer och mer värdefulla, säger Winston Håkanson.
Det som karaktäriserar antikvitetsintresset just nu är att folk vill ha saker de kan använda. Samlarföremål som ska ställas i ett skåp är mer eller mindre ute enligt Winston Håkanson.
Mässan hålls 23-26 januari och drygt 250 utställare finns på plats.

Helena E Källgren
Pressens Mediaservice

Mer läsning

Annons