Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huset fullt med äggkoppar

/

Birgitta Westlund samlar på äggkoppar och har fått ihop närmare 800. Många kommer från resor och loppisar, men en äggkopp hittade hon i en påse i ett kylskåp.

Annons

– Välkommen till äggkoppslandet! säger Birgitta glatt och slår ut med armarna när vi kommer.

Vi förstår precis vad hon menar. En vid dörröppning in mot vardagsrummet är tätt fodrad av hyllplan proppfulla med äggkoppar. I alla möjliga och omöjliga modeller, klassiska med hönor, bäbisen Lill-Pär i Karl-Alfred, kinesiska med blå dekor, roliga tuppar, tjocka kossor, söta dalmatinervalpar och trendiga retromodeller med olika ansiktsuttryck och matchande skor.

– Det är min man som har byggt hyllorna, berättar hon. Jag har ju fått ihop närmare 800 äggkoppar och behövde någonstans att ställa dem. Ändå är inte det här alla, nästan hälften har jag i stugan.

Birgitta Westlund står där i kycklinggultröja med sina äggkoppar omkring sig och är på strålande humör. Även om hon har trappat ner på samlandet tycker hon mycket om dem.

– Ja, visst är de fina, säger hon. Och när jag sa till min man att jag kanske borde plocka ner dem snart, då svarade han att det tyckte han absolut inte att jag skulle göra.

Hon började för ungefär 30 år sedan. Birgitta hade tänkt på det ett tag, att hon skulle vilja samla på något men visste inte på vad. I en damtidning läste hon om en kvinna som samlade på äggkoppar och tyckte att det lät roligt. Hon hade redan några som hon hade fått av sina föräldrar. Det kändes också bra med en liten pryl som inte var skrymmande. Men då visste hon inte hur många de skulle bli.

– Jag ställde fram de tio jag hade på en liten hylla i köket och började leta efter fler. Varje gång vi reste bort eller åkte utomlands tittade jag efter äggkoppar. Jag älskar att gå på loppisar och auktioner och det är roligt att ha något bestämt att leta efter.

Månadskopparna från England hör till favoriterna. De har rosa blommor och månadernas namn i guld. Men också en liten historia. Hon såg dem i en butik på Söder och började samla trots att de kostade cirka 200 kronor styck. Till sist hade hon fått ihop alla månaderna utom april och när hon skulle köpa den var de slut. De tillverkades inte ens längre och Birgitta blev besviken. En tid senare råkade en väninna som var på besök i Storvik få syn på en ensam månadskopp i en butik. Hon mindes inte vilken det var som fattades men hon chansade och köpte den ändå.

– Och så var det precis rätt! Säger Birgitta. Det kändes som om det var meningen att jag skulle ha en komplett samling.

En gång ringde hon till radioprogrammet ”Sök och finn” för att efterlysa fler äggkoppar. En man hörde av sig och det blev en oväntad upplevelse. När Birgitta kom hem till honom öppnade han kylskåpet som visade sig vara fullt av påsar. Han tog fram en av påsarna och i den låg en äggkopp som var rund och knubbig och liknade en flodhäst. Eller kanske en ko. Han berättade att den kom från i Polen.

– ”Du kan ta den för jag använder den inte,” sa han och gav mig äggkoppen. Och det förstod jag att han inte gjorde, men jag begriper fortfarande inte varför han hade den i kylskåpet. Men koppen är jättefin.

När Birgitta jobbade på förskola var det skönt att bo i radhuset i Bomhus och ha nära till jobbet. Men så fort hon gick i pension ville hon in till stan.

– Det är mycket roligare att bo nära affärer, restauranger och bio, säger hon och ser nöjd ut.

Hon trivs bra i lägenheten med solig balkong och innergård med uteplats. I köket har hon antika möbler i trä och på väggen hänger ett vitrinskåp med fler äggkoppar bakom glaset. Skåpet är från 1800-talet och snickrades av hennes morfars far till att förvara verktygen i. Hennes pappa hade det i garaget och när han skulle slänga bort det var Birgitta snabb. Hon tog hand om skåpet, lutade av den röda färgen och gav det en hedersplats över soffan i köket. Kökssoffan ropade hon in på en auktion i Axmarby och i den ligger det fler pärlor. En lång rad med kuddar broderade med blommor, bokstäver och en jordgubbstårta.

– Jag broderade mycket förr, berättar hon. Det låg en katalog med broderier i på jobbet och jag hakade på när de andra skulle beställa. Oj vad kul det var och sen fortsatte jag att göra egna mönster.

Gunnar har också kreativa intressen. Han tycker mycket om trädgårdsarbete och gick med på att flytta till lägenhet i stan på ett villkor. Att de skaffade kolonistuga. Nu njuter de varje sommar av en prunkande trädgård med egen fiskdamm i Bäckebro koloniområde i Strömsbro. Ibland gör de utflykter även på vintern och då är de kokta äggen obligatoriska.

– Men då har vi inga äggkoppar med, ler Birgitta. På utflykt blir det direkt i handen!

Mer läsning

Annons