Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jaktstugan blev deras stora balkong

/

Ibland blir det rätt fast det var fel från början. Jessica och Andreas fann varandra tack vare ett misstag. Hon råkade skicka en vänförfrågan till honom som skulle ha gått till någon annan. Båda drömde också om ett hus vid vattnet. Det blev en jaktstuga på sankmark mellan åkrar och skog.

Annons

– Från koja till slott, slinker det snabbt ur Jessica som ser väldigt nöjd ut.

Hon är full av energi och pratar ivrigt. Där är Andreas hennes motsats. Lugn och mild men fyller gärna på ibland, om han bara får chansen. De tycker lika om väldigt mycket och är ett perfekt team ihop. Den lilla stugan på 24 kvadrat har blivit deras stora projekt.

– Du skulle ha sett när vi satte upp listerna i verandan, ler Andreas. Jag hann inte spika färdigt förrän hon var där med penseln. Så är det hela tiden, att vi bygger och fixar samtidigt och det är väldigt roligt. Jag kan erkänna att jag var osäker innan, men nu är jag hellre här än hemma.

Lägenheten i stan har ingen balkong och nu kallar de sommarstället sin stora balkong. Det var en dag i slutet av förra sommaren som de fick se en annons på blocket. En liten, oansenlig jaktstuga som någon precis hade lagt ut. Invändigt helt klädd i furu och belägen flera mil från stan. Första gången de klev in var stugan fylld med horn och jakttroféer och Jessica började vifta med armarna direkt. "Här kan vi göra si och där kan vi göra så" förklarade hon och Andreas förstod ingenting. Han försökte komma på ursäkter, men varken det långa avståndet eller den ökända myggen i Österfärnebo kunde få henne på andra tankar. Då blev han nyfiken på hennes vision och i dag är han glad för det. Till och med myggen har hållit sig borta.

Redan efter fyra dagar hade de fått nycklarna och började med att måla väggar och tak i vitt. De körde tio mil om dagen och jobbade med stugan dygnet runt, efter två veckor kunde de flytta in. De byggde soldäck med paviljong och den gamla trallen vid stugan togs bort. Sen kom de på att de kunde återanvända den och i somras blev det ett nytt hammockdäck för kvällssol. De släpade det tunga däcket med spännband för hand och la det bakom dammen. Då såg de att där vore det perfekt med en liten bro.

– Det har jag önskat mig länge, säger Jessica. Nu är det bara att gå från stugan och ut på bron när man vill ta en kvällsfika här.

Överallt i trädgården finns det olika uterum, var och ett planerat med tanke på sol eller skugga. Mot åkern står en utomhusdusch med skärmvägg, bland björkarna en altan med matgrupp, en alldeles egen hundstuga till Laban och ett lusthus med snickarglädje på nocken. Uddbården i trä har Andreas sågat ut som en överraskning till Jessica och det böljande mönstret på betongplattorna har hon målat på fri hand. Dörrarna till lusthuset hittade de på ett loppis i Söderhamn.

– Det mesta är gjort av spillvirke eller av begagnade fynd, säger Andreas. Vi kom över 26 gamla fönster för 50 kronor styck av en herre i Delsbo. De räckte till både lusthuset och en ny tillbyggd glasveranda, ändå har vi tio kvar. Men att renovera gamla fönster, det gör vi inte om.

Båda är amatörer och lär sig av sina misstag. Även om Jessica tycker om att läsa på innan hon börjar med något nytt, är Andreas en sån som bara sätter igång och gör.

De var på gott humör när de började renovera fönstren, men snart gick ett sönder och det slutade med att utbygganden på 16 kvadratmeter tog hela sommaren att få klar. Men nu har de plats för sina familjer och vänner att sova över.

Från verandan är det en bedårande utsikt över fälten. I taket hänger lampan som de har gjort av spillvirke. Glasbordet med trasigt glas har fått nya skivor av annat spillvirke och soffbordet på hjul är också egen design, av gamla pianoben och restbitar från bygget målat i järnvitriol. På väggen hänger ett par gamla träskidor som de hittade för 40 kronor på loppis och de vackra ljusstakarna i vitt och guld från Gefle Porslin kostade ännu mindre.

De älskar att vara i naturen och tycker om att fiska. Det finns vatten att ta sig till men Andreas är aningen knäckt över att Jessica har slagit hans gäddrekord. Två gånger till och med, den största vägde elva kilo.

– Jag väljer bara ett drag som är vackert, förklarar hon. Det verkar funka bra.

De har också sett en del vilda djur, både rådjur, rävar, älg och en dag höll Jessica på att kliva i en björnmocka som fortfarande var varm. Då gick hon snabbt tillbaka till stugan.

Hon ser fram emot nästa projekt som ska bli ett nytt dass. Förhoppningsvis närmare stugan. En kväll när Jessica gick ut hörde hon hur det frustade i buskarna precis bakom dasset, sedan dess vill hon helst ha sällskap när det är kväll.

– Jag är säker på att det var ett vildsvin, säger hon. Det är verkligen becksvart här när det blivit mörkt.

De stortrivs och känner sig välkomna i byn. Redan andra dagen kom närmaste grannarna förbi och ville hälsa. Då blev de fulla i skratt för de påminde mycket om dem själva och de insåg att "här kommer det att bli skoj". Maggie var ivrig som Jessica medan Bosse var mera återhållsam. De förklarade också att de hade det bästa läget i hela byn.

– När solen går ner är det magiskt här! konstaterar Jessica bestämt. Andreas tittar mot henne och ler stort.

Mer läsning

Annons