Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joel har hittat sin nyckel till frihet

/

Annons

Joel Svenssons liv låter nästan som en saga. Hans mamma var ensamstående när han växte upp och ibland var det jobbigt. Hennes busige son kopplade upp sig på internet i smyg, datorn var hans hobby och telefonräkningarna blev dyra.

Men efter gymnasiet behövde inte Joel gå till Arbetsförmedlingen. Han startade eget IT-företag och nu lever han på det.

– Hon har försörjt mig i alla år och jag vet att det har varit tufft, säger Joel. Jag fick vänja mig vid att välja den billigaste glassen när jag var liten. Nu vill jag ge henne något tillbaka och har en överraskning på gång till hon fyller år.

När Joel bodde hemma var han slarvig med smutstvätt och blöta handdukar som de flesta ungdomar. Men så fort han fått en egen lägenhet var det mycket som blev annorlunda.

– Nu tycker jag nästan att det är jobbigt om det står smutsdisk framme, säger Joel och skrattar. Och jag älskar att baka, särskilt kaffebröd, men jag tänker börja med matbröd snart. Det är grymt gott med färskt bröd.

Med egna lägenheten kom automatiskt ett stort intresse för heminredning. Joel har alltid drömt om en hammock. Att gunga sakta och samtidigt lyssna till vindens brus. När han fick balkong var han snabb att ordna för sig. Att balkongen var för liten var inget hinder, han sågade itu hammocken och tog bort en bit av stålröret så att den precis gick in. I somras låg han där och njöt av tillvaron så ofta han kunde.

– Det enda tråkiga är att vi har så kalla somrar. Men det är mysigt med filtar också, säger han och ler.

I sovrummet var det samma typ av problem.

– Jag ville ha en riktig säng. Det ser så tomt och omöblerat ut annars, förklarar han. Men sängen gick inte in under fönstret.

Då plockade Joel fram sågen igen. Både sängramen och själva resårkärnan med spiralfjädrar i behövde kapas några centimeter. Det var inte lätt men det gick, och nu sover han gott i sitt svart-vita sovrum med hemmafärgad hissgardin, retro molnpåslakan och fototapet på idolerna från ”Boondock Saints” som vakar ovanför huvudkudden.

Det här är Joels andra lägenhet. Den första köpte han som ett renoveringsobjekt. När han hade fixat till den fick han ut en hygglig vinst som han kunde investera i nästa bostad. Han trivs med läget mitt i stan och tycker om planeringen med öppen planlösning. Han köpte den av en kompis och gillade färgsättningen som den var med vinröda och bleksvarta väggar och tegel ovanför köksbänken. Nu har han bytt till ekskivor i köket och lagt ekgolv i hela lägenheten. Men Joel är en ombytlig person och skulle gärna vilja bo på Gävle Strand. Någon gång när han blir äldre vill han ha ett hus vid havet med stora panoramafönster och utsikt över vattnet. På en hylla står en segelbåt som en symbol för hans längtan.

– Det är något särskilt med vatten, fortsätter Joel. Jag har bara åkt eka i mina kompisars stuga, men jag älskar känslan av ett öppet hav. Det är en stark frihetssymbol för mig. Jag var i Thailand förra julen och kom till en strand som hör till världens vackraste. Det såg ut som i filmen ”The Beach” med Leonardo DiCaprio, otroligt häftigt, som att vara på ett vykort. Vi red på elefanter och bodde i trädkojor. Jag är en samlare av erfarenheter, allt som jag ser på film vill jag se i verkligheten.

Även om Joel ser alla filmer som går på Filmstaden har han installerat en egen hemmabio. Där kan han fortsätta förkovra sig och se om sina favoriter. ”Nyckeln till frihet” är en av hans bästa. Han har ofta kompisar hemma på filmkväll, det händer att de är uppemot åtta personer. Han har monterat en utdragbar filmduk i taket som inte tar någon plats alls när den är upprullad. Framför soffan står soffbordet Hira med sköna rundade retroformer, det köpte han på Inredningsfabriken. På väggen sitter en snirklig hylla. ”Bookworm” kom hem som en rulle i en låda och monteras helt efter egen smak.

– Jag beställde den från Holland och fick den mycket billigare än i butiken. Jag gillar inte att läsa vanliga böcker, därför har jag filmer i hyllan. Jag lyssnar på talböcker i stället. Min senaste var Änglar och Demoner av Dan Brown, han som skrev Da Vinci-koden, och nu ligger Dr Jekyll och Mr Hyde och väntar.

Från början bodde han i Bomhus där han växte upp med mamma och storasyster.

– Det finns inget bättre område för barn. Jag hade alltid massor med kompisar på samma gård och alla kände alla. Men när jag blev större började jag att längta in till stan.

Joel blev tidigt intresserad av datorer och fick sin första redan när han var nio. Så småningom blev datorerna både en hobby och ett yrke. När Joel var 15 skapade han ”Silverplanet” ihop med en kompis, en så kallad ”community” som betyder en mötesplats på nätet. Den fick snabbt 100 000 medlemmar varefter de kunde börja sälja reklam. När killarna sålde Silverplanet fick de 30  000 kronor.

– Det tyckte jag var mycket pengar då. Men framförallt lärde jag mig mycket. Nu har jag ett IT-företag ihop med en kille som heter Dennis och vi kompletterar varandra, han är ekonomisk och jag kreativ. Vår största sida just nu heter ”gratissms.se”. Där kan man skicka gratis sms två gånger om dagen via datorn, det är särskilt populärt bland ungdomar.

Joels vänner brukar fråga var han får alla idéer ifrån. Själv tror han att de kommer av att han vågar testa saker och inte är rädd för att misslyckas.

– Det är mitt bästa tips. Att våga prova fast man inte kan, för det kan bli rätt. Jag kunde inget om webbdesign när jag började och nu tycker jag att det är bland det roligaste som finns. Det var lika med körkortet, jag fick göra om uppkörningen fyra gånger men man ska aldrig ge upp. Till slut går det.

Han pekar med nöjd min på gatan under balkongen. Där står en ny Toyota miljöbil med ”Joel” på nummerplåten.

Mer läsning

Annons