Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Junk style på väg till Sverige

/
  • En gammal skamfilad kista är ett perfekt soffbord. I soffan ligger riktiga gamla randiga kuddar med dun ifrån början av 1900-talet. Foto: Helena e Källgren

Det som är skrot för någon kan vara en raritet för en annan. Rost, flagad färg och andra defekter gör bara prylarna mer unika. Stilen kallas för junk style och skulle på svenska kunna översättas till ruinromantik.

Annons
Svensk inredning är ofta perfekt. På gränsen till för perfekt ibland. Inte konstigt med tanke på att svenskar länge har haft möjlighet att köpa bra möbler till bra priser, samtidigt som vi också haft en relativt sett hög levnadsstandard. Ibland har denna perfektionism med standardiserad inredning och krav på hundra procent bekvämlighet skett på bekostnad av charmen.
I länder som Frankrike och Danmark har det länge varit vedertaget och trendigt att återanvända gamla saker som andra kastat på soptippen. Stilen kallas junk style eller ruinromantik och dess karaktär skapas av personen som väljer föremålen eftersom varje föremål är unikt. Kreativitet och ett öppet sinne är A och O. Sedan är det bara att ge sig ut på upptäcktsfärd och titulera sig sakletare.
Att göra sänggavlar av gamla skamfilade trädgårdsgrindar i rostigt järn eller trä med flagad färg är en klassiker som ger ett pampigt intryck. Och trädgårdsstolarna från 30-talet, målade i udda färger för 50 år sedan, kan man gott ta in i köket och ha runt matbordet, konservburkar blir vackra blomkrukor och gamla trälådor staplade på varandra blir praktiska bokhyllor. Sprickor, rost och skavanker låter man vara - det är defekterna som gör sakerna unika. Och resultatet blir ofta förvånansvärt elegant.
För den som vill skapa ett charmigt och unikt hem är loppmarknader, lumpbodar, lantauktioner och antik- och kuriosahandlare de perfekta skattgömmorna. Det handlar inte alls om att på ett konservativt sätt återskapa en exakt tidstypisk stil från en viss epok. Tvärtom. Det handlar om att blanda saker man gillar med stil och finess. Intressantast blir det om man hittar nya användningsområden för de gamla tingen.
Även svenskarna har börjat intressera sig för junk style.
Solveig Nyberg, Solitär Antik, älskar gamla saker med skamfilad charm. För många år sedan semestrade hon i Frankrike och upptäckte hur antikhandlarna där lät sina möbler stå utomhus i ur och skur. Först blev hon chockad över priserna på dessa rostiga gamla saker.
- Men sedan insåg jag att det är något förnämt över det. Litet artistokratiskt.
Det går inte att nytillverka något och få samma känsla. Det ska vara äkta patina, säger hon och visar en gammal rostig järnställning till ett klassiskt tvättfat med kanna. Perfekt för en blomkruka med en murgröna om man inte har någon användning för tvättservisen.
- Man ska inte bättra på färgerna, tycker jag. Förr gjordes färgerna av naturliga råvaror. Linoljefärg sugs exempelvis upp av träet, vilket gör att det blir nött på ett fint sätt. Med moderna färger ligger färgen liksom som ett skikt ovanpå, säger Solveig Nyberg.
- Dessutom tycker jag om när det syns att föremålen varit med om mycket. Precis som jag gillar rynkor på en gammal gumma.(PM)
Helena e Källgren

Mer läsning

Annons