Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaijas nya kök är favoriten

Annons
Ljus och rymd ger tanken frihet att svävarunt i rummen i sina egna banor utan att trassla in sig i prylar.

Med tiden har en längtan efter ordning, inre lugn ochstruktur gjort att Kaija Valtonen har rensat bort onödigaföremål ur sitt hem och liv.

- Man ska kunna leva och dansa utan att behöva flyttaundan saker. Dessutom tycker jag att mina två barn ska fåleka utan att behöva vara rädda för att stökatill för mycket, säger Kaija Valtonen och låterblicken vandra över sitt stora, luftiga vardagsrum.

Trots att de dominerande möblerna i rummet är tvåstora soffor dras ändå blicken till en praktisk hylla,Pilaster, som tronar på väggen inramad mellan tvåfönster.

I Pilastern förvarar Kaijas tidskrifter om heminredningoch på översta hyllplanet står en svart vas frånGefle Porslin, rund i formerna men ändå stram, ochvakar över rummet.

Hyllan är gjord av björkträ och betsad i envarm mahognybrun färg. Den svenske formgivaren John Kandellritade Pilastern 1989, två år innan han gick bort.Möbeln är en av Kaijas egna favoriter.

Blir antikvitet

- Den är som ett utropstecken i ett rum! Enkelhetenoch tidlösheten i formen tilltalar mig. Jag är övertygadom att den kommer att bli en av morgondagens antikviteter, sägerhon.

Kaija är född i Helsingfors, uppväxt utanförStockholm men flyttade till Gävle för sex år sedanpå grund av makens jobb.

Tre år senare startade hon Design Forum. Anledningenvar enkel. Det fanns ingen butik i stan som kunde tillfredsställahennes egen smak och längtan efter god formgivning. Dådyker det naturligtvis genast upp en fråga. Vad ärgod formgivning? Frågan är inte enkel att besvara.Dessutom känslig. Kaija dröjer en stund med svaret.

- Det värsta jag själv vet är så kalladesmakpoliser som påstår sig veta vad som är braeller dåligt. Men för mig handlar god formgivning omenkla, rena linjer. Praktiska, funktionella föremåloch textilier som ändå är vackra. Jag har svårtför massproducerade saker som man kan gå in i vilkenaffär som helst i Sverige och köpa.

Unga vill ha design

Att designade föremål är förknippademed en snobbig attityd och bara är till för folk medgott om pengar är någonting Kaija inte hållermed om.

- Tiden är mogen för nya trender. Jag märkerspeciellt på mina yngre kunder att de lägger ner tidpå att hitta unika föremål. Många gångerväntar de med att handla och spar pengar just för attfå råd att köpa något de gärna villha, säger hon.

Som de flesta andra av oss har Kaija bättre smak änhon tycker sig ha råd med. Men i den 150 kvadratmeter storaetagelägenheten på Söder finns det ett rum somhon är helt nöjd med. Köket. Det gamla köketvar trångt, opraktiskt och mörkt. I höstas åkteinredningen och en av väggarna ut. Sedan kaklade Kaija ochhennes man väggarna, målade, lade klinkers pågolvet, satte in nya skåp och gott om arbetsytor.

Resultatet blev ett kök att laga mat, vistas och umgåsi. Ett kök med plats för barnen Vendela och Love attgöra sina läxor i.

-Vi trodde aldrig att det skulle bli så bra. Men varjemorgon när jag kommer ut i köket tänker jag: men"Gud vad fint", skrattar Kaija.

Elizabeth Forsmark
026-15 96 41

Mer läsning

Annons