Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa tar in våren

/

Nu är det mars och de flesta av oss ­längtar efter våren. Färska blommor är ett sätt att få in vårkänslor i hemmet. Lisa Andersson driver Lisas Blommor på Nian i Gävle och hon har många tips att inspireras av.

Annons

– Det behöver inte alls vara dyrt, säger Lisa. Men det kan bli stor effekt ändå. Med en tulpanbukett, några kvistar och lite gräs kan du göra flera jättefina arrangemang till priset av en hundralapp. Kvistarna och gräset står sig länge och nästa gång behöver du bara komplettera med nya tulpaner.

Knepet är att fördela tulpanerna och kvistarna till olika kombinationer. På bänken i köket har Lisa en långsmal glasvas med bara tre gula tulpaner och några grässtrån. Mycket stilrent och enkelt, med en härlig, vårsolig känsla av det gula. I matrummet har hon knipsat av tulpanerna och satt ihop dem med videkvistar i tre låga vaser. Det blev pigga bordsdekorationer lika mycket till en vårmiddag som inför påsken.

– När man ska ha gäster på middag vill man gärna se varandra och det är bra med låga dekorationer. Dessutom brukar det bli rätt trångt på bordet. Då är ett enkelt tips att lägga ut några slingor från en murgröna mellan porslinet. Så här, säger Lisa och visar.

Hon plockar ur några slingor av murgröna som sitter nerstuckna i en vas med fresia och rosor och lånar dem till middagen.

– Det är riktig återanvändning det här, fortsätter hon. Efter middagen är det bara att sätta tillbaka murgrönan i vasen.

På liknande vis kan hon bryta av en kvist från en krukväxt och sätta i en vas. På soffbordet i vardagsrummet står en liten glasskål med en söt orangeblommande kvist. Den hade gått av från en suckulent i fönstret och Lisa återanvände den direkt. I sällskap med den kraftfulla orange vasen med orange tulpaner blev den skira solitären en perfekt motvikt.

Som egen företagare har Lisa fullt upp och jobbar sju dagar i veckan. Men hon tycker om att laga mat och har alltid egen matlåda till jobbet. Att känna lust och glädje i köket är därför A och O. På diskbänken står ett härligt keramikfat som ser ut att blomma av ätbara produkter. Där ligger frukter och grönsaker, färsk ingefära, små krukor med örtkryddor, flaskor med olivoljor intill några inspirerande kokböcker.

– Det gör så mycket att bara samla ihop olika produkter på ett fat eller kanske en bricka. Det kan alla göra och man kan ta det man har hemma. Färska kryddor blir jättefina att plantera i köket, jag hittade termosmuggar i skåpet som jag stoppade ner dem i.

Från köksfönstret lyser det av rosa och grönt, vårens färger enligt utställarna på senaste mässan.

– Hortensian är väldigt bra, både vacker och hållbar. Först blommar den länge så här fint inne och sen till sommaren trivs den utmärkt med att flytta ut. Där fortsätter den att blomma hela sommaren och kan bli perenn om man täcker över den ordentligt på hösten.

Lisa har haft blomsterbutik i 18 år. Från början var det en tillfällighet, men nu har det blivit en livsstil och hon kan inte tänka sig något annat. En dag började hon och en kompis prata om att de borde hitta på något eget. Efter tolv år på Expert hade Lisa blivit proffs på butiksförsäljning och kompisen som hade jobbat på plantskola kunde det här med blommor. De köpte Buketten på Flanör och åkte på en kurs till Ingvar Strands blomsterskola i Malmö. Det blev roligt från början och efter några år tog Lisa över själv.

För fem år sedan flyttade Lisas blommor från Flanör till gallerian Nian där hon trivdes ännu bättre. Nu har hon två anställda och två gånger om året åker hon på mässa för inspiration. Senast var i januari, en utställning som sprakade av färg. Rosa och grönt var den kombination som gick igen överallt, men det var över huvud taget mycket färg.

– Det nya är att man färgsätter miljöer med både textil och blommor som matchar varandra. Det får gärna vara fantasifullt. Nu för tiden kan man mixa allt och det är jättekul.

För ett år sedan flyttade Lisa från etagelägenheten mitt i stan till ett radhus i Sätra.

– Lägenheten var superfin, men jag orkade inte med det störande nattlivet längre. Här är det lugnt och skönt och man kan höra fåglarna kvittra. Om man odlade något på balkongen i stan, blev det svart av avgaserna och gick inte att äta. Här är så härligt att kunna ställa upp dörrarna när man är hemma.

Första sommaren blev det mest att rusta inomhus men den här sommaren tänker Lisa fixa i trädgården. Om hon hinner förstås, för egentligen åker hon helst till golfbanan när hon är ledig. Alla vännerna spelar och för några år sedan blev hon anmäld av dem.

– I stället för att sitta hemma och fika hos varandra, går vi en runda på golfbanan. Vi umgås på det viset och det är jättehärligt.

Precis som bagarens barn kan få brända bullar brukar Lisa mest ta hem sånt som är på väg att blomma över.

– Men tulpaner är svåra att låta bli. Tulpaner betyder hopp om våren och det vill vi ha nu!

Mer läsning

Annons