Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyxiga bubblor som räcker hela året

/
  • Badrummet är litet men med ett bubbelbadkar blev det ändå det bästa rummet i hemmet. Här njuter alla i familjen av värme och bubblor. Och på nyårsafton när de vuxna lagar mat, kan barnen ha badparty. Foto: Gun Wigh

Det var många som skrattade när hon hade beställt ett bubbelbadkar till sitt pyttelilla badrum i lägenheten i stan.
Hon fick massor med ångestkänslor och oroade sig för om hon hade beställt vinkeln på badkaret åt fel håll.

Annons
När transportören ringde en morgon för att leverera karet, ställde han det på backen utanför huset. Det var en kall vardag i november och alla andra var på jobbet. Till slut fick hon tag på några vänner som kunde rycka in. De skakade på huvudet när de såg hennes trånga hall och den smala passagen vid badrumsdörren.

Men på något sätt gick det in. Och sedan dess är badrummet Christina Gagnefurs bästa rum. Litet men mycket hemtrevligt, med ljusstakar, tavlor och blommor och ett litet pottskåp med marmorskiva har hon också lyckats få in. Ibland badar hon bubbelbad flera gånger samma dag och alla hennes barn älskar att bubbla.
- Jag är en livsnjutare som föddes i fel del av världen, säger hon och skrattar.
- Det är alldeles för kallt här i Sverige. Jag mår så himla bra av värme, det mjukar upp mina spända muskler när jag har ont. Att bubbelbada är som meditation.

Hon hade bestämt sig redan när hon flyttade till lägenheten för två år sedan. Det första hon mätte var att ett bubbelbadkar skulle gå in. Hon hade redan bott med ett större bubbelbadkar i åtta år. På den tiden tog hennes äldsta tjejer ofta hem kompisar och bubblade med läsk på badkarskanten. Ibland var de fyra stycken i samtidigt. Nu har två av barnen flyttat hemifrån, en kommer och bor växelvis och lilla Alva som är sex bor jämt hos Christina, utom varannan helg som är pappas. Därför behöver hon inte ett badkar som rymmer fyra personer längre, måtten 1,40 x 1,10 räcker bra. Hon valde en enkel modell med bubblor bara från sidorna, men extra ryggmassage.
- Det finns med bubblor från botten och belysning under vattnet också, men jag tycker att det blir fjantigt med onödiga tillbehör.
Hon köpte sitt på OBS där hon hade medmera-rabatt, hon minns inte exakt men runt 15 000 kronor blev det med installationerna. Hon hade naturligtvis proffs till hjälp med både elen och rörmokeriet.
- Jag har inte fått märkbart dyrare räkningar för vatten och el heller, säger hon. Min bästa investering här hemma, men mitt största intresse är egentligen att resa och komma till värmen på riktigt.

Hon fick blodad tand efter språkresan när hon var 15.
Nu har hon precis kommit hem från Thailand, efter 15 ljuvliga dagar med en av de äldre döttrarna. Det var 30 grader i skuggan, men Christina tycker aldrig att det kan bli för varmt. Hon har tåligt skinn trots att hon är både blond och blåögd. Hon hade planerat resan länge, men köpte den i sista minuten och fick hela resan för 6 900 kronor per person, med jättefint boende och allt inkluderat.
- Jag kämpar ganska hårt för att kunna göra resorna och jag försöker leva snålt i vardagen, säger hon.
Många bäckar små. Hon bakar till exempel matbröd själv och köper kläder på second hand eller rea. Hon röker inte och bor centralt, så hon är inte beroende av bilen. Till frissan går hon bara två gånger per år.
- Inte gör jag några insprutningar i ansiktet heller, säger hon och skrattar igen.
- De kostar 3 000 per spruta och jag känner många som köper sådana, det är en prioriteringsfråga, tycker jag.

Hon har blivit ensamstående mamma och ibland har folk undrat hur hon har råd. Men ur nöden kommer uppfinningsrikedomen. Christina har kommit på att det finns massor med fonder och stipendier att söka pengar ifrån. På biblioteket finns det information för den som är intresserad.
- Alla resorna och litteraturen till min specialpedagogutbildning i Stockholm har Fredrika Bremer betalat. Projektarbetet i Grekland fick jag stipendium till och praktikresan till Riga, där jag arbetade på ett barnhem med handikappade barn, betalade Lions.
Det är ett bra tips till andra ensamstående mammor och alla andra människor att det finns pengar att söka. Det gäller att tänka ut ett vettigt syfte med resan och att formulera brevet väl.
Christina är fyrabarnsmamma som alltid bott fint och tyckt om att ha mycket människor omkring sig. Samtidigt har hon gjort karriär och rest utomlands minst en gång om året i nästan 30 år.
- Visst är det lite ett flyktbeteende också, säger hon då.
- Jag mår så bra när jag reser, för då slipper jag allt ansvar. Jag var bara 22 när jag fick första barnet. Sebastian föddes med down syndrom och jag blev väldigt bunden av honom. När man får ett handikappat barn får man en sorg som man måste leva med hela tiden. Man kan bli en livsnjutare av att gå igenom sorger. Jag blev beroende av vården och fick ett barn som ofta blev sjukt. Jag tror att det flärdfulla kompenserar den tunga världen, som jag tvingats att vara i.

Hon har alltid känt sig osvensk och mera hemma i andra länder. Hon tycker om att samlas vuxna och barn, laga mat och äta och prata medan barnen leker i närheten. Hon tycker att det är mera öppet för sådan samvaro i andra kulturer. Att vi i Sverige stänger in oss för mycket. Vi har så höga krav på att det måste vara städat och fint, att det blir för jobbigt att bjuda hem varandra. Alla sitter var för sig framför teven i stället.
- Jag tycker inte att det ska vara så. Det har alltid varit många hemma hos mig, säger Christina.

Hon hoppas att det blir så på nyårsafton. Att några vänner med barn kommer hem och äter och skjuter raketer. Christinas önskemat är hummer till förrätt och oxfilé med rödvinssås till varmrätt. Hennes bror Jonas är kock och han brukar hjälpa till med maten.
Och medan de vuxna lagar mat, leker och badar barnen i bubbelbadkaret. Alva tycker att det är roligast att plaska med kompisar. Och kompisen Maja Morris håller med.
- Jag vill aldrig gå upp ur vattnet. Det är så skönt när det är varmt och bubblar, säger Maja och låter sin My Little Pony galoppera över skummet, som precis ser ut som vita moln från ett flygplansfönster.

Helen Granditsky
026-15 96 41
helen.granditsky@gd.se

Mer läsning

Annons