Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångsysslaren Magnus

Annons
Han kallades "den lille mannen" under tävlingenmot gladiatorerna.

"Men det blev som det skulle, David vann mot Goliat", sägerMagnus från Gävle. Egentligen tycker han bästom att måla och inreda.

Varför anmälde du dig till Gladiatorerna?

Jag har tänkt förr, när jag tittatpå programmet, att det där vore en utmaning förmig. Så såg jag på teve att de sökte folkoch skickade in en ansökan. Jag tror att de fastnade föratt det stod "konstnär", de undrade nog vad jag skulle kunnagöra där. Men jag är liten, snabb och stark förmin vikt och jag gillar äventyr. Men jag är nog denminsta utmanaren som varit med.

Du är både liten och lätt, var dualdrig rädd att bli totalt sönderkrossad?

Nej, men jag var grymt nervös innan. Jag ärinte van att få smällar och att puckla på folk,så jag såg inte fram mot just de tuffaste grenarna.

Gjorde du illa dig?

Ja, det gjorde jag. På träningen innangjorde jag illa foten och blev orolig att jag inte skulle kunnavara med. Men jag tejpade foten hårt och tillsammans medadrenalinet gick det bra ändå. Under tävlingensträckte jag en bröstmuskel i linbanan. Jag trodde attjag hade spräckt ett revben, för det gjorde såont. Men det var bara muskeln. Och ont i axeln har jag fortfarande.Men det var många som skadade sig och föll bort redanvid träningen.

Hur kändes det att se sig själv påteve?

Nervöst, eftersom man inte är van. Minakompisar hade dessutom fixat storbildsskärm med surroundljuddär vi kollade tillsammans. Underlig känsla att höraom "den lille mannen", "konstnären" eller "David mot Goliat".Men det blev som det skulle, David vann.

Vilken gladiator är coolast och vilken ärsnyggast?

Plexus var roligast, tycker jag, för han harhumor. Och alla de kvinnliga deltagarna är jättefräscha.

Vilken var tuffast att kämpa mot?

Zeke i ringarna var nog tuffast. Jag fick lite blandadekänslor för honom, han går lite för långtibland. Det känns som att han inte kan kontrollera sina känslorriktigt. Han var svår även bakom scenen, och det varingen av de andra.

Blev du utsatt för något bus?

Zeke luggade mig i håret under armarna.

Hade du stor publik med dig upp till Borlänge?

Jag fick med mig en 20-30 kompisar och det var ettjätteskönt stöd för mig. Men det var nog kulför dem också.

På teve berättade du om en ny sport somdu börjat med, vad är det?

Den heter Kitesurfing och innebär att man surfarefter en drake. De riktigt kunniga som kan utnyttja uppvindarkan göra hopp på 15-20 meter upp i luften. Men jagär bara nybörjare än. Jag har mest surfat påvatten, men man kan också använda snowboard eller skridskor.Jag såg sporten på Eurosport och blev nyfiken. Förravåren reste jag till Frankrike på kurs, för attlära mig grunderna och i somras tränade jag mycket iÅrsunda. Det är bästa stället här, försom nybörjare behövs en lång strand utan stenar.Kitesurfing har blivit min passion.

Du gillar också heminredning, vad är detsom är så kul med att inreda?

Nu inreder jag mest hos mig själv, men drömmenär att få hålla på mer. Det är jättekulatt hitta på lösningar efter olika förutsättningar.Att skapa stämningar med ljus, former och ljud. Som väggeni mitt kombinerade sov- och vardagsrum. Den delar av, men behållerändå ljus och luft, eftersom den inte går ändaupp till taket, eller ända in i väggen. En annan drömär att få bygga ett helt hus någon dag, tillmig och min familj vid havet...

Vad är du mest stolt över?

Lampan och bordet är jag stolt över. Detär verkligen mina grejor. Bordet har jag gjort av en golvpukamed frostat glas över och en lampa inuti. Det fattas baraen knallröd rund matta under.

Lampan med många glödlampor i en glasbehållarehar jag tillverkat och sålt flera stycken. Idén fickjag när jag bytte glödlampor i huset en gång.Jag är vaktmästare i bostadsrättsföreningenhär och fick en hel säck full med gamla glödlampor.Jag funderade hur det skulle se ut om man hade en lampa som lystemitt i alla trasiga.

Annars tycker jag att champagnekorkarna som skåphandtagi köket blev bra. Jag kom på att knopparna som sattdär var så fula och fick idén att byta ut demmot champagnekorkar. Men jag har inte druckit alla själv,jag bad Café Artist om hjälp. De blev jätteskönaatt hålla i också.

Kylen och fläkten blev inte så tokiga heller. Jaghar klätt dem i silverfolie så att det ska se ut somplåt. Det kostade några hundra i stället förflera tusen.

Vad hade du för betyg i bild?

Jag hade femma. Efter gymnasiet trodde jag att jagville jobba på reklamfirma. Det gjorde jag också,i åtta år. Men ungefär samtidigt som en långvarigrelation tog slut, började jag på Konstlinjen i Gävleoch det kändes som jag hade hittat hem! Det var underbart.Men att leva på att måla tavlor är ju inte lätt,däremot i kombination med inredning. Därför försökerjag nu komma in på konstfack. Det är svårt, menjag tänker inte ge mig.

Vad är roligast att måla?

På Konstlinjen slutade jag måla naturalistiskt.Då blev det bara former och mönster, i starka klarafärger. Min utställning i april går mest i rött,utom en serie som är blå. Jag gillar popkonst, somAndy Warhol och Keith Harring, men jag letar efter mitt eget uttryck.

Vad hade du för drömyrke som liten?

Jag var tidigt inne på musik eller reklam.Jag har spelat trummor med Höstsonat och Twang, men såldetrummorna för att få råd med en resa. Jag gilladeidrott, men jag skulle aldrig kunna satsa på bara en endagrej. Jag vill kunna hålla på med flera olika saker.Men jag har alltid friidrottat och brukar styrketräna somkomplement till löpträningen, och så kitesurfingennu då.

Gillar du hockey?

Jodå, men jag tänder till mest närdet är VM. Men jag håller på Brynäs ochtror nog att de kommer igen och vinner SM.

Vilket är ditt livs pinsammaste ögonblick?

Oj vad svårt. Ett pinsamt ögonblick kandu få se om du tittar på semifinalen av Gladiatorerna.Men det bjuder jag på.

Vad slösar du helst pengar på?

Jag tycker om att köpa kläder och ärnog ganska fåfäng. Men det är ingen nackdel sålänge det inte går till överdrift. Mitt senastekap var en randig tröja på rea för 98 kronor påH&M. Jag tycker också om att köpa skivor, min senastevar Craig David som spelar popsoul.

Vad gör du en regnig lördag?

Då är det mysigt att laga mat till vänner.Jag äter inte kött, så det blir mycket fisk ochvegetariskt. På slutet har jag kört en indonesisk kokossoppamed räkor, squash och mycket chili. Riktigt hot och jättegodihop med ett bröd med mycket persilja och stark brännvinsostinbakat i brödet.

Gillar du vinter eller sommar bäst?

Absolut sommar. Jag bor i helt fel land med tankepå de sporter jag håller på med. Men häromdagennär det var vår i luften och man kunde känna dendär pirrande känslan, då tänkte jag att denupplever nog bara vi som har fyra årstider. Fast jag skullegärna prova något varmt land i några år,till exempel Västindien.

Vem beundrar du mest?

Dalai Lama verkar vara en otroligt sympatisk människamed värme och humor. Jag läste boken "Lycka" av honomoch insåg att han är en ovanligt stark människa,som klarar att känna kärlek till sina fiender. Jag trorpå att våld föder våld och att kärlekär den starkaste kraften i hela universum. Men det ären sak, att säga att man tror på saker, att sedan levaupp till dem är jättesvårt. Då krävsdet styrka.

LISA HEDIN
bt-reporter

Mer läsning

Annons