Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minska dina elkostnader

Allt fler villaägare gör investeringar i bergvärme, jordvärme och treglasfönster. Men man behöver inte göra investeringar för hundratusentals kronor för att få ned sina energikostnader. Med små åtgärder kan man minska sina elkostnader direkt.

Annons
o Belysning - släck ljuset i rum där ingen vistats och byt till lågenergilampor utomhus där brinntiden är lång.
o Matlagning - använd lagom stora kokkärl och koka till exempel ägg och potatis på eftervärme om du har elspis, låt vattnet koka upp ordentligt och stäng därefter av värmen helt.
o Matförvaring - håll rätt temperatur i kyl och frys, det vill säga noll till plus sex grader i kylen och minus 18 grader i frysen. Varje minusgrad därutöver innebär att det förbrukas fem procent mer energi. Lägg aldrig varm mat i kyl eller frys eftersom då måste kompressorn arbeta extra för att kompensera varmluften som blir.
o Disk - diska och skölj i balja. Om man använder diskmaskin ska man använda kortast möjliga program. Sköljning före maskindiskning är oftast onödig, skrapa bara bort rester.
o Tvätt - tvätta i fullmatad maskin på sparprogram och så låg temperatur som det är möjligt. Om man har högt varvtal på centrifugeringen så minskar eventuell torktid i torkskåp.
Varmvatten står för 20 procent av energiförbrukningen. Minska förbrukningen genom att:
o Duscha kort och undvik att bada i badkar.
o Byt packningen i otäta kranar.
o Byt till snålspolande kranar och duschmunstycken.
o Installera snålspolande engreppsblandare.
Uppvärmningen står för 60 procent av energikostnaderna, några sätt att minska denna post är:
o Sänk inomhustemperaturen. Varje grad över 21-22 grader sparar fem procent per grad.
o Täta fönster och dörrar och vädra snabbt med tvärdrag.
o Tänk efter vem du har som elleverantör och se till att inte ha löpande pris eftersom det ofta är dyrast i längden.
o Skaffa en kompletterande värmekälla. Gamla kakelugnar eller moderna sandugnar ger mycket värme. Öppna spisar är sämre eftersom värmen försvinner med röken, men man kan sätta in en slags dubbelmantlad energikassett i den öppna spisen.
En kompletterande värmekälla kan kosta mellan 10 000 och 80 000 kronor.
Som sista alternativ kan man välja att byta till någon slags värmepump. Jordvärme och bergvärme är bäst, men det kostar mellan 70 000 och 150 000 kronor.
Helena e Källgren/PM

Mer läsning

Annons