Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möbeldesigner tar plats i heta solen

/
  • Mattias bjuder på frukost på Brädvikens strand. ”Det är kanske lite Ernst-varning på det här”, ler han.
  • Han sommarjobbar som surfinginstruktör.

– Välkommen till mitt andra hem! ­säger Mattias och tar emot på en glittrande sandstrand.

Annons

Vi ska prata möbeldesign och gammal surfare som han är bjuder han på frukost på surfingklubbens hemmastrand Brädviken. Solen skiner och vattnet skvalpar sakta i strandbrynet. Mitt i sanden ligger en orientalisk matta med några pinnstolar runt ett köksbord och nyplockade ängsblommor i en vas. En kanna kaffe, några smörgåsar och ett fat med skivad melon. Inbjudande som en katalog med exotiska resmål.

– Visst är det fint här, säger Mattias och sträcker nöjd fram fatet med nybredda getost-mackor.

Skribent och fotograf är snabba att hugga in.

– Det är kanske lite Ernst-varning på det här, ler han åt sig själv. Men jag träffade faktiskt Ernst på möbelmässan sist och blev rätt imponerad. Han är både skön och genuin så nu gillar jag honom.

Mattias Larsson är på tillfälligt besök i sin hemstad och sommarjobbet som instruktör på surfinglägret för barn och unga vill han inte vara utan.

– Det är som semester för mig! Det har varit otroligt intensivt den sista tiden med examensarbetet i Göteborg och snart ska jag tillbaka. Men just nu är det riktigt ”gött” att vara här, lägger han till och låter spår av göteborgsdialekten skymta fram.

– Jag träffade Danne, min musikpolare och barndomskompis härom dan, vi tog fram gitarrerna och började rocka direkt.

Efter fem års studier vid Göteborgs universitet är Mattias ”Master of Fine Arts i Design” och kan unna sig att pusta ut några dagar. För att göra sig ett namn som möbeldesigner kommer det att krävas en hel del hårt arbete. Men Mattias är full av förväntan. Han känner att han är inne på rätt spår och att hans idéer ligger i tiden. Just nu visas examensarbetet Salabim på Röhsska Museet i Göteborg och DN har skrivit om möblerna som han har färgat med krossade blåbär! Formen är inte mindre uppstickande. Han fick idén när ryggen krånglade och han gick till sjukgymnasten för att få behandling. Där fick han lära sig att sitta på en meditationsdyna.

Plötsligt reser han sig upp från sitt ombonade utomhusrum på sandstranden och springer iväg. När han kommer tillbaka har han en basketboll i händerna. Han släpper bollen framför sig och faller ner på knä så att sanden yr. Bollen rullar han in under baken.

– Ungefär så här! visar han. Med god kontakt mellan sittknölarna och underlaget, fast meditationsdynan var nog lite högre.

Han sträcker sig och pekar på axlarna.

– Man känner direkt hur axlarna åker bakåt och hela ryggraden sträcks ut. De flesta av oss sitter ju både fel och för länge och jag har tänkt på det där. Att det borde finnas mer alternativa sittplatser. En del äldre människor tror inte att de klarar det, men i Asien sitter alla lågt, även 90-åringarna. Jag tror att det är en vanesak.

Han bestämde sig för att göra en klotrund sittpuff där man stärker balansen samtidigt som man sitter mjukt. Men det finns fler tankar bakom. Överdrag och lådor har han virkat av antingen hamparep för en marin känsla eller textilspill för att använda återbruk och värna om miljön. De hårda delarna är av svanenmärkt konstruktionsplywood. Ett lättare material som egentligen är framtaget för husbyggen men som Mattias ville testa på möbler. Ytorna i gran har han färgat in med krita eller mosade blåbär.

– Alla har väl haft blåbärsfläckar på skärbrädan och sett hur fint det färgar träet. Jag bara måste prova hur blåbär skulle funka att färga möbler med. Kulören går åt rött, väldigt snygg tycker jag.

Om man så önskar kan den kombinerade arbets- och viloplatsen dessutom förvandlas till en stilsäker sittbänk. Under arbetet har han forskat i möbelhistoria och upptäckt hur obenägna vi människor är till förändring. Att våra sänggavlar och stolar i princip har sett lika ut i flera tusen år.

– Vårt sittande är intressant och nu vill jag utmana det och erbjuda alternativ som både människor och miljön mår bra av.

Han pratar om att formge med en djupare tanke och att se till fler värden än de kommersiella. Drömmen är att få vara med och påverka över tid.

Naturen och havet har alltid varit viktiga för Mattias. Han växte upp i Forsby med skogen och ån nära och upptäckte tidigt nöjet med att paddla i forsar. På ett vattensportläger fick han prova vindsurfing och sedan dess har han varit fast. Men han var också en hejare på att teckna och tyckte om att uppfinna fiffiga prylar. En gång byggde han om en byrålåda till en båt som han tätade med trälim och döpte till Paddington. Den försökte han ro med i översvämningarna i Forsby. Han visste tidigt att han ville ha ett kreativt yrke och sökte till mediaprogrammet i gymnasiet. På första sommarjobbet hos NHK reklam kunde han prova på att jobba med form. Han fortsatte som illustratör och formgivare på olika reklambyråer, livet rullade på och när han började på Konstskolan hade han många års yrkeserfarenhet. Det var där han kom på att han ville bli möbeldesigner och sökte till Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs universitet.

– Det var ett stort steg för mig som har varit ganska hemtam, ler Mattias. Men när jag väl kom iväg blev det jättebra. Det var fantastiskt att träffa så många människor som var intresserade av samma saker. Vi levde design och på kvällarna snackade vi design över en öl. Redan första veckan var vi ett gäng som satt och diskuterade häftämnet i tejp. Stört och helt underbart!

Mer läsning

Annons