Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det Lenas tur

/
  • Raka Harlequin och runda Weekdays passar bra som espresso- eller glöggmuggar. Foto: Lasse Halvarsson

Lena Larsson har stått i rampljuset förut.
I mitten av åttiotalet var hon basist och låtskrivare i det populära tjejpunkbandet "Scandal Beauties". Sedan dess har hon jobbat lite mer i bakgrunden. Hon blev frilansande scripta inom televisonen och har mängder av produktioner bakom sig. Efter att ha levt lite i skuggan av kända män känns det inte mer än rättvist att hennes egna pusselbitar faller på plats.

Annons
Lenas pappa är jazzmusikern Rolf "Korven" Larsson och pappa till Lenas dotter Asta fyra år är Rickard Olsson på Bingolotto.
Nu håller Lena på att göra sig ett namn som konstnär och designer. Sedan februari i år bor Lena i en egen lägenhet på Söder i Stockholm. Där trivs hon med sitt nya liv.
- Det här sista året har det hänt så otroligt mycket. Jag har knappt hunnit smälta allt.

Lena lyser som solen på sin tavla. Den står lutad på golvet mellan två slitna läderfåtöljer som hon fått på TV 4.
- Jag fick tag i en lägenhet som jag verkligen tycker om och snubblade nästan över ateljén i samma kvarter. Nu ska jag ska jobba med Fyrans faddergala direkt från Colombia första veckan i december, jag ställer ut i Köpenhamn i början av nästa år och säljer mer och mer av min design. Visst är det flyt? Säger hon och ser både glad och förvånad ut över allt som hänt.
Naturligtvis ligger det hårt arbete bakom.

Lena har bestämt sig för att satsa på det hon vill göra, konst och design. Hon har trevat länge och tvekade om hon skulle ta jobbet med faddergalan. Men det var ju bara en vecka. Street-marknaden på Söder i Stockholm som hon hade tänkt stå på får klara sig utan henne. Kopparna finns att köpa i andra butiker. På Designtorget hittar man hennes glögg- och espressomuggar, Charabang kaffe och the i Hötorgshallen och Ritio på Högbergsgatan har också hennes senaste modeller. På Överboda Prästgård utanför Skutskär hittar man "Weekdays" med blommor och en glad färg för varje dag i veckan (fast det har blivit en färg för mycket) och till butiken Svartbygget i Jonstorp i Gävle kommer både "Circle" och "Harlequin" in när som helst, hennes nya svart-vita muggar med olika uttryck. En med mjukare former och utbytbara fat och en tuffare med raka kanter och en grafisk dekor.

Lenas favoritmotiv koppen har följt henne genom livet. Hennes första minne av den är hemma hos mormor Lisa i Älvkarleby när hon var liten.
- Det var så mysigt att sitta med mormor och prata och hon drack alltid kaffe på fat och hade mycket bullar. Det kändes väl tryggt och jag tycker fortfarande om att träffa människor över en fika.

På hemmaplan var det musiken som präglade Lenas uppväxt. Som dotter till Korven Larsson var det förs-ta hon hörde när hon kom hem efter skolan tonerna från pappas klarinett. Ofta satt där ett helt gäng med gubbar och spelade. Lena lockades dock mer av punkrock än av jazz. Hon bildade Scandal Beauties som blev populära både i Gävle och andra städer. De gjorde en uppskattad svensk cover av The Clash hitlåt "Should I Stay or Should I go". Tjugo år senare fick hon höra låten igen, i ännu en ny version.
- När Asta kom hem från dagis en dag började hon plötsligt sjunga på den. Gissa om hon gjorde stora ögon när jag kunde texten och vi fortsatte sjunga tillsammans. "Berätta om när du spelade i ett rockband mamma" bad Asta då.
Hon behövde inte tjata. Lena plockade fram albumet med gamla bilder och klipp och Asta blev stolt.

Efter tre år med bandet och sju år på nummerupplysningen i Gävle ville Lena göra något annat. Hon åkte till London och fick jobb på Camden market.
- Den påminner faktiskt lite om Street som jag brukar stå på i Stockholm nu för tiden.
I London blev hon kär i rockmusikern Knox. Han målade också och en dag satt Lena i hans ateljé och blev inspirerad.
- "Tänk om jag också kunde måla" sa jag. "Kan du göra musik så kan du måla" sa han och då fick jag mig en tankeställare.
Lena vågade prova och fick mersmak, ganska snart började kaffekopparna dyka upp. På kaféet Kaffekoppen i Stockholm hänger numera en grupp tavlor med Lenas favoritmotiv
Efter London kändes Gävle för litet. Lena hade kompisar i Stockholm och fick jobb på Sonet Studios. Efter ett tag fick hon ett erbjudande att lära sig jobbet som scripta.
- Den person som håller ordning på allt under en inspelning och ser till att detaljerna i en scen stämmer mellan två klipp, förklarar hon.

Första jobbet blev "Listan". Ett populärt musikprogram i början av 90-talet som leddes av Annika Jankell. Lena och Annika blev kompisar och träffas än i dag.
Rickard Olsson mötte hon i Gävle, på Café Artist en juldag. De utflyttade gävlebornas mötesplats en gång om året. Hon tyckte att han såg gullig ut och satte in en stöt.
De flyttade ihop och gifte sig och så småningom köpte de hus i Nacka. För fyra år sedan kom efterlängtade lilla Asta. Då var Lena 42. Kanske fick hon förnyade krafter tack vare sin nya roll. Hon hade hållit på ett tag och målat och gått på konstskolor på fritiden.Eftersom hon hela tiden återkom till koppen, eller bägaren, tänkte hon till sist att hon borde göra sin egen kopp. Det räckte inte längre att bara måla den.
Hon kände en keramiker som kunde tillverka kopparna efter Lenas design. Hon bestämde sig för att sälja dem på en julmarknad på Östermalmstorg och åkte dit med gott humör och sitt stånd en helg före jul.
- Jag var helt manisk där i snögloppet, minns hon och skrattar.
- Många tyckte att kopparna var fina men för dyra. När kvällen kom stod jag där med 200 koppar kvar som jag ville bli av med.
Hon åkte till kaféet Kaffekoppen och försökte sälja dem som presenter till personalen. I stället fick hon ett erbjudande att sälja dem själv i en nyöppnad keramikbutik på Djurgården.
- Jag blev lyrisk, det var som en dröm att få sälja i butik.
En dag kom en kille in och erbjöd henne billigare tillverkning på en fabrik i Kina, mot en viss royalty.

Nu står det kartonger fulla med porslin i nya ateljén och bara snett över gården har hon sitt nya hem. En härlig våning med högt till tak och stora fönster i två väderstreck. På de slipade trägolven ligger Pappelinas fina plastmattor och på väggarna hänger Lenas konst tillsammans med Astas teckningar. I taket dinglar en läcker takkrona med kupor i olika färger och mot väggen står de två trasiga läderfåtöljerna.
- De blev över efter en produktion på TV4 och jag tänkte att jag kunde renovera dem.
Eftersom lägenheten bara har två rum och Asta behöver det ena, har Lena "sitt vardagsrum" ute på stan. Bara ett par kvarter bort ligger en liten hemtrevlig restaurang, Café Blå, som har blivit hennes stamställe. Hon har också återupptagit spelandet och skrivit en del nya låtar. Några har hon redan spelat in tillsammans med kompisen Daniel Lindblom i Mora Träsk. I början av året skilde sig Lena och Rickard men de är fortfarande vänner och delar på vårdnaden om Asta. En dag när Rickard, som också har ett förflutet som rockmusiker, kom hem till Lena såg han genast att det låg en mikrofon på bordet.
- Jag såg hur det kliade i fingrarna på Rickard när han frågade om jag hade börjat spela igen. Men nu är det min tur, skrattar Lena.

Helen Granditsky
026-159641
helen.granditsky@gd.se

Mer läsning

Annons