Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt styre i Dunkers gamla

Annons
HEMMA

Cykelverkstaden har blivit ett rymligt kök, smedjanssvarta tak och sotiga tegel är kvar i mysrummet liksom butikensoch kontorets spontade brädväggar i det som nu ärvardagsrum.

Annars är sig inte mycket likt i Dunkers gamla cykelverkstadi Barrsätra, där gamla auktionsfynd numera blandas medmodern konst.

- Det här var en samlingsplats. Det var den enda sportaffärensom fanns, så här var mycket folk som kom och gick,berättar Lena Westerberg om huset som byggdes i slutet av1920-talet.

- När vi skulle flytta hit var det mycket kommentarer.De kallade det skjul, uthus, ruckel, säger Olof Eriksson.

Han köpte den före detta cykelverkstaden, rörmokerietoch blomsteraffären 1997 och flyttade in tillsammans medLena Westerberg två år senare.

- Det var helt blåst. Här var bara grå putsoch hål i väggarna, berättar Lena Westerberg ochgör en gest mot köksväggarna.

Efter ett år av renovering flyttade de in och köketär det de nu är mest nöjda med. Moderniteter somdiskmaskin och mikrovågsugn döljs bakom pärlspontluckor,det långa bordet rymmer åtta till vardags och labradorernaRonja och Frasse har sin plats under en gammal bagarbänkfrån den Skånegård Olof Eriksson hade tidigare.Han har gjort det mesta av renoveringen själv och det sominte är gamla material och detaljer har han försöktfå att likna sådana.

- Gamla saker är mycket vackrare än nya. Saker somman använt, förklarar Lena Westerberg sitt intresse.

Hennes pappa var en sakletare och en hel del av hans samlingarhar fått en plats i huset. I köket hänger DagensNyheter på väggen i en klämma ämnad att kramaur skurduken med och i sovrummet finns en dörr med beslagformade som löv som han hade som hylla. Bland annat. Självahar de också rotat runt i antik- och prylbodar.

Olof Eriksson har gjort mycket arbete på huset, i stortsjälvlärd genom att pröva och titta på andra,men även genom kurser. Tidigare har han renoverat gamla bilarpå fritiden, men husintresset har numera även blivitinkomst.

- Om man ska renovera ett hus ska man bo i huset längeinnan man gör något, för att känna in, ärhans råd till blivande renoverare.

Obehagliga överraskningar finns i alla gamla hus sägerde. I det gamla cykelföretaget var det verkstadsgolvet, numeraett stenlagt köksgolv, som visade sig vara ruttet och krävdebåde mer tid och pengar än som var tänkt frånbörjan.

Och som alltid med gamla hus blir de aldrig färdiga.Härnäst väntar 22 fönster på att bliiordninggjorda, liksom ett badrum på övervåningenoch....

Mer läsning

Annons