Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På Västerbacken finns plats för både fotboll och mys

/

Efter många år på bortaplan har Malin och Jonas Stark flyttat tillbaka hem till Gävle. Jonas pappa har ritat funkis­villan som ligger i det nya området Västerbacken i Hille.

Annons

När vi kommer är det full fart. Sönerna Douglas och Hjalmar ska på träning och hittar inte fotbollsstrumporna. Malin och Jonas irrar fram och tillbaka för att hjälpa dem att leta.

Då kommer lillasyster Hilda tultande med en stor Beyblade-bana som hon smäller ner mitt bland alla fotbollskläderna på hallgolvet. Hilda är en bestämd liten dam som tycker att de borde spela spel med henne. Men snart börjar fotbollsträningen, och var är strumporna? Hilda börjar klä på sig i stället och när hon väl fått träningsskorna med kardborrestängning på plats blir hon sugen på fika. Hon kravlar sig upp på en köksstol för att smaka på bullarna som Hjalmar har bakat med farmor.

Snart är köksbordet lika fullt av smulor som hallgolvet är av kläder.

– Det är jätteskönt med stora ytor! säger Malin och pustar lite i sitt nya, fina kök.

Över ena bänken sitter en läckert mönstrad tapet i svart och metall och över den andra en smakfull glasmosaik. Bänkskivan är av svart granit och den dubbla kylen och frysen i blankaste svart.

Till sist kommer pojkarna iväg och det blir lugnt i huset. Hilda klättrar ner från stolen och går för att hämta hjälmen. Nu vill hon ut och cykla!

– Att bo så här är vår dröm, fortsätter Malin. Jag och Jonas har väldigt lika smak och det är Jonas pappa som har ritat huset åt oss, det känns extra roligt. Dessutom är det en kompis som har byggfirman vi anlitade och min pappa hjälpte till att gräva grunden. Många vi känner har varit med på projektet, därför känns huset väldigt personligt.

Malin och Jonas drömhus är en modern, funkis-inspirerad villa i svart och trä-brunt med en hisnande takhöjd på fem och en halv meter. De hade bott i Stockholm och Västerås i många år men flyttade tillbaka till Gävle för två år sedan.

När Jonas och Malin träffades var han fotbollsspelare i Gefle IF. Han blev erbjuden att börja i Hammarby och det kändes spännande att flytta till en storstad. Så småningom fortsatte de till Västerås där de trivdes lika bra. Men någon gång efter andra barnet började de att längta efter att komma närmare släkten. De stod redan i kommunens tomtkö och fick ett erbjudande som såg intressant ut. Västerbacken var det nya området i Hille, nära Forsby där Malin växte upp och nära till många vänner som bor i Hille med omnejd. De valde en hörntomt med skogen inpå knuten och en fin pulkabacke ett stenkast därifrån.

De hade redan pratat lite med Jonas pappa om att han skulle rita huset. Börje Stark är pensionerad byggnadsingenjör med både tid och kunskap. De fick vara med och tycka till om det mesta och förra sommaren kunde de flytta in. Särskilt nöjda är de med rymden. De tycker också att lösningen med en avskild barn-del med en passage till barnens rum blev lyckad. Ett fönster mellan sovrummet och vardagsrummet är Jonas påhitt, precis som altandörrens placering för att inte låsa upp en hel vägg.

Malin ville ha både dusch och grovingång i tvättstugan och rejäla badrum på varje våning. Sladdarna bakom teven är fiffigt dolda i en garderob på andra sidan väggen och garderoberna i huset är smart placerade för att inte stjäla utrymme i onödan. De höga innerväggarna har fått en effektfull belysning som är lätt att nå och ute har Malin valt en belysning med fyrkantig form. I taket över köksbordet hänger tre separata lampor på rad, också en av Malins idéer.

Inspiration hämtar hon lite överallt. Hon tycker om att åka runt och titta på andra hus, ibland kollar hon på inredningsprogram eller bläddrar i tidningar. Hon vet att det kan löna sig att jämföra priser. Utebelysningen kostade nästan dubbelt så mycket i en butik jämfört med i en annan.

Under den period som huset byggdes bodde de trångt i en lägenhet utan disk- eller tvättmaskin. Därför uppskattar de rymden och bekvämligheterna ännu mer. De har hittat en gigantisk soffa som hela familjen får plats att halvligga i och på väggen hänger ett vackert Marimekko-tyg som Malin fått i present av en kompis. En fest för 90 personer funkade bra förra sommaren, men det är fortfarande mycket kvar att göra. När själva huset stod klart och det var dags att inreda och planera trädgården var krafterna slut.

– Nu orkar jag inte välja mer! utbrister Malin och skrattar gott. Hon ser inte särskilt olycklig ut, hon bara konstaterar att de behöver en ordentlig paus.

– Så fort huset blev klart gick luften ur, fortsätter hon förklara. Det var så otroligt många beslut att ta. Många fler än jag hade kunnat föreställa mig. Vi skulle verkligen behöva en gräsmatta utanför som pojkarna kan sparka boll på. Hilda med för den delen, men det får nog vänta ett tag till.

Hilda går före oss ut på den steniga gårdsplanen. Cykelhjälmen sitter fortfarande på och hon ser mycket nöjd ut. Just nu vill hon bara cykla.

Mer läsning

Annons