Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Passion för påskägg

/

Det finns olika sätt att påskpynta. Anne-Maj Berggren tycker både om gamla saker och kitch, men det får inte bli för rörigt.

Annons

Redan till fastan arrangerar Anne-Maj Berggren sin samling av ägg på ett stort fat. De är av porslin, plåt, sten och glas med olika mönster, blommor, fåglar, prickar och de typiska till påsken som små hönsägg med kikhål där små guppande kycklingar tittar ut. Ibland hinner hon fylla på med något nytt ägg-fynd och när barnbarnen var små var det skojigt att leka med äggen.

– Formen är så perfekt, säger Anne-Maj och väger varsamt ett ägg i lätt kupad hand.

– Ett perfekt emballage till innehållet, fortsätter hon. Som ligger så fint i handen. I skolan lärde jag mina elever att rita äggformen med hjälp av en passare och sen var det roligt att dekorera dem.

Hon har alltid tyckt om gamla saker och gillar att fynda på loppis. Men ser ofta till att ta med sig en kasse när hon går dit. På det viset får hon ett omlopp på prylarna.

– Det är jättespännande att gå på loppis. För man vet aldrig vad man kommer ut med. Det finns så mycket ovanliga saker som man inte ser någon annan stans.

När hon nyligen var på resa fick hon vänta länge på bussen. Då passade hon på direkt att gå till stadens Röda korsbutik.

– Där hittade jag mitt senaste ägg. Det är handmålat i grönt och orange med texten ”Till Svea 22-4-00 Kram”.

Hon föredrar vardagliga och enkla ting som har en historia att berätta. Egentligen började intresset redan när hon var liten. Hon tyckte särskilt mycket om att vara med sin farmor som hon följde överallt. Farmor Carolina hade så mycket fina saker som Anne-Maj lärde sig att uppskatta. Intresset gjorde att hon så småningom började samla på saker själv, genom åren har det blivit både köksredskap, tantväskor, textilier och souvenirer. Hon känner lite extra för stilen som kallas kitch som egentligen betyder dålig smak. Kanske är det därför som vissa påskprylar har fått följa Anne-Maj hem. I stugan tar hon ut svängarna desto mer, den har hon inrett som det såg ut hemma hos farmor.

Äggen är bara en del av samlandet, men som syns lite extra nu inför påsken. Några ägg har hon framme året om.

Ulrica Hydman Valliens färgstarka konstägg i knallgul plåt med både orm och tulpaner hittade hon på rea efter en påsk. Hon hade sparat krulliga presentsnören i en påse med tanken att de kan vara bra att ha. En dag kom hon på att de kunde passa som fågelbo och nu vilar ormägget på en bädd av glittrande snören.

Oavsett om det handlar om god eller dålig smak är hon bra på att matcha och få saker i harmoni. Ett helt annat konstägg i keramik har en lite mer högtidlig placering. Det är ägget av Hans Hedberg med en liten ställning till som står som på ett altare med duk och fina tavlor. Ett annat fågelbo är gjort av sten och i det ligger det tre gröna stenägg. Det kommer från en väninna som har bott i Zambia och där bryter man malakit som är en kopparmalm.

Under en av sina loppisrundor hittade Anne-Maj ett påskkort med en tomte som kör en vagn av ett ägg. Texten lyder ”Treflig påsk” med en gammal stavning som slutade användas 1904.

– Man brukar ju sjunga att julen varar fram till påska så det kanske inte är så konstigt att tomten är med. Det ligger lite i linje med mina saffranssemlor, som jag brukar bjuda på till Kalle Anka på julafton, säger hon och ler.

Så här lagom till påsk har hon också en typisk julväxt hemma. En färsk gren av mistel och gardiner med mönster av mistel. Grenen från ett beskuret fruktträd plockade hon när hon var med sin dotter Erika på en Mälarö och tyget är ett loppisfynd. Anne-Maj är fascinerad av växten som slår rot på grenarna i andra träd och lever som en halvparasit.

Hon har sparsmakat med pynt i hemmet. Men att arrangera äggsamlingen på ett större fat blir effektfullt och skönt för ögat. Som en fruktskål på bordet eller kanske en bricka med skatter. Där finns mycket att titta på, många är handmålade från olika länder och har fina motiv. Som bilden av vårlek med några barn som flyger drake. Några har kycklingar som tittar ut. Dem tyckte Anne-Majs barnbarn om när de var små och då kunde det hända att de gick på äventyr.

– Ibland var det någon av kycklingarna som var busig och hoppade utanför fatet, berättar hon. Då lekte vi att den var på rymmen. Sen kunde det vara en kompis som hoppade efter för att leka. Och om någon trillade ner och hamnade på golvet då förolyckades den.

Mer läsning

Annons