Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pelle och Helena trivs bäst i stallet

/

Annons

Det bästa är när man kan ha roligt på jobbet.

Sedan Pelle och Helena tog över Majas kafé i Gamla Gefle vill de knappt gå hem.

– Vi måste passa varandra så att vi inte glömmer bort att vara lediga också, säger Helena med ett leende. Fast när jag är ledig tänker jag mest på Majas ändå.

Den hade funnits i bakhuvudet länge, tanken att kombinera jobb och passion. Både Pelle och Helena har alltid tyckt om inredning, de har letat möbler på auktioner och långsamt renoverat sin våning från förra sekelskiftet mitt i stan med högt till tak.

–  Inspirationen till att ha kafé och butik i samma lokaler fick jag i Stockholm, säger Helena. Jag kom in i en butik som hette ”Skafferi & Lantliv” som var så mysig. Där fanns en liten hörna där man kunde slå sig ner och ta en kaffe och ”dagens äppelkaka”. Jätteenkelt och så himla trevligt att få sitta ner en stund. Sedan var det bara att börja om igen och ta ett nytt varv i butiken.

Helena skiner som en sol.

– Jag hade inte kunnat föreställa mig att det skulle bli så här kul. Jag träffar nya positiva människor hela tiden och det smittar av sig.

– Vi har en underbar stamkund, fortsätter Pelle. En herre i 90-årsåldern som kommer och fikar lite då och då. Han brukar ha några damer med sig och då kommer de där med sina käppar och rollatorer.

Det var för drygt ett år sedan som Majas kafé var till salu. En anrik butik som funnits länge och som varit kryddbod, presentbutik och kafé. Helena och Pelle hade varit där många gånger tidigare och fått vällustrysningar av den genuina miljön. Kanske också att tiden var mogen för något nytt.

– När man har levt ett tag kommer man på att livet inte är oändligt och om man vill prova saker måste man passa på när tillfälle ges, funderar Helena klokt.

– Både Pelle och jag kände att det här kunde vara ett projekt för oss och det var det också. Vi är lärare båda två och från början skulle vi driva Majas på fritiden hade vi tänkt. Men sedan i höstas har jag tagit tjänstledigt ett år för att känna efter hur det är att jobba med företaget på heltid.

Fast egentligen blir det mer än heltid. När de tog över började de med att rensa och måla om. Butiken ligger i en liten stuga i Gamla Gefle med tillhörande trädgård där man kan sitta ute. Trädgården är omgärdad av plank och staket och mot den kullerstensbelagda gatan har ett gammalt skjul fått stå kvar.

De har behållit en del produkter sedan tidigare, som Västergårdens porslin, men har bytt ut desto fler. Nu finns även Tina Hellmans krukor Sturehof, limpor från Matildas restaurang, Ulrika Björkmans tavlor av återvunna virkade dukar, Tine K:s danska kläder, de spetskantade träskorna Calou utan trä och nya skyltar som Aino i grannbutiken Konstra har textat. Deras stora intresse är inredning och design och den gamla kryddhyllan som hängt så länge hade inte riktigt någon funktion längre.

– De kändes jobbigt att ta ner hyllan, men när Birgitta Bergström som drivit Majas kryddbod förut kom förbi, sa hon med självklart tonfall ”Ja men det är väl ingen kryddbod här längre!”

Hela vintern och våren höll de på och fixade och uthuset på gården tjänade som förråd. Springorna mellan plankorna var så breda att man såg rakt ut. De vet inte om där har bott någon häst, det bara blev så att Pelle och Helena började kalla uthuset för ”stallet”.

– Vi sa hela tiden att vi ville göra i ordning stallet och när vi skulle få gäster i midsomras fick vi fart. Det tog tre dagar att måla invändigt.

Helena visste precis hur hon ville inreda. Hon hade sett ett gammalt trädgårdsbord med mycket patina hos Svenne som har Söders Antikbod mitt emot. Han använde bordet själv och det var inte till salu, men till sist lät han sig övertalas. Nu har en av Svennes präktiga kristallkronor också flyttat in i stallet.

– Det bryter så fint med kronan mot det ruffiga, säger Helena. Nu är jag bara rädd att den ska bli såld. Och jag som vill ha allting vitt funderar till och med på att behålla bordet grönt. Då blev det bra!

Hon har inte alltid inrett med vitt. När hon träffade Pelle flyttade hon in i hans lägenhet som gick i svart med skinnsoffor och Musse Pigg.

– Det var på 80-talet och jättefint tyckte jag då. Men efter ett par år köpte vi en större lägenhet och gjorde oss av med det mesta för att börja om tillsammans.

Lägenheten har en fantastisk känsla med högt i tak och en vacker kakelugn som det går att elda i. De bor granne med Pixfabriken i kvarteret Bogården mitt i stan, samma gård som Helena bodde på när hon var liten.

När Pelle var ung stod han i kassan till nattklubben Flanör. Han avancerade till bartender och fortsatte på Wictoria. Så småningom började han på Gävle Montessoriskola och nu är han trä- och bildlärare på Prolympia.

Helena jobbade en kort sväng i klädaffär men utbildade sig också till lärare. Hon började först på Strömsbro skola och har nu en tjänst på Nynäs Montessoriskola. Hon har alltid tyckt om sitt jobb och vissa beröringspunkter finns det mellan Montessoripedagogiken och det senaste projektet.

– Att man ska vara rädd om det man har till exempel, säger Helena. Och att man ska omge sig med vackra saker, då tänker jag på kristallkronan i stallet. Vi människor mår bra av det som är vackert.

Mer läsning

Annons