Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pop up på papp

/

Resultatet av en process på tio dagar. Det är vad Gävlestudenterna visar på årets Stockholm Furniture Fair. Hur de på begränsad tid har lärt känna ett nytt material, tagit fram en idé, kommit på hur den kan visualiseras och byggt en prototyp. För här är snabbhet en styrka.

Annons

Inte förrän samma dag som arbetet skulle börja fick de informationen. Då fick de veta att materialen var papper och lin och namnet på utställningen ”POP UP” (som så finurligt uttalas på papp). Nu finns en hel kollektion med fiffiga och användbara idéer i lättviktiga och återvinningsbara naturmaterial. Design- och Träteknikprogrammet i Gävle kommer att stå i Green House, bland de andra designskolorna som Beckmans och Konstfack och andra spännande nykomlingar på designscenen.

– Det ska bli jätteroligt, säger Nina Morin, en av de som ställer ut. Att få visa upp mitt bord, men också att träffa andra med samma intresse och se vad de gör.

Vad de visar är bara prototyper, men ändå det första viktiga steget mot ett färdigt resultat. Var och en har tolkat temat på sitt eget sätt och resultatet är sju helt olika idéer. Lika många som antalet studenter. Gemensamt för varje idé är en föränderlig form och att den ska ha ett speciellt ändamål. Papperet står för styrkan i konstruktionen och linet för det sammanhållande och flexibla. För att lära känna sitt material började de med att undersöka, böja och ha sönder, samtidigt som de sökte efter inspiration. De studerade hur dragspel är konstruerade, hur ”gubben i lådan” får sin svikt, provade att vika origami, tittade på naturen och fotograferade på stan. Allt med en designstudents särskilda blick för människors behov och ambitionen att göra tillvaron bättre.

Här visar de ett smakprov på pappens möjligheter. För den som vill se mer finns hela utställningen i monter V04:38 i Green House på Stockholm Furniture fair. Mässan har öppet för allmänheten på lördagen den 11 februari.

Mer läsning

Annons