Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt färg hemma

Annons
Att måla om eller tapetsera är ettrelativt billigt sätt att förändra ett rum. Ochförändringen kan bli dramatisk.

Den kan till och med påverka värmeräkningen.

Vi som tyckte att de blå- och vitrandiga tapeterna meden tunn, knappt synlig rand i guldockra var så vackra. Vardagsrummetblev så elegant! Men våra vänner och bekantatrivs inte i rummet. De kliver in, stelnar till och börjargenast leta efter en flyktväg. Lyckas vi locka in dem igenkrävs det minst tre glas vin för att tina upp dem. Någotstör stämningen.

Efter ett samtal med inredaren och färgsättarenCarola Klose förstår vi vad felet är. Vi har valtför kalla färger. Det blå-vita kyler ner atmosfären,det randiga gör det stelt. Rummet är vackert, men kallt.

- Färgerna omkring oss påverkar oss hela tiden,och på ett väldigt subtilt sätt, säger CarolaKlose.

För att få gästerna att känna sig bättretill mods bör jag balansera det kalla blå-vita medvarmare färger, och till exempel skaffa en matta eller soffai rött, gult eller någon annan varm färg, råderhon.

Medvetet drag

Färg är jätteviktigt, hävdarCarola Klose. Vi påverkas både psykiskt och fysisktav färger, hela tiden. Alla som har rest i det forna Östeuropavet att bristen på färg där är påtaglig,och Carola Klose tror att det kan ha varit ett mer eller mindremedvetet drag från de regimer som tidigare styrde.

- Brist på färg gör oss håglösaoch trötta, vi orkar inte ta oss för någonting,säger hon.

I vår närmaste omgivning påverkar färgeross även rent fysiskt. Blått sänker blodtrycket,medan varma färger får pulsen att öka. Faktumär att ett blått rum kan kännas flera grader kallareän ett rum som går i gul-röda toner. Carola Klosehävdar att det till och med går att sänka värmeräkningengenom att välja varma färger.

För det mesta arbetar Carola Klose med att inreda kontoroch offentliga miljöer. När hon står införett nytt projekt utgår hon alltid från hur lokalernaska användas. Hon frågar vilka aktiviteter som skapågå i de respektive rummen, och därefter väljerhon färger.

- Jag väljer till exempel ofta en varm ton till receptionerför att skapa en välkomnande känsla. Färgsättningenbehöver inte vara överväldigande, man kan göramycket med små medel. Knallfärger på detaljereller en fondvägg gör en hel del. Man behöver intemåla hela rummet, en vägg eller en del av en väggkan förändra mycket utan att det tar över helt.

Den som står i begrepp att ändra färgskalani sitt hem bör tänka funktionellt och sikta påatt skapa en välkomnande känsla, tipsar Carola Klose.Vad ska rummen användas till? Umgänge, arbete elleravkoppling? Ligger det i soligt söderläge eller litedunkelt mot norr?

- Varma färger passar för rum där man ska stimuleraseller umgås, kalla färger är bra där manska koppla av och vila. Pasteller är inte så inne justnu men är bra i sovrum.

I Sverige kan vi gärna använda lite varmare toner,menar hon, eftersom vi har ett kallt klimat. Grönt ären bra inredningsfärg som de flesta trivs med och som liggermitt emellan kallt och varmt.

Finns det något man absolut bör undvika? Ja, kanskeatt ha ljusblått i ett rum där folk ska umgås,säger Carola.

- Blått i en matsal är inte heller det bästa,det är alltför lugnande och maten smakar inte lika gott.Men det viktigaste är att verkligen lyssna till sig själv.Vill man ha svarta väggar i arbetsrummet så ska manha det. I hemmet laddar man batterierna, där ska man ha detsom man själv vill. (PM)

Ulrika Fåhraeus

Mer läsning

Annons