Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rucklet blev till ett litet prinsesslott

/

Sälgsjön. Lite är det som en saga. Christinas stuga var ett fallfärdigt ruckel med ruttna plankor och trasigt tak. I dag är den förvandlad till ett rosa prinsess-slott i miniatyr. Det mesta arbetet har hon gjort själv tillsammans med sina barn.

Annons

– Min bästa väninna skrattade så att hon höll på att kikna när hon gick runt här första gången bland allt skräp, berättar Christina Gagnefur. Hon tyckte att jag var tokig, men hon var samtidigt helt övertygad om att jag skulle fixa det. Och jag ångrar mig inte en sekund. Jag ville skapa ett boende precis som jag ville ha det själv. Men också se till att det finns en samlingspunkt för mina barn i framtiden.

Det började för tre år sedan, när hon precis hade kommit tillbaka efter en resa i Indien. Hon fick veta att stugan var till salu, precis den som hon hade åkt förbi flera gånger och tyckte att den var så gullig. Fallfärdig och liten som en kolonistuga, men den kunde vara möjlig att få till ett bra pris. Tänk om hon skulle kunna förverkliga sin dröm?

Hon la ett eget bud och fick ja till att köpa. Om hon tog stugan i befintligt skick. Hennes bror som jobbar som värderingsman ställde upp på en besiktning. Hans utlåtande var väldigt talande, det säger en del om både fastigheten och dess ägarinna.

– Han sa att stugan var okej, men att det skulle krävas otroligt mycket jobb. ”En normal människa skulle riva den och bygga nytt. Men jag förstår att du aldrig skulle göra det”, var hans ord och han känner ju mig.

Christina ser nöjd ut när hon berättar. För även om det blev mer jobb än hon kunde ana, älskar hon sin stuga. I dag har hon renoverat det mesta, lagat, bytt ut och målat om. Hon och barnen har sorterat, burit, målat och tapetserat och gjort allt de kunnat själva. Många vänner har också ställt upp. Till de arbeten som så kräver har hon anlitat hantverkare och utnyttjat rotavdrag. Även om fasaden har fått en ny kulör har den fortfarande samma oregelbundna form som den hade i original.

– Jag har alltid tyckt bäst om gamla hus, säger Christina. Jag vill bevara själen och charmen som finns i ett gammalt hus. Det går aldrig att få samma känsla i ett nytt. Först hade jag tänkt måla det gult som det var från början. Men då sa Isabelle till mig att ”du mamma som tycker så mycket om rosa, borde du inte ha ett rosa hus?”

Efter ett och ett halvt år med jobb varje ledig stund var stugan äntligen isolerad och hade fått en avloppstank nedgrävd på gården. Dessutom ett riktigt badrum, lika stort som sovrummet och med badkar på tassar. Nu fanns de nödvändigaste bekvämligheterna och eftersom hon trivdes så bra bestämde hon sig för att prova att bo på heltid. Hon sa upp lägenheten i stan med högt till tak och flyttade in i sin lilla stuga på landet. När hon köpte den var boytan bara 25 kvadratmeter. Nu hade hon integrerat en glasveranda och ett uterum så att den mätte hela 40 kvadrat!

Flyttlasset gick i början av december. Det var för ett och ett halvt år sedan, marken var bar och det var vackert ute.

– Jag hann bara bo i några dagar innan det började snöa, berättar hon. Sen fortsatte det att snöa flera veckor i sträck. Grannarna sa att de inte hade sett så mycket snö på länge. Men det var bara att skotta och att fortsätta skotta, skrattar hon.

Sen kom det massor med snö i vintras igen, men Christina är inte den som ger upp i första taget.

– Det jobbiga är inte själva skottningen, det jobbiga är vardagslivet på vintern. Att man måste passa en massa tider och ska hinna skotta innan man måste skynda sig att skjutsa barn till skolan och vara på jobbet i tid.

Nu är hon ju inte den som bara vill sitta i sin stuga heller. Hon älskar att resa och en annan dröm är att kunna vara utomlands längre perioder under vintrarna. Hon har alltid prioriterat att resa och en tanke med stugan är också att få lägre boendekostnad och pengar över till resor. Hon har en barndomsvän som driver ett pensionat i gamla stan på Rhodos dit hon åker varje år. Hon har också gjort längre resor i Sydamerika och Asien. Indien tyckte hon särskilt mycket om och dit funderar hon på att åka i vinter.

– Man ska ju visualisera sina drömmar, säger hon och nickar menande.

– Jag kan faktiskt se mig själv som gammal, på en milsvid sandstrand i ett varmt och spännande land.

Christina sluter ögonen några sekunder och ett stort leende sprider sig i hennes ansikte.

Mer läsning

Annons