Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken har det som Gävle saknar

/
  • Sandvikens nya stadsarkitekt Helena Tallius Myhrman njuter av att kommunicera arkitektur. Skapa visioner och gestalta för en hållbar stadsutveckling.

Stadshuset i Sandviken är en pampig byggnad i kubformad modernistisk stil med ett hisnande ljusinsläpp från två håll direkt i entrén.

Annons

En trappa upp sitter stadsarkitekten Helena Tallius Myhrman. Hon tillträdde i februari förra året, ändå känns det som om hon precis flyttat in. I hennes rum finns det inte mycket grejer, en rad med omålade träskåp längs den ena väggen och två sjuanstolar i teak under de kala fönstren, med samma organiska och levande trämönster i ytan som på de väggfasta skåpen. Delikat mot det kala och ljusa.

– Från början var det även teak i fönstrens karmar och bågar, säger Helena entusiastiskt och ser ut att föreställa sig det för sig själv.

– Och hela fasaden var klädd i marmor, du förstår vad snyggt stadshuset måste ha varit! Men det är fortfarande en anmärkningsvärt modern och vacker byggnad som sticker ut och tar plats.

Nu är det nya tider och det finns nya miljöer att rädda och uppmärksamma. Från det minimalistiska kontorsrummet kan Helena se både Erskines röda tegelhus från 60-talet i kvarteret Knuten, det lilla torget på handelsstråket Hyttgatan och så Drottningen. Den anrika kyrkobyggnaden mitt i centrum som är högaktuell just nu. Där ser Helena stora möjligheter att utveckla en ny mötesplats.

– Sandviken skulle behöva en saluhall. Där man köper utvalt lokalodlat och kan strosa och kanske slå sig ner en stund. Den totala motsatsen till att bunkra varor som man gör när man handlar på ett köpcentrum. Det är lätt att ta efter andra, att bygga gallerior och höghus, men det är jätteviktigt med balans, att planera efter sina egna förutsättningar och sånt som människor mår bra av också. Det viktigaste i en stad är kommunikationer som fungerar. Jag skulle vilja knyta handelsplatsen Mosaiken med Sandvikens centrala affärsläge bättre. Knutentorget kan utökas med platsen mellan Stadshuset och Drottningen och öppnas mot Jansasparken.

Hon är på sprudlande humör och verkar stortrivas som stadsarkitekt. Hon klättrar bakom skrivbord och sladdar och letar fram kartor och böcker för att peka ut intressanta byggnader och miljöer. Under 30 år med egen arkitektbyrå har hon ritat hus, suttit i olika jurysammanhang och fått ett ansenligt antal utmärkelser och priser. Nu vill hon använda sina erfarenheter för att kommunicera arkitektur. Skapa visioner, planera och gestalta för en hållbar stadsutveckling.

– Med fokus på hållbarhet, påpekar hon. Nu när miljöförstöringen ökar måste vi backa och bygga hållbart igen. När jag ritade betongkyrkan i Sollentuna gjorde vi inredningen av återbruk. Dopfunten och orgeln är av spillvirke, kyrkstolarna av petflaskor och korset av gamla bildskärmar.

Helena fick utmärkelsen Årets betongarkitekt 2011 för formgivningen av kyrkan. Hon visar några bilder och inredningen är fantastisk, orgeln av spillvirke påminner om en trädkoja.

En stadsarkitekt har breda kunskaper och kan peka på stadens värden och behov. Se framåt och bedöma hur det blir om fem eller 50 år. För att bygga är kopplat till stora investeringar.

– Om man inte har en stadsarkitekt blir det ”High Chapparal”. När alla bara ser till sin lilla del blir helheten ostrukturerad.

Allt som byggs påverkar samhället. Den prisade nya Citybanan i Malmö förändrade både för regionen och för hela Sverige. Och Stortorget i Gävle tycker hon blev mycket lyckat.

– Det känns att det är gjort av en duktig arkitekt. Det uttrycker vardagsrum och en ledighet, man kan strosa, sitta, passera och det finns inga krav. Torget är till för den som vill använda det. Jag är otroligt förtjust i Gävles kapell och krematoriet också, så högaktuell arkitektur med sin form, tallskogen och glas under taket. En spartansk, luftig och modern byggnad gjord med omsorg. Vi borde lägga mer omsorg på våra bostadsbyggen.

Hon förklarar att det är viktigt att förstå vad man redan har. När någon vill bygga nytt ska det infogas i en helhet på ett bra sätt. Både för den som vill bygga och för samhället.

– Arkitektur är den byggda bilden av oss själva. Det är också viktigt att man inte river för mycket, man behöver olika årsringar kvar i ett samhälle.

Kommunikationer är lika viktiga som hus och hon tycker att det var positivt att man vågade testa att stänga av trafiken i Gävle centrum.

– Det är omöjligt att ha för mycket trafik i centrum. Det är inte hållbart på sikt och det kändes friskt att man testade att stänga av. Man måste förena gångvänlighet med infartsparkeringar och kollektivtrafik. För mycket bilar kan hindra handel också och ta bort lusten. Stockholm har växt mycket på slutet och det har blivit trångt och jobbigt att handla.

Hur skulle man kunna skapa ett mer levande centrum i Sandviken?

– Det ska vara enkelt att röra sig och man behöver öppna butikerna mer. Man kan flytta kontoren och göra större butiksytor. Jag skulle också vilja ha in fler mötesplatser. Saluhallstanken är lockande, med miljö, mat och gärna musik. Upplevelsebaserat handlande som man blir glad av. Det saknas ett sånt ställe.

Du kommer från Stockholm, visste du något om Sandviken innan du kom hit?

– Absolut. När jag var ung arkitektstuderande gick det stora busslaster hit. Sandviken hade något att visa, särskilt Erskinehusen. Jag har jobbat med honom och suttit i hans villa på Drottningholm. Med den öppna spisen som en paraplykupa i mitten och lukten av äpplen. Hans fru hade precis skördat och det stod äpplen överallt. Erskine var en kraftfull person och en duktig tecknare. Bilderna bara rann ur honom.

Hur bor du själv?

– I en lägenhet nära Stadsparken i ett 60-talshus med åtta våningar. Det ligger fint mot parken med Norrsätra åt det andra hållet som också är jättefint. Jag har en lägenhet i Stockholm också men när jag skulle åka från min bror i Dalarna till Stockholm före jul passade jag på att julhandla i Sandviken. Alla julklappar och all julmaten gick både lätt och fort. Sandviken är en fantastiskt bra bo-ort!

Vad har du för intryck av Gävle?

– Det är en vacker stad men ni borde ha en stadsarkitekt. Gävle och Sandviken hör ihop på något sätt, vi kan stärka varandra. Och Gävles idé med en centrumplan är jättebra. Det vill jag göra i Sandviken också. Alla förslagen kanske inte är bra, men den är ett redskap som man kan förändra.

Har du någon synpunkt på förslagen?

– Spontant undrar jag om det ska vara en ny bro nedanför Slottet. Det är en fin park där, den måste man kunna öppna på ett annat sätt.

Mer läsning

Annons