Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som på grosshandlarnas tid

Annons
Gammalt möter nytt på prisbelönadeTomtebo på Norrlandet.

En gång i tiden lade ångbåten tillvid bryggan. Det var på den tiden när Gävles grosshandlareoch andra bemärkta personer hade sina sommarvillor påNorrlandet. Villor byggda med snickarglädje och ofta i schweizerstil.

Det var flera familjer som nyttjade bryggan vid Tomtebo ochdet fanns vändkors i båda riktningarna.

Då var det familjen Hedin som bodde på Tomtebo.Erik Alfred Hedin var stadsarkitekt. På vintern bodde familjeni Buregården, också det en märklig byggnad ifornnordisk stil.

Tomtebo byggdes 1887 och är nog den mest personliga avalla villorna längs kusten. Den är rikt utsmyckad medtomtar förstås, men även drakar och andra utsmyckningar.Erik Alfred gillade verkligen den fornnordiska stilen och värnadeom den gamla kulturen.

1927 tog en annan familj över, cykelfabrikören Petterssonmed hustru Nanny och barn, två flickor och sonen Rolf, somvar den som tog över stället efter föräldrarna.Rolf var även han cykelfabrikör för Gefle Velocipedfabriksom tillverkade cykelmärket Frej men även mopeder etttag. Han ägde även flera butiker, bland annat Fritidsmagasinet.

När sedan husets tredje ägare tog över 1997var huset i stort behov av rustning.

Det hade använts som sommarhus och var knappt isolerat.

- Min pappa Rudolf och Rolf var goda vänner och vi ficklöfte att få vara med och bjuda om Rolf bestämdesig för att sälja, och för oss var det drömhuset,berättar Linda Seitola Gunnarson.

Nu är huset inte bara rustat med allra största omsorg,det är också året-runt bostad för Linda,hennes man Pekka Seitola och barnen Kimberley, 7 och Timothy,4.

Och för husets skull har familjen flyttat frånStockholm till Gävle, Lindas uppväxtstad.

Det ligger på en av Norrlandets vackraste tomter, medbåde egen ö med badhus, som numera växt igen tillen udde, badvik och skyddad båtvik.

Linda och Pekka har lyckats förvandla ett gammalt husmed sina egenheter till ett välfungerande familjehus. Härmöts gammalt och nytt, vedspisen i köket finns kvarbredvid dagens moderna köksutrustning till exempel.

Golven har slipats från lack och återfåttskurgolvskaraktär.

De har tagit loss lager efter lager av tapeter och låtitnytillverka det ursprungliga tapetmönstret från år1905.

Konservatorn Per J Mattsson har hjälpt till med mycketunder rustens gång, bland annat genom att ta fram de ursprungligafärgerna, både inomhus och på fasaden.

Rusten har varit omfattande och också skickligt genomförd.

Man kan inte se att hela huset har isolerats, genom att mantagit ner panelen utifrån.

Huset är byggt med beprövat material och det mestavar i gott skick.

Många resor har gått till Centrum för Byggnadsvårdi Gysinge och Linda och Pekka har också gått påauktioner för att finna genuina föremål till sitthem.

I bottenvåningen finns köket, matsalen och verandarummet,som är en mysplats, liksom bibliotek, TV-rum och arbetsrum.

I övervåningen har barnen sitt lekrum. Därfinns även barnens och föräldrarnas sovrum liksomgästrum och badrum.

Linda och Pekka har naturligtvis satt sin egen personligaprägel på inredningen. Och bland husets gamla tomtarfinns även nytillverkade. Lindas mamma är keramikernaDorothy Clough-Gunnarson och även hon är förtjusti tomtar.

- Nackdelen med huset är att det inte finns någonhall, berättar Pekka.

Förr i tiden var huvudingången från havssidan. Den nuvarande ingången var köksingång och detsom möter gäster nu är en brant trappa upp tillövervåningen och till höger köket.

Linda och Pekka har planer för framtiden. De har kontaktatLars Krantz, trädgårdsmästaren som skapade Rosendalsträdgårdar och som nu planerar Wij trädgårdari Ockelbo.

Med hans hjälp vill de gärna skapa en trädgårdi gammal stil och det finns ritningar kvar som visar hur E A Hedintänkt sig trädgården.

Lindas intresse för historia har också väcktsoch hon planerar att göra en webbsida där man kan klickapå de gamla fastigheterna och se bilder och ritningar frånhusens historia. Hon vill gärna informera om Norrlandet,som är en kulturskatt av riksintresse. På fåställen i landet finns det så många intressantahus som grosshandlarvillorna på Norrlandet.

Mer läsning

Annons