Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Struntar i alla trender

Annons
Inredningen i de svenska hemmen är oftatraditionell med blond färgsättning och någrainslag av blått eller någon pastell.

Den senaste trenden är avskalat och vitt, vitt och återvitt. Det struntar Agneta Moberg i. Hon frossar i färg.

Radhuset från sent 60-tal är byggt som en låda.Utifrån ser det småtråkigt ut men kikar manin i fönstret anar man färgprakten. Den knallrödabrevlådan och de färgglada tygremsorna vid dörrenger också en tydlig vink om att hemmet inte är somalla andras. När dörren öppnas överväldigasbesökaren. Det är som ett kalejdoskop med färgeroch former som kan utforskas länge, länge.

Agneta tar emot helt klädd i vitt och kontrasterar motalla färger.

- Här finns möbler och prylar från Hälsingland,Bali, Thailand och Mexiko. De kommer från olika resor. Detär blandningen som är rolig. Jag dras till det mexikanskamen där har jag inte varit, berättar Agneta och visarrunt.

I finrummet är väggarna knallröda och soffanlila. En färgkombination som skulle få mångaatt backa.

- Jag hade gula väggar tidigare men färgerna kommerfram bättre med rött.

Hemmet känns varmt och ombonat med massor att upptäcka.Överallt finns små prylar, mobiler, masker, lampetter,skålar med glasbitar, dukar, vägglampor och alla möjligaprydnadsföremål.

Mycket av textilierna på väggarna kommer frånPia Forslöf från Hudiksvall. Hon och Agneta möttesför en del år sedan och mötet stämde. Dehade samma uppfattning om färger.

Agneta har bott i huset i åtta år tillsammansmed sin familj, maken Ole, dottern Freja och ibland Oles söner.

Inredningen och detaljerna har växt fram och föremålenbyter ofta plats men både Ole och Freja vill ha ett ordmed i laget eftersom alla är inredningsintresserade.

- Jag har funderat mycket kring färger. Jag blir gladoch mår bra av färg. Jag har svårt för mörktmen skulle jag bo i en liten lägenhet skulle jag kanske haannorlunda, kanske vitt och mexikanskt. Vi i Sverige är sårädda för färger. Vi har lite smink, lite färgpå kläderna och så vidare men vi har vårasamer och andra naturfolk som använder mycket färg.För mig lossnade det när jag var barnledig med Freja.

Agneta pratar också om att följa naturen, att hamörkt i botten och det ljusare upptill, inte tvärtomeftersom det kväver.

Det rum som blev "klart" senast är hallen som gåri limegrönt med bröstpanel i blått och turkost.I öppningen till vardagsrummet hänger mobiler i plexiglas,ett material Agneta gärna skulle vilja jobba med. En annandröm är att starta en förskola, förskolläraresom hon är, där färg och miljö ska fåta stor plats.

Agneta gör inte upp några planer för hur hemmetska se ut. Det mesta mer eller mindre ramlar hon över. Iblandpassar det in direkt men ofta gör hon om det hon köpt.En kristallkrona i köket är ett exempel. Agneta harmålat prismorna i glasfärg i blått, rött,grönt, gult och orange.

- Alla färger går ihop med det gäller attha känsla för det, säger Agneta.

Mer läsning

Annons