Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tagelisolering allergifara

Annons
Gamla, lite dragiga hus är ofta mer hälsosammaatt bo i än täta, fuktiga hus från 70-och 80-talen.Men det finns en tidigare förbisedd hälsorisk med husfrån 40-talet och äldre. Förr i tiden tätadeshusen ofta med tagel från häst och nötboskap,vilket kan orsaka problem för människor som ärallergiska mot dessa djur, enligt miljögeologen Peter Carlssonpå Indoor Air. Tagel och nöthår användesbland annat till drevning kring fönster och dörrar ochsom rörisolering, och kan också dölja sig underrör lindade med gasväv. Lösningen på problemetär att byta ut den gamla isoleringen mot ny.

Låt krukväxten vila

Ser krukväxterna trötta ut? Inte såkonstigt, så mörkt som det är nu. Det härär de flesta växters viloperoid, och det bästadu kan göra är att låta dem vara. Vattna sparsamtde närmaste två månaderna och häll integödning i vattnet. Ingen krukväxt kan vara påtopp jämt, gläd dig åt hyacinter och amaryllisaristället tills ljuset återvänder, och blomningenmed den.

ooo Visst kan det anses dumt att använda renat kranvattentill toalettspolning. Detta har Boverket funderat på i enutredning som visar att det går utmärkt att användaregnvatten till att spola toaletter med. Regnvattnet samlas upppå hustaket och leds ner i en tank. Därifråntas vattnet till toalett, tvättmaskin och trädgård.Anläggningen går på 30 000 till 50 000 kronor.

Tre med värdefulla tips

Badrumsboken. En riktigt lyxig bok om badrumoch badkonstens alla former är "Badrumsboken" av Jane Withers(Forum). Det riktigt ångar om sidorna och hela kroppen berom att få sänkas ner i ett skönt, hett bad närfotot smeker hornhinnan och skönhetssinnet. Inte ett standardbadkari hela boken, en garanterat annorlunda bad-bok!
Städa! En färgglad liten bok av EstridBengsdotter och Lotta Külhorn (Bokförlaget DN). Kulskrivet om ett tråkigt ämne och med många handfastatips om hur man kan skapa lust att städa. Bland annat skadu ha din favoritmusik på och ge dig själv en litenbelöning. När du är klar, det vill säga.
Inspirerande hem - Livets goda. En naggande god bok,full av pittoreska miljöer och mat som får det attrinna till under tungan. Författaren Lage Stone har gjortnedslag i personliga hem och små matställen, frånen släktgård i Toscana till en minilägenhet iParis, ett slott på Irland och en atlejévåningpå Södermalm. För den verkligt kräsne. FrånForum.

Gift har inte eget sovrum

Att vara gift eller sambo innebär för detallra mesta att man inte har ett eget sovrum. En Sifoundersökningvisar att 90 procent av alla som är gifta eller sammanboendedelar sovrum. Bara ett fåtal av de som delar sovrum uppgeratt de skulle vilja ha ett eget sovrum, och av de som vill hadet är kvinnorna något fler än männen. Detär flest yngre och äldre som har ett eget sovrum. Iåldersgruppen 65 år och äldre är det såmånga som trettiotre procent som inte delar sovrum med sinsambo eller make/maka.

ooo Att montera in nya vattenkranar i kök och badrumkan minska vattenåtgången betydligt. Det visar enundersökning som Sveriges provnings- och forskningsinstitutgjort. Blandarna, som kommer från Gustavsberg Vårgårda,minskar vattenförbrukningen med upp till 50 procent. Detinnebär en besparing på 800 kronor per person i hushålletvarje år, om vattnet kostar 14 kronor per kubikmeter.

Fuktskador av ny värme

Att förändra uppvärmningen av etthus kan leda till fuktskador. Det hävdar civilingenjörAnders Kumlin och byggnadsingenjör Mathias Stenström.Att sluta elda och istället använda sig av till exempelfjärrvärme i ett hus med murstock kan leda till sämreventilation och att ställen i huset som tidigare värmtsupp av eldningen, till exempel grunden, blir kallare. Tilläggsisoleringkan förvärra problemen.

Fröspaning i mörkret

Än är det kolmörkt större delenav dygnet, men faktum är att dagarna nu blir längreoch längre, och snart vaknar alla odlingsälskares grönadrömmar till liv igen. Varför inte tjuvstarta litetoch frossa i frökatalogernas utbud? Beställ de senastekatalogerna eller gå in på nätet och drömdig bort till din sommarträdgård eller sommarbalkongredan nu.
Vissa växter behöver lång tid på sigoch kan sås redan i januari-februari. Några sådanaär pelargon, isbegona, flitiga Lisa, lobelia, petunia ochverbena. även jordgubbar och smultron behöver långtid på sig. Tänk på att jordgubbs- och smultronfrönska gro i mörker.

Här är några nättips:
www.nelson.se
www.thompson-morgan.com/seeds/ltd
www.discoveringannuals.com/seed/british.html
www. welcome.to/pelargonsallskapet
www.willabtradgard.se

Gran skadar krukväxter

Klarade dina krukväxter inte julen? Tappadede bladen och slokade? Det var inte för att du vädradeför länge när du julstädade eller föratt dina gäster spillde glögg och julmust i krukorna.Blomsterfrämjandet har kommit fram till att det kan varajulgranen som är boven. Nyhuggna julgranar barrar inte iförsta taget, men ju färskare de är desto mer skadakan de medföra för krukväxter. Färska granaravsöndrar etylen vilket kan orsaka bladavfall för krukväxteri granens närhet. Först 14 dagar efter huggning ärjulgranen ofarlig för krukväxter.

oooLuktar lägenheten sunkigt rökrum efter festen?Prova det gamla mormorsmorssknepet att ställa ut skålarmed ättika. Det funkar!

Mer läsning

Annons