Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Therése och Pär bor klokt

/

De hade tur och råkade ramla över ett återbud. Nu stortrivs de på gatan med mycket bullerby-känsla. Och en gräsmatta värdig en fotbollsfamilj.

Annons

– Vi har världens bästa grannar och det gör så otroligt mycket för hur man trivs, säger Therése. Vi hade nyligen en kräftskiva och då höll vi på till klockan fem på morgonen.

Det skulle nästan kunna vara en reklamfilm. Men det är på riktigt och hon är förvånad över att det blev så bra.

– Det har öppnat sig en helt ny värld för oss, säger hon. Vi bodde i Stockholm innan och där tar allting lång tid och man måste planera när man ska göra något. Här är det bara att springa över gatan om man vill fika eller om barnen vill leka. Vi som har långt till våra föräldrar också, Pär är från Kiruna och jag från Borås, för oss betyder det ännu mer att ha bra grannar.

De var ute efter något nybyggt men visste inte mycket om Gävle. Pär som spelade i Brommapojkarna hade fått kontrakt med GIF och båda hade börjat längta efter något annat än Stockholm.

– Egentligen hade jag nog hoppats på att det skulle bli söderut, erkänner Therése. Men nu vill jag absolut inte byta.

Som nybörjare i husbranschen ville de inte ha ett renoveringsobjekt. De sökte efter nybyggen på internet men missade att anmäla sig till Bo Klok eftersom man måste åka till varuhuset. De hade svårt att hitta något annat som kändes bra och till sist ringde Therése upp mäklaren ändå.

Precis då hade ett återbud kommit in och dagen efter var de på väg till Gävle.

De slog till direkt och nu sitter vi i det nya vita köket och pratar. Pär har nyss kommit hem från träningen och är redan inne på sin tredje sockerkaksbit.

– 108 kvadrat låter kanske litet, säger Pär. Men det känns inte litet. Planeringen är så bra och jag gillar att allting är praktiskt. Det ska vara lätt att leva när man är hemma.

Trots att de anser sig ha tummen mitt i handen har det blivit roligt att fixa i nya huset.

– Förut hade vi mest moderna möbler, säger Therése. Men nu har vi börjat med den lantliga stilen. Och jag är helt såld på väggdekorationer. Jag sätter upp nya hela tiden, det är så roligt och lätt att byta igen när man tröttnar.

Även för Pär har en del helt nya intressen kommit fram.

– Det har faktiskt blivit roligare med heminredning sedan vi flyttade hit, ler han. Jag valde till exempel muggar i grått så att det inte bara skulle bli rosa. Jag kan ju inte bjuda hem grabbarna på fika i rosa muggar!

De skrattar och pratar mellan tuggorna av den nybakade tigerkakan. På bordet ligger en lantlig duk med fin brodyr som Therése har hittat på rea. De flyttade in i mitten av sommaren och känner sig långt ifrån färdiga. En duschstång väntar på att skruvas ner och den gamla ladugårdsdörren från Blocket ska monteras som sänggavel. Men gräsmattan runt huset är det ordning på. Lille Noel har kunnat sparka boll ute redan från start. De valde att köpa en färdig gräsmatta som bara var att rulla ut och den väckte något hos Pär. Han började söka på internet efter information och läste allt han kunde hitta om hur man vårdar gräsmattor.

– Det kanske vore något att slå sig på, funderar han högt för sig själv. Att bli gräsmattexpert och låta folk skicka in sina frågor.

När de bodde i Solna hade de en bostadsrättslägenhet som också var ny. Den var mindre än parhuset men betydligt dyrare i pris, för en trea i Solna får man ungefär tre Bo Klok-radhus.

Bo Klok är ett samarbete mellan Ikea och Skanska och idén påminner om Ikeas möbler, att erbjuda modern nyproduktion till ett bra pris. I radhusen fanns det två tillval. Det ena var ett vitvarupaket med tumlare, mikro och diskmaskin, det andra var en mediavägg i vardagsrummet.

– Vi hann ju inte välja själva, men vi fick båda tillvalen och är jättenöjda. För oss var det perfekt med mediaväggen som ger ett extra gästrum. Vi har långväga släktingar som vill sova över när de kommer hit.

Ett badkar var de snabba att sätta in själva och under trappan har de byggt en station för sopsortering. Nästa projekt ska bli en större altan. En släkting som är snickare hjälper gärna till. Lite förvånade blev de först över plastmattan i ena badrummet, men nu har de vant sig och tycker att den är okej. Egentligen är det bara en sak som de inte är nöjda med. Elskåpet i hallen som är det första men ser när man kommer in.

– Det är inte vackert och jag har hängt upp ett tyg för att dölja skåpet, säger Therése.

Många andra detaljer är desto finare. Som ljuskupolen i trapphuset och blombrädorna av marmor. Gräsmattan utanför lyser också frodig och tät, sommarens omsorg har gett resultat. Men köpet av gräsklippare blev en historia för sig.

Först köpte de en svävare som inte alls var bra. Pär blev osams med sladden som hela tiden kom i vägen och han trasslade in sig. Då bytte de till en batteridriven modell som var uppladdningsbar. Men med den klippte han bara en gång. Den rev upp halva gräsmattan och åkte ut på Blocket direkt. Till sist provade de trädgårdsmästarens tips.

– Nu kör jag med handjagare, säger Pär och skiner upp. En Klippo Free som jag är väldigt nöjd med.

Mer läsning

Annons