Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Think pink!

/
  • Foto: James Merrell Starkare. Efter en tid med mest vitt och nedtonade färger har de starkare färgerna kommit tillbaka I alla fall i inredningsdesignern Tricia Guilds, lilla bilden, senaste bok.

En av Europas mest välkända inredningsdesigner är på Sverigebesök. Färgstarka Tricia Guild har just kommit med en ny bok och vill få oss svenskar att tänka rosa. "Think pink" heter Tricia Guilds senaste inredningsbok i originaltitel.

Annons
Här hemma har den fått en lite snällare titel, "Känsla för färg" (Max Ström förlag). Och känsla för färg har verkligen den här damen. Efter dryga 30 år i inredningsbranschen har hon dessutom lyckats färga av sig en del, till och med på oss lagomsvenskar.
Efter en period kring sekelskiftet när det mesta inom såväl mode som inredning mest var grått, svart och vitt är nu de starkare färgerna tillbaka igen. Och Tricia Guild hoppas kunna inspirera oss att våga använda mer färg. Inte för sakens skull utan för att färg får oss att må bra, menar hon.
- Om man är nöjd med en miljö man skapat mår man bra av att vistas där, säger hon.
- Jag tror att olika färger påverkar oss på olika sätt. Men jag tror att det är väldigt subjektivt. En person kan tycka att gult är vilsamt bara för att hon eller han gillar just gult, säger hon.

Själv säger hon sig mest av allt gilla lite svalare färger. Vattengrönt, blått, syrenlila och purpur. Det enda hon inte gillar är smutsiga färger. Mörkgrönt och brandgult är inget hon gärna använder sig av i sitt arbete.
Bakom soffan hon sitter i hänger ett mönstrat lila sidentyg med klar inspiration från Indien.
- Jag har rest mycket i Indien. Bilderna i boken från Indien har jag tagit själv, säger hon och visar bilder av kvinnor i vackra saris. Klara lila färger mot terrakottafärgad jord.
Inspirationen får hon ofta från resor. När den förra boken "White hot" blev till reste hon omkring mycket på den svenska landsbygden.
- Det var så underbart vackert. Alla vilda lupiner och syrenerna blommade då, berättar hon.
- Man vet aldrig vad man springer på. Det kan vara vad som helst som man får inspiration av. Bilder av gamla folkdräkter från Uzbekistan, eller japanska dräkter från 1920-talet.
Den senaste tygkollektionen innehåller också en hel del grafiska mönster med klar 60-talsinspiration. Liksom en hel del blommor och blad i olika versioner. Trädgård och natur är också stora inspirationskällor.

Till skillnad från vissa av hennes kollegor har Tricia Guild under sina 30 år i branschen lyckats hålla sig i tiden och ändå behålla sin egen stil. Ett konstycke som kräver sin kvinna. Jämför man med jämngamla inredningsföretaget Laura Ashley förstår man att hon gjort bra ifrån sig, även om det kräver en och annan kovändning ibland. Som att gå från den färgsprakande tiden i mitten av 1990-talet, till nästan helt vitt.
- Visst är jag nervös inför nya satsningar. Man vet aldrig vad kunderna vill ha. Men om man visste det skulle det heller inte vara så roligt. Då skulle man stanna i utveckling, säger hon.
- Jag kan bara göra det jag själv känner för och tror på. Men samtidigt vet jag att vissa saker är mer riskabla än andra. Den här till exempel säger hon och håller fram ett tygprov i starkt rosa mot en mullvadsbrun bakgrund.
- Den här är säkrare, säger hon och visar samma mönster i bara beige toner. Det är en balansgång.

Känsla för färg är Tricia Guilds tionde inredningsbok, och i alla böckerna finns bilder fotograferade i designerns eget hem i Holland Park i London, eller sommarbostaden i italienska Toscana. Den som bläddrat igenom böckerna inser snart att hemmen måste stajlats om ett antal gånger genom årens lopp.
- Jag gör faktiskt inte om så ofta som man kan tro. Men antagligen oftare än många andra. Jag byter överdrag på soffor och byter kuddar mellan sommar och vinter till exempel. Man behöver ju inte måla om för att få ett nytt uttryck.
Händer det att du gör misstag? Målar färger som blir alldeles för starka eller inte alls som du tänkt?
- Ja, visst händer det. Men ibland kan man tycka att en färg ser väldigt skarp ut innan man är färdig. Innan möblerna kommit in i rummet blir ju intrycket ett helt annat. Därför är det bra att ge en ny färg lite tid.
Flera av miljöerna som återfinns i boken är gamla hus. Men Tricia Guild ser ingen konflikt i att måla väggarna i ett gammalt viktorianska hus ärtgröna eller bjärt rosa.
- Nej, jag tror att man kan visa respekt mot arkitekturen i ett gammalt hus och samtidigt leva ett modernt liv där. (PM)
Anna Lefvert Arnroth

Mer läsning

Annons