Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka till framtiden

/
  • En het diva. En ögonrund vridbar öppen spis blir både konst och energi mitt i rummet. Bränslet är gas och elden styrs med en fjärrkontroll. Upplev den urgamla eldhärden i en helt ny innovativ design.

Om du är en nostalgisk livsnjutare ligger du bra till. De tydligaste trenderna på årets Hem och Villa-mässa i Älvsjö är nämligen "retro" och "njutning". Och du behöver inte alls vara en gniden bakåtsträvare bara för det.

Annons
Vad sägs om en genombruten ögonrund öppen spis, former som hämtade ur en James Bondfilm på 60-talet, eller lika gärna en sience fiction i rymden. Men priset 98 000 kronor och materialet Hi-Tech aluminium, ger ingen tvekan om exklusiv nutid. Med det passande namnet Diva, marknadsförs eldstaden som perfektion och innovativ design.
Eller bio hemma med hjälp av en vid plasmaskärm framför snygga fåtöljer. Allt tunnare skärmar, har fått förbättrad ljusstyrka och fosfor, som ger bättre färger och mjukare övergång på konturerna. Och högtalarna blir bara mindre. Pioneers nyaste 50-tummare, kostar 90 000 kronor, för bara plasmaskärmen. Tillbehören som högtalare och dvd kommer till, men då kan du också bygga ihop din bio precis som du vill ha den. Bildrören sägs snart vara ett minne blott.

Livsnjutaren kan fortsätta njuta även när filmen är slut. Hästens senaste "monster" Comfortable har inbyggd massage i sängbotten. Vad kan man mer behöva?
Helt uppenbart är det populärt att inreda sitt eget spa hemma i badrummet. De hederliga badkaren, nyligen insatta efter duscheran, byts nu ut mot nya modeller med hela behandlingsprogram. Många är vräkiga som en badhusanläggning, men det finns också flera fräscha och nätta modeller som inte tar mera golvyta än ett klassiskt badkar. Med den båtinspirerade modellen Jamaica från Victory Spa får du en hel friskvårdsanläggning, med olika behandlingsprogram som olika sorters massage och ljusterapi för själen. Det mer romantiska Spirakel från Royal Scandinavian, med nätt botten och utbuktad sida, tar liten plats på golvet men är gjord för två på insidan. Champagnen och jordgubbarna borde ingå i priset.
En hel del retroformer finns det också bland de övriga badrumsinredningarna. Svarta toalettlock, fast nu i trä. Spolningen med en spak på sidan. Och handfaten Calidris från Dansani som ser ut som gammeldags lösa porslinsskålar ovanpå en stilren men alldeles för låg trämöbel.

Gissa vilken som är hemmets mest öppnade dörr? Enligt en föreläsare på mässan kommer toalettdörren bara på andra plats. Innan man öppnar den har man av naturliga skäl varit bakom en annan. Nämligen kylskåpsdörren, som är den överlägsna ettan av öppnade dörrar i hemmet.
Många nya kylsåpsmodeller är vräkiga och bulligt amerikanska. De kräver sitt utrymme och pockar på uppmärksamheten i rummet.
En mera strikt och modern modell, men inte desto mindre "skrytig" är det nya digitala kylskåpet från Samsung. Eftersom kylskåpet ofta står i centrum och redan har fått nya funktioner, alla har sett dessa eviga magneter med minneslappar och meddelanden, har man nu uppfunnit den kompletta mediastationen som ska hjälpa dig att organisera ditt liv! Ett kylsåp med inbyggd och löstagbar teve, dator, kamera, kalender, timer och telefon. Men även om man får många fler än tre önskningar på samma gång, måste man hosta upp runt 80 000 kronor. Än finns den bara i USA och Korea men tillverkaren hoppas på efterfrågan även i pryl- och teknikvänliga Sverige.

Kökstrenden fortsätter att gå mot skönhet och design före funktion. Överskåpen är i och för sig inte lika dammsamlande, som när köksluckorna skulle bort. Nu skall överskåpen reduceras i stället, bli mindre och färre, med mera väggyta kvar, och med mindre förvaringsutrymme som följd. Det kompenseras en del av rejälare underskåp, med bredare och större lådor. Gärna infällda handtag, med inspiration från bilhandtagen. Och gärna mörkbruna detaljer. Ett av de hetaste köken från Marbodal, har mörkbrun laminat istället för kakel övanför bänken.
Tyger är hemmets acessoarer. Med tyger kan man enkelt förändra ett rums hela uttryck. Bara lägga ett mönstrat eller färgstarkt tyg över matbordet eller hänga upp ett tyg på väggen och rummets karaktär blir helt ny.
Tidningen Allt i Hemmet presenterade sin tävling "Bästa textilmönster 2003" som utses av en jury med både inredningsfolk och folk från Konstfack. Årets vinnare blev Helena Engarås, nyutexaminerad textilformgivare från Textilhögskolan i Borås. Hon fick en åtråvärd designsymaskin i pris för sitt tyg "REA". Motiveringen handlade om humor, citykänsla och energi som för tankarna till färgglada matförpackningar från orienten.

Men mest uppmärksamhet fick kanske det klassiska tygtrycket "Tistlar" från 1949, som fortfarande trycks för hand i familjeföretaget Jobs utanför Leksand. Tistlar fick ett hedersomnämnande, för sin outslitliga design, lika fräsch i dag som för mer än 50 år sedan.
Men 50 år är inte mycket i andra sammanhang. Gammalt tegeltak på nybyggda hus har blivit populärt. Kvaliteten är som ny, men patinan är äkta och som skön konst. Vissa modeller är så mycket som 200 år, av lera uppgrävd för hand och formade i bulliga, rejäla formar. Hos Hedenstedts i Trosa ligger gammalt tegel 40 procent lägre än priset för ett nytt, fabrikstillverkat och fulare tegel. Alltså ett fynd både för plånboken och för själen.

Helen Granditsky
026-15 96 41
helen.granditsky@gd.se

Foto: Annakarin Björnström
026-15 96 10
annakarin.bjornstrom@gd.se

Mer läsning

Annons