Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Titta in i Carolas alla hus!

/
  • En dockskåpsväska. Carola Eriksson i Gävle samlar på dockskåp. De flesta står uppställda och möblerade i en bestämd ordning.
  • Takkronan är en Ormolu från 1800-talet med en dramatisk historia. Docka med huvud av biskviporslin med klänning av siden och spets.
  • Vardagsrumsgrupp från 50-talet med snurrfåtöljen Ägget och en vinylskivsamling på golvet.
  • Fenom-huset var med i tvättmedelsreklamen 1960 och har fina tapeter.
  • Annons från förr med en ­ängslig flicka. Foto: Lina Westman
  • Bedårande fladdermusfåtöljer är riktiga dyrgripar.

”Dockskåp har blivit inne och det är många som hör av sig,” säger en glad Carola Eriksson. Hon har cirka 250 dockskåp hemma och drömmer om att öppna ett ­museum

Annons

Hon fick ett dockskåp när hon var liten som hennes pappa hade gjort. Med specialbyggda möbler som han hade tillverkat för hand. Men det var inte då hon började samla. Det var när hennes egna barn var små och hon skulle köpa dockskåp åt dem. Carola tyckte att deras skåp nästan blev för fina att leka med. Därför köpte hon nya, enklare åt barnen och behöll de fina skåpen själv.

I dag har hon cirka 250 dockskåp och vill gärna ha fler. Hon har redan en välbesökt hemsida och planerar att öppna ett dockskåpsmuseum.

– Jag ropade in ett dockskåp förra helgen på auktion och då blir jag så lycklig, säger Carola och skiner upp. Det är som lilla julafton varje gång. Nu blev det lite dyrare än jag hade tänkt, men jag skyllde på att det var en födelsedagspresent till mig själv. Skåpet är från slutet av 1800-talet med många fina detaljer. Det är så roligt att göra i ordning när man kommer hem, att möblera, hänga tavlor och göra fint. Men sen är jag helt slut i en vecka.

Hon visar oss gärna sitt senaste fynd. Ett högt vitmålat skåp med snickarglädje och glasluckor. Varje rum är noggrant möblerat med alla inredningsprylar man kan tänka sig, fast i miniatyr. I finrummet hänger en snirklig takkrona som lyser som guld över dockor med huvuden av biskviporslin, formsydda klänningar av siden och spets med små, små pärlor runt halsen.

– Det finns så mycket intressanta historier runt omkring, förklarar hon. Man blir lite som en detektiv. Jag har kontakt med en kvinna i Gävle som är proffs på gamla dockor och hon har lärt mig att man ska behålla så mycket som möjligt av originaldelarna för att öka värdet.

– Takkronan är en Ormolu från 1800-talet med en dramatisk historia. Två tyska bröder gjorde detaljrika miniatyrer i en speciell guldblandning som var mycket giftig. De som arbetade med tillverkningen blev sjuka och dog, men i början förstod man inte att det berodde på processen.

Det mesta har hon lärt sig genom att läsa i böcker, men också genom utbyte med likasinnade. När hon började samla gick det inte att hitta information på nätet på samma sätt som i dag och Carola startade en av de första hemsidorna om dockskåp. I dag är det många som är aktiva och samlandet kan vara en investering.

– Jag såg att en likadan sexarmad Ormolukrona som jag också har kostade 13 000 kronor i en annons, ler hon.

Det är som att göra en husresa i tiden. Runt hörnet bakom det stilfulla 1800-talsdockskåpet står en helt annan modell. Ett funkis-dockskåp från Brio, tillverkat på 50-talet med ett runt båtfönster, rundad balkong som fortsätter runt husknuten och en fasad som ska se vitrappad ut. Köksluckorna är blå med små lådor under överskåpen för förvaring av mjöl och gryn.

Hon har dockskåpen hemma och det har börjat bli en smula trångt. I samma rum står ett av de första fynden från Dyrgripen i Valbo, ett omgjort vitrinskåp från förra sekelskiftet som var möblerat med fina Gemla-möbler. I kontoret hittar vi ståtliga Tomtebo. Ett snirkligt skåp i art deco med en fin Heliusspis och Musse Pigg och Kalle Anka som snidade handtag i träet på lådorna. Hon gissar att det är tillverkat på 1930-talet, men vet inte säkert.

När Antikrundan kom till Gasklockorna i somras passade hon på att fråga deras experter. Men de kunde inget säga och hennes detektivarbete måste fortsätta.

Vi fortsätter vår resa i miniatyrhusens land och går en trappa ner. Där finns en hel stad med hus på både höjden och bredden. Carola har stenkoll på adresserna och vet precis var hon har sina skåp. Den första väggen är Briogatan, rakt fram kommer man till Lundbyvägen, längs nästa vägg hittar man Lerro och allra längst in finns skåpen från Gullringen och Kährs. På Briogatan fastnar vi för en vardagsrumsgrupp med snurrfåtöljer i stil med Ägget och en vinylskivsamling på golvet. På Lundbyvägen står det ett gult tvättmedelspaket från förr.

– Fenom-huset, förklarar Carola. Det här dockskåpet var med i reklamen för tvättmedel 1960. Visst har det snygga tapeter?

Snett under står ett 50-talshus med en hel grupp av fladdermusfåtöljer i miniatyr, både snygga och söta.

– De är faktiskt billigare i naturlig storlek, berättar hon. Jag köpte två fladdermusfåtöljer i original till mina tjejer för 450 kronor styck. En miniatyr till ett dockskåp kostar 910 kronor.

Vi får syn på en tidningsannons från 60-talet med en bild på en flicka och ett dockskåp. Det står att hon måste vara duktig i skolan för att förtjäna en fin julklapp. Flickan ser skräckslagen ut och vi undrar hur man tänkte förr när man gjorde an

nonser.

Carola kom till Gävle från Trollhättan för fjorton år sedan och det var kärleken som tog henne hit. En vecka efter flytten kom den stora snöstormen och hon blev insnöad i Andersberg. Då undrade hon var hon hade hamnat. Så småningom flyttade de till ett hus, hon trivdes med att kunna ha både hund och häst och väntade sitt första barn. Huset var ganska litet och redan från början var planen att de skulle bygga ut.

I dag är hela taket bortmonterat och skalet till en ny övervåning sitter på plats. Hon ser fram emot större ytor, men det har kommit en del annat emellan. Carola har drabbats av fibromyalgi och fick dessutom nyligen en stroke.

– Jag mår illa och sover så dåligt på grund av värken och kan bli lite disträ och vimsig ibland. Min sambo får nog stå ut en del, säger hon och ler. Men han är jätteglad att jag har mitt intresse.

Hon fick rådet på smärtmottagningen, att försöka hitta något som var roligt. I dag är passionen för dockskåp Carolas bästa medicin. Dockskåp har blivit inne och det är många som hör av sig. Nyss var det en man som var på jakt efter ett dockskåpspiano. Han tänkte ge sin fru ett riktigt piano i födelsedagspresent och ville ha tag i ett litet för att kunna göra ett fint paket.

– Då har man tänkt till, ler Carola igen. Visst var det fint!

Mer läsning

Annons