Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tummen upp vid dörren

Annons
Upp med tummen så kommer du in! Ditt egetfinger kan ersätta nycklarna i framtiden. Det hävdartidningen Ny Teknik som presenterat en ny typ av lås somöppnas med hjälp av de behörigas fingeravtryck.Så många som 100 fingeravtryck kan rymmas i minnetpå apparaten som på en halv sekund avgör om dutillhör dem som har tillträde eller ej.
 
Frys i var mans hem
 
När frysen kom i mitten på 1960-taletvar den nästan lika revolutionerande som kylskåpet,som uppfanns ungefär trettio år tidigare. Bådekyl och frys var dyrbara saker och det dröjde någotinnan de blev en självklar del av standarden. Men såtidigt som 1975 hade 75 procent av svenska folket en frys hemma.I dag har nästan alla en frys. Enligt SCB hade 96 procentav Sveriges hushåll frys 1997.
 
Bostäder klirr för staten
 
Staten tjänar stora pengar påvårt boende. En ännu inte publicerad studie av statsvetarenAnders Lindbom visar att staten i början av 90-talet betaladeut 25-35 miljarder kronor i olika former av bostadsstöd.Nu tio år senare tjänar staten lika mycket påvårt boende. Hur? Minskade bidrag och höjda bostadsrelateradeskatter.
 
Dyra mässbyggen
 
Var får du betala 20 000 kronor imånadshyra för en trerummare? Var kostar en bostadsrättpå 100 kvadratmeter fyra miljoner? På Manhattan? Ellerpå Östermalm i Stockholm? Nej, - i Malmö! Sådyra blir bostäderna som i mitten av maj visas upp påbostadsmässan Bo01.
 
Fler byter elbolag
 
Nu har svenskarna kommit igång medatt byta elleverantör. Omkring en miljon hushåll harnu tagit chansen att själva välja vem som ska levereraderas el, och anledningen är uteslutande priset. Det visaren undersökning som Temo gjort för Svensk Energi ochSchablondelegationen. Totalt har vart sjätte hushållbytt elleverantör. En tredjedel av de som har bytt bor iöstra Svealand.
 
Stor planta blir två eller tre
 
Vad göra med en flerårig plantasom brett ut sig allt för mycket med åren? Svar: dudelar den. Våren är rätt årstid fördylika ingrepp. Kör ner en vass, ren spade i mitten av plantanoch gräv upp den ena delen. Den del du tar bort kan du getill en granne eller god vän, eller plantera på någotannat ställe i trädgården. Så fort tjälengått ur marken kan du dela perenner.
 
Gröna tips på nätet
 
Än är det inte mycket som blommar.Balkongodlare och trädgårdsentusiaster väntarotåligt på att värmen ska infinna sig. Varförinte göra väntan lite mindre långdragen med atttitta in på några odlarsajter på internet?
www.greenfingers.com ger planteringsråd. Du kan ställafrågor och chatta med andra trädgårdstokar.
www.vaxtmastaren.se har planteringsråd och skötseltips.
www.bulb.com har information om lökväxter.
 
Mota ogräset i grind
 
Snart tittar det upp i marken, allt detgröna. Tyvärr även ogräset, som på mångahåll fick ovanligt starkt fäste under den långa,varma hösten. Angrip det direkt så spar du mycket mödasenare under säsongen. Prova gärna med miljövänligavarianter av bekämpningsmedel, som till exempel ogräsättika.Ogräset vissnar ner och dör på några timmar.
 
Bjud in våren
 
Varför inte plocka in lite vårglädjei förväg?
Tag en kvist av något fruktträd eller en vårblommandebuske, till exempel Forsythia, och sätt i en vas med vatten,så har du en hel sky av härliga blommor inom en vecka.Just Forsythian med sina knallgula blommor kan gärna tasin en vecka före påsk; när den slår ut ärpåskstämningen ett faktum.

Mer läsning

Annons